Της Μαριάννας Τζάννε

Με την υπογραφή των συμβάσεων για τα οικόπεδο 10 στον Κυπαρισιακό κόλπο και στο Ιόνιο, βόρεια της Κεφαλλονιάς με αναδόχους τα ΕΛΠΕ και την Ισπανική Repsol κλείνει ένας μεγάλος κύκλος παραχωρήσεων που άνοιξε προ τριετίας για την ελληνική αγορά υδρογονανθράκων. Τις συμβάσεις υπέγραψαν την Τρίτη στο ΥΠΕΝ, με τον υπουργό Περιβάλλοντος Γιώργο Σταθάκη, από την πλευρά των ΕΛΠΕ ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος Στάθης Τσοτσορός και από την πλευρά της Respol ο κ.M.Erquiaga.

Στην ομιλία του ο κ. Σταθάκης υποστήριξε ότι μέχρι το καλοκαίρι θα κλείσουν και οι άλλες δύο συμβάσεις Δυτικά και Βορειοδυτικά της Κρήτης, οι οποίες βρίσκονται για προ συμβατικό έλεγχο στο Ελεγκτικό Συνέδριο, με αναδόχους την κοινοπραξία Total, ExxonMobil Ελληνικά Πετρέλαια. Όπως είπε, οι έρευνες υδρογονανθράκων διεξάγονται με τα υψηλότερα στάνταρς της περιβαλλοντικής νομοθεσίας, εκτιμώντας ότι εφόσον ξεκινήσουν μέσα στον επόμενο χρόνο, σε διάστημα 2 έως 4 ετών “θα έχουμε ισχυρή εικόνα για τις δυνατότητες αξιοποίησης”.

Από την πλευρά των ΕΛΠΕ ο κ. Τσοτσορός, επισήμανε ότι με τα δύο μπλοκ, τα πετρέλαια αποκτούν ένα ισχυρό χαρτοφυλάκιο στον τομέα των υδρογονανθράκων που αποτελείται από 7 παραχωρήσεις που θα γίνουν 9, όταν υπογραφούν και οι άλλες δύο στην Κρήτη. Το ανώτατο στέλεχος του ομίλου αναφέρθηκε και στην στρατηγική απόφαση των ΕΛΠΕ να διαχωρίσουν τις έρευνες και εξορύξεις υδρογοναθράκων από τις υπόλοιπες δραστηριότητες, συστήνοντας μια νέα εταιρεία την ΕΛΠΕ Upstream. Όπως σημείωσε, ο ελληνικός όμιλος με τις νέες επενδύσεις καλείται να περάσει την χώρα από το μύθο του πακτωλού χρημάτων που συνοδεύει διαχρονικά τους υδρογονάνθρακες στο ρεαλισμό, ελπίζοντας ότι θα φέρει ικανοποιητικά αποτελέσματα. Ο εκπρόσωπος της Repsol στάθηκε στους ισχυρούς δεσμούς που έχει αναπτύξει με τα ΕΛΠΕ και την κυβέρνηση η Ισπανική εταιρεία, η οποία όπως σημείωσε, υπογράφει την τρίτη της σύμβαση στη χώρα μας.

Έμφαση έδωσε στην διαχείριση των ερευνών σε τοπικό επίπεδο ώστε οι επενδύσεις αυτού του χαρακτήρα να έχουν την αποδοχή της κοινωνίας. “Οι υδρογονάνθρακες αποτελούν ένα ωραίο αφήγημα, ωστόσο είναι υψηλού ρίσκου με περιορισμένες δυνατότητες επιτυχίας”.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της ΕΔΕΥ κ. Γιάννης Μπασιάς, αναφέρθηκε στους παράγοντες που καθορίζουν την σπουδαιότητα των ερευνών. Το ενεργειακό μείγμα της χώρας, το οποίο θα υποστηριχθεί τα επόμενα χρόνια, κυρίως από το φυσικό αέριο και αυτό καθιστά επιτακτική την ανάγκη για αναζήτηση νέων πηγών αλλά και στην διάκριση μεταξύ των εσόδων που φέρνει ο τουρισμός ύψους 16 δισ. το 2018 και των δαπανών για εισαγωγές φυσικού αερίου που πέρσι ανήλθαν σε 11 δισ. δολάρια. “Πρέπει να συμβάλλουμε ώστε να καλυτερεύσει το ισοζύγιο” δήλωσε ο κ. Μπασιάς.