Δεκατρία ολόκληρα χρόνια μετά την αποκάλυψη για την τραγική ρύπανση του Ασωπού ποταμού που έφερε στην ελληνική πραγματικότητα την ιστορία της Έριν Μπρόνκοβιτς, η πολιτεία δείχνει την αποφασιστικότητά της να «θεραπεύσει» το τέρας της πρωτοφανούς οικολογικής βόμβας στον υδροφόρο ορίζοντα και να συμβάλλει στην περιβαλλοντική εξυγίανση της περιοχής των Οινοφύτων.

Με αφορμή ένα τοξικό κοκτέιλ ρύπων (εξασθενές χρώμιο και άλλα βαρέα μέταλλα) που εντοπίστηκε στην ευρύτερη περιοχή στην οποία δραστηριοποιείται, η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ ξεκίνησε το 2015, με δική της πρωτοβουλία, ένα εγκεκριμένο πιλοτικό πρόγραμμα περιβαλλοντικής αποκατάστασης. Η βιομηχανία έλασης αλουμινίου, με σκοπό τη λήψη μόνιμων μέτρων απορρύπανσης, ξεκινά πλέον την σταδιακή αποκατάσταση του περιβάλλοντος σε πέντε σημεία στις εγκαταστάσεις της καθώς και σε έκταση στο παλιό εργοστάσιο της PEPSI το οποίο ενσωματώθηκε πρόσφατα στη βιομηχανική της δραστηριότητα.

Ο σχεδιασμός αφορά τον υποβιβασμό του υδροφόρου ορίζοντα και την απομάκρυνση του εξασθενούς χρωμίου από τα υπόγεια ύδατα και στη συνεχεία την επεξεργασία των αντλούμενων υδάτων.

Για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της ρύπανσης συστήνεται η παρακολούθηση των υπόγειων νερών για 5 έτη. Θα αφορά τις υφιστάμενες γεωτρήσεις, την επέκταση νέων εφόσον κριθεί αναγκαίο καθώς και την συνέχιση της διερεύνησης της κύριας πηγής ρύπανσης. Το συνολικό κόστος του έργου θα χρηματοδοτηθεί με δαπάνη της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ.

Όπως προβλέπει η απόφαση που εξέδωσε το ΥΠΕΝ (Γενική Διεύθυνση Επιθεωρητών Περιβάλλοντος και το Συντονιστικό Γραφείο Περιβαλλοντικών Ζημιών -ΣΥΓΑΠΕΖ), στις εξεταζόμενες περιοχές αποκατάστασης, προβλέπεται ότι θα διεξάγεται συστηματικός έλεγχος.

Πώς θα γίνει η απορρύπανση

Η μέθοδος προβλέπει την επί τόπου αποκατάσταση των πέντε ρυπασμένων υπο-περιοχών στο γήπεδο της «ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ» με την τεχνική της ανακυκλοφορίας και έγχυσης μείγματος χημικών αντιδραστηρίων (επταένυδρος θειϊκός σίδηρος, μελάσα και γαλακτωματοποιημένο φυτικό έλαιο).

Με τη μέθοδο αυτή επιτυγχάνεται μείωση της διάρκειας επεξεργασίας, μείωση των ποσοτήτων χημικών αντιδραστηρίων που θα εγχυθούν στο υπόγειο υδροφόρο ενώ παράλληλα είναι μεγαλύτερη η ζώνη επίδρασης για την αναγωγή του εξασθενούς χρωμίου σε τρισθενές.

Η αξιολόγηση της αποκατάστασης προβλέπεται να γίνεται σε ετήσια βάση. Ο φορέας εκμετάλλευσης υποχρεούται να καταθέτει έκθεση πεπραγμένων ετησίως, η οποία θα αξιολογείται από το ΣΥΓΑΠΕΖ. Τα συμπεράσματα από την εφαρμογή της αποκατάστασης, πρέπει να συνοδεύονται από ανάλογη τεκμηρίωση, για την αποτελεσματικότητα της δράσης αποκατάστασης.

Η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ οφείλει να υποβάλλει στο ΣΥΓΑΠΕΖ και σε κάθε αρμόδια υπηρεσία, τον αναλυτικό σχεδιασμό των μεθόδων αποκατάστασης σε κάθε υποπεριοχή (hot spot) και στην παλαιά εγκατάσταση της PEPSI, που θα περιλαμβάνει κάθε σχετική πληροφορία (όπως τα υλικά, τις παραμέτρους ελέγχου, τις ποσότητες των χημικών αντιδραστηρίων, τη διάρκεια και τη χρονοσειρά των ελέγχων κατά τη διάρκεια και μετά το τέλος της αποκατάστασης για κάθε hot spot, τις παραμέτρους επιτυχούς υλοποίησης αυτής, τη διαχείριση των παραγόμενων αποβλήτων, κ.λπ.)