Ενέργεια & Περιβάλλον

ΕΔΕΥ: Total – Exxon Mobil μένουν Ελλάδα και επενδύουν

  • newsroom


Σύμφωνα με προβλέψεις, αν η Ελλάδα επιταχύνει τους ρυθμούς θα μπορεί μέσα στα επόμενα 8 χρόνια να ανήκει στις χώρες-παραγωγούς φυσικού αερίου

Την άποψη ότι οι μεγάλοι πετρελαϊκοί κολοσσοί της Total και της  Exxon Mobil θα παραμείνουν στην Ελλάδα και θα αναπτύξουν τον τομέα έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων μέσα από τις παραχωρήσεις  που έχουν αναλάβει Δυτικά και Νοτιοδυτικά της Κρήτης, εξέφρασε τις προηγούμενες μέρες ο επικεφαλής της ΕΔΕΥ, κ. Αριστοφάνης Στεφάτος.

Το ανώτατο στέλεχος της εταιρείας, μιλώντας στο συνέδριο «Regional Growth Conference» στην Πάτρα σημείωσε ότι αποτελεί θετικό δείγμα γραφής  η παραμονή τους στις παραχωρήσεις και τόνισε την ανάγκη να προχωρήσουν γρήγορα οι εξορύξεις στον τομέα του φυσικού αερίου, το οποίο αναμένεται να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην ενεργειακή μετάβαση.

Ο κ. Στεφάτος επικαλέστηκε στοιχεία της ΕΔΕΥ, λέγοντας ότι από τα αδειοδοτημένα οικόπεδα και 24 ενδιαφερόμενους στόχους προκύπτει ότι το 85% των αποθεμάτων είναι φυσικό αέριο. Κάτι που όπως είπε μπορεί να δημιουργήσει στο μέλλον μια αγορά συνολικής αξίας 250 δισ. δολαρίων.  Όμως για να φτάσουμε από τις εκτιμήσεις στην πραγματική εικόνα θα πρέπει πρωτίστως να ξεκινήσουν οι έρευνες, κάτι όμως για το οποίο μέχρι στιγμής δεν δείχνουν μεγάλη προθυμία οι μεγάλοι ξένοι αλλά και Έλληνες operators.

Σύμφωνα πάντως με τις προβλέψεις του κ. Στεφάτου, αν η Ελλάδα επιταχύνει τους ρυθμούς θα μπορεί μέσα στα επόμενα 8 χρόνια να ανήκει στις χώρες-παραγωγούς φυσικού αερίου.