Ποδαρικό με τις μεγάλες ιδιωτικοποιήσεις της ενέργειας κάνει ο ΔΕΔΔΗΕ, καθώς ο χρόνος μετρά πλέον αντίστροφα για την πώληση του 49% των μετοχών της θυγατρικής της ΔΕΗ, με τις εκτιμήσεις να προβλέπουν την εκδήλωση ενδιαφέροντος τουλάχιστον από 4-5 υποψηφίους από τους συνολικά 19 που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Goldman Sachs κατά τη διάρκεια του market test και ζήτησαν διευκρινιστικά στοιχεία για τον Διαχειριστή του Δικτύου Διανομής.

Ισχυρά επενδυτικά ταμεία που επενδύουν συστηματικά στον τομέα των υποδομών έχοντας τοποθετηθεί σε αντίστοιχες εταιρείες διεθνώς και ένα utility είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ των υποψηφίων που αξιολογούν τα δεδομένα του ΔΕΔΔΗΕ, ενώ σημαντική παράμετρος του διαγωνισμού είναι ο αποκλεισμός εταιρειών που συνδέονται έμμεσα ή άμεσα με τον ΑΔΜΗΕ, κλείνοντας οριστικά την πόρτα στην κινεζική State Grid.

Η τελευταία που ανήκει στο Κινεζικό Δημόσιο και είναι μια πανίσχυρη κρατική εταιρεία εμφανιζόταν στο παρελθόν να εκδηλώνει ζωηρό ενδιαφέρον για την ιδιωτικοποίηση τoυ Διαχειριστή. Ωστόσο, η ονομαστική αναφορά στην προκήρυξη του διαγωνισμού ότι μέτοχοι ή συνδεδεμένες εταιρείες με τον ΑΔΜΗΕ προκαλούν σύγκρουση συμφερόντων ξεκαθαρίζει τους λόγους για τους οποίους μένει εκτός από την πώληση του στρατηγικού ποσοστού η State Grid. Η εταιρεία έχει δικαίωμα προτίμησης στον επικείμενο διαγωνισμό για την πώληση περαιτέρω ποσοστού στον Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας, κίνηση όμως που αντιμετωπίζεται εχθρικά από την Κομισιόν και τίθεται σε ευρωπαϊκούς περιορισμούς.

Αρμόδιες πηγές που παρακολουθούν από πολύ κοντά την ιδιωτικοποίηση αναφέρουν ότι ο περιοριστικός όρος δεν έχει μπει τυχαία στον διαγωνισμό για τον ΔΕΔΔΗΕ, προεξοφλώντας ότι στο μέλλον μεταξύ των δύο εταιρειών που αναπτύσσουν τα δίκτυα υψηλής, μέσης και χαμηλής τάσης αντίστοιχα θα υπάρξει ανταγωνισμός σε μια σειρά από βοηθητικές υπηρεσίες ηλεκτρικής ενέργειας όπως είναι τα storage, ακόμη και οι τηλεπικοινωνίες μέσω της ανάπτυξης δικτύου οπτικών ινών. Αρμόδιες πηγές αναφέρουν ότι οι όροι της διακήρυξης του ΔΕΔΔΗΕ δεν έχουν περάσει απαρατήρητοι στους Κινέζους, με τις ίδιες πληροφορίες να αναφέρουν ότι εκδηλώθηκε σχετική ενόχληση – αντίδραση και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, κάτι που φαίνεται να είναι σε γνώση και κυβερνητικών παραγόντων.

Επενδυτικά funds με μακροπρόθεσμες τοποθετήσεις οι μνηστήρες

Η αυλαία για τον μεγάλο διεθνή διαγωνισμό αναμένεται να ανοίξει στις 29 Ιανουαρίου με την πρώτη φάση της διαδικασίας που προβλέπει την εκδήλωση ενδιαφέροντος, χωρίς ωστόσο να μπορεί να αποκλειστεί κάποια ολιγοήμερη παράταση, κάτι όμως που, επί του παρόντος, δεν φαίνεται να έχει ζητηθεί από τους διαγωνιζόμενους.

Στην επόμενη φάση θα προκριθούν όσοι πληρούν τα τεχνικά, χρηματοοικονομικά και νομικά κριτήρια που έχουν τεθεί και θα κληθούν να υποβάλουν δεσμευτική προσφορά, εκτιμάται έως το τέλος Ιουνίου ή και αργότερα. Η ΔΕΗ σχεδιάζει να αξιοποιήσει τα έσοδα από την πώληση του 49% των μετοχών του ΔΕΔΔΗΕ για την απομείωση του χρέους της αλλά και για τη χρηματοδότηση των επενδύσεων σε ΑΠΕ. Στελέχη της εταιρείας επισημαίνουν ότι η ΔΕΗ σκοπεύει να τηρήσει το χρονοδιάγραμμα του διαγωνισμού, χωρίς όμως να κρατά το μαστίγιο στο χέρι για τον χρόνο ολοκλήρωσης.

«Δεν πάμε στην ιδιωτικοποίηση με την πλάτη στον τοίχο, και αυτό για τους επενδυτές πρέπει να είναι ξεκάθαρο», αναφέρουν αρμόδιες πηγές, εκφράζοντας την αισιοδοξία ότι θα υπάρξουν ανταγωνισμός και ικανοποιητικό τίμημα. Σε κάθε περίπτωση, στόχος της Επιχείρησης είναι να έχει ολοκληρωθεί η πώληση του ποσοστού μέχρι τα τέλη του έτους.

Αναφορικά με το προφίλ των επενδυτών, τα στελέχη της ΔΕΗ σχολιάζουν ότι δεν πρόκειται για equity funds που έχουν μια βραχυπρόθεσμη στρατηγική εξόδου από τις εταιρείες στις οποίες επενδύουν, αλλά για μια εξειδικευμένη κατηγορία επενδυτών, τα λεγόμενα infrastructure funds, τα οποία τοποθετούνται στις εταιρείες με μακροπρόθεσμο ορίζοντα 10-15 ετών και τα οποία μάλιστα θεωρούνται και προτιμητέα καθώς δεν έχουν άλλους είδους συγκρούσεις δραστηριοτήτων (conflict).

Η ΔΕΗ έχει ξεκινήσει την προετοιμασία για τον διαχωρισμό των παγίων του ΔΕΔΔΗΕ, ο οποίος ωστόσο δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί πριν από την ανακήρυξη και την υπογραφή της σύμβασης με τον ανάδοχο. Και ο λόγος είναι για να μη χαθούν πολύτιμα έσοδα από το μέρισμα που θα εισπράξει η Επιχείρηση από τη θυγατρική της, αλλά και στη μικρή πιθανότητα να μην πουληθεί (π.χ. αν δεν υπάρξει ικανοποιητικό τίμημα) να μη χρειαστεί να ξαναμπεί στη διαδικασία της επιστροφής των παγίων.

Διαβάστε ακόμη: 

Mειωμένα ενοίκια Νοεμβρίου: Πιστώνονται 15,3 εκατ. ευρώ σε 137.049 ιδιοκτήτες ακινήτων 

Τράπεζα Πειραιώς: Μισή δόση για όλο το 2021 στα δάνεια σε moratorium 

Χειμερινές εκπτώσεις 2021: Mέχρι πότε θα διαρκέσουν – Ο κωδικός μετακίνησης για τα μαγαζιά (vid)