Η Enel SpA πρόκειται να αλλάξει τη στρατηγική της για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας επικεντρώνοντας στα πιο κερδοφόρα έργα της και περιορίζοντας παράλληλα τις λιγότερο προσοδοφόρες δραστηριότητες. Αυτό υποστηρίζουν πηγές με γνώση των πλάνων του ομίλου.

Το σχέδιο του Διευθύνοντος Συμβούλου Flavio Cattaneo, όπως αναφέρει το Bloomberg, αναμένεται να επικεντρωθεί σε έργα που θεωρούνται υψηλού περιθωρίου σε διάφορες αγορές συμπεριλαμβανομένης της Ιταλίας, της πιο κερδοφόρας περιοχής για την Enel. Υπό τον προηγούμενο διευθύνοντα σύμβουλο Francesco Starace, η Enel συσσώρευε περιουσιακά στοιχεία ΑΠΕ για χρόνια σε μια προσπάθεια να γίνει παγκόσμιος ηγέτης της πράσινης ενέργειας, αλλά την ίδια ώρα ανέβαζε το χρέος σε επίπεδα ρεκόρ.

Η νέα στρατηγική

Σύμφωνα με τη νέα στρατηγική της, η εταιρεία θα περιορίσει τις επενδύσεις σε πράσινες εγκαταστάσεις σε περιοχές όπου οι τιμές της ενέργειας δεν μπορούν να εγγυηθούν τα υψηλότερα περιθώρια κέρδους.

Η νέα προσέγγιση σηματοδοτεί μια μετατόπιση από την προηγούμενη στρατηγική της εταιρείας και συνδυάζεται με την δέσμευση του Διευθύνοντος Συμβούλου για υψηλότερες αποδόσεις στους επενδυτές, όπως υποστηρίζουν οι ίδιες πηγές.

Η Enel με έδρα τη Ρώμη θα ανακοινώσει το επιχειρηματικό της σχέδιο 2024-2026 στις 22 Νοεμβρίου, όταν ο Cattaneo πρόκειται να παρουσιάσει το όραμά του για τη μεγαλύτερη εισηγμένη εταιρεία της Ιταλίας.

Η Enel φαίνεται να μειώνει τις επενδύσεις της σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας κατά περίπου ένα τρίτο σε σύγκριση με στόχους που είχαν ανακοινωθεί νωρίτερα «σε αντάλλαγμα για έργα υψηλότερης απόδοσης», ανέφεραν σε σημείωμα αναλυτές της Goldman Sachs τον περασμένο μήνα.

Η εταιρεία πιθανότατα θα διατηρήσει το capex target ύψους 37 δισ ευρώ και θα μπορούσε να ανακατανείμει τις επενδύσεις υπέρ των δραστηριοτήτων που εγγυώνται διανομή μερίσματος σε βάρος των μελλοντικών δαπανών για ΑΠΕ, έγραψαν οι αναλυτές της Barclays σε χθεσινό σημείωμα τους.

Βετεράνος του κλάδου

Ο βετεράνος του κλάδου Cattaneo (φωτο κάτω), ο οποίος επιλέχτηκε από την κυβέρνηση της πρωθυπουργού Giorgia Meloni για να διευθύνει την κρατικά ελεγχόμενη εταιρεία, έχει κάνει μια σειρά κινήσεων για να αναδιαμορφώσει την Enel από τότε που ανέλαβε τον Μάιο, εξορθολογίζοντας τη λήψη αποφάσεων και δεσμευόμενος να μειώσει τις δαπάνες.

Ο Cattaneo, πρώην Διευθύνων Σύμβουλος των Telecom Italia SpA και Terna SpA, έφερε ένα άλλο πρώην στέλεχος της Telecom Italia, τον Stefano De Angelis, για να υπηρετήσει ως οικονομικός διευθυντής και τον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο της Iren SpA, Gianni Vittorio Armani, για να διευθύνει τη λειτουργία δικτύων της εταιρείας.

Τώρα, ο Διευθύνων Σύμβουλος ετοιμάζεται να σταματήσει την προσέγγιση του προκατόχου του για την ανάπτυξη στον κλάδο των ΑΠΕ, επιλέγοντας μια πιο ρεαλιστική στρατηγική που ελπίζει ότι μπορεί να κρατήσει το χρέος υπό έλεγχο.

Σημειώνεται ότι ο καθαρός δανεισμός του ομίλου ανήλθε σε 63,3 δις ευρώ στο τέλος Σεπτεμβρίου, ενώ εξετάζεται και η πώληση μη βασικών περιουσιακών στοιχείων.

Διαβάστε ακόμη

Πλειστηριασμός: Παράταση στο «θρίλερ» για τη βίλα Βγενόπουλου με αναστολή στο «παρά πέντε» (pics)

O Χαβιέρ, ο Αλέξης και ο Γιάνης (θυμάστε;), ο Γαβριήλ βγαίνει στην αγορά, το deal του ΟΤΕ στη Ρουμανία, το ευρωομόλογο του Τιτάνα και οι εταιρείες της πληροφορικής

Τι σημαίνει η νίκη του Μιλέι για την οικονομία της Αργεντινής

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ