της Μαριάννας Τζάννε
 
Τον δρόμο της παραχώρησης σε ιδιώτες επιλέγει το ΤΑΙΠΕΔ για την μονάδα αποθήκευσης φυσικού αερίου στην Καβάλα που σήμερα εκμεταλλεύεται η Energean Oil. Την ίδια στιγμή, προχωρεί ο βηματισμός και για τα άλλα μεγάλα σχέδια, που περιλαμβάνουν την ιδιωτικοποίηση των Ελληνικών Πετρελαίων αλλά και τον τρόπο με τον οποίο θα διατεθεί πλειοψηφικό πακέτο στη ΔΕΠΑ. Εάν δεν δοθεί κάποια παράταση, που δεν μπορεί να αποκλειστεί, τότε την προσεχή Παρασκευή 18 Μαίου θα πρέπει να εκδηλωθεί το ενδιαφέρον από τους υποψήφιους επενδυτές για τα ΕΛΠΕ, μια μαμούθ ιδιωτικοποίηση που θεωρείται από τα δυσκολότερα εγχειρήματα του ΤΑΙΠΕΔ.

Στο θέμα της ΔΕΠΑ, οριστικές αποφάσεις σε σχέση με το μοντέλο ιδιωτικοποίησης αναμένεται να ληφθούν εντός των επομένων 24ωρων, καθώς ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γιώργος Σταθάκης θα συναντήσει τους δανειστές και θα συζητήσουν το σχέδιο πώλησης που έχει επεξεργαστεί. Το υπουργείο σε συνεργασία με την ΔΕΠΑ φέρεται να προκρίνει το διαχωρισμό των δραστηριοτήτων (δίκτυα, αγωγοί κ.α) με την ξεχωριστή τους πώληση, σενάριο όμως που αμφισβητείται η αποτελεσματικότητά του ως προς την επίτευξη ικανοποιητικού τιμήματος.

Σε ό,τι αφορά τα νέα πλάνα παραχωρήσεων, ενημερωμένες πηγές αναφέρουν ότι μέσα στις επόμενες εβδομάδες το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων θα ενεργοποιήσει τις διαδικασίες αξιοποίησης  της υπόγειας αποθήκης φυσικού αερίου στα Νότια της Καβάλας, ενός σημαντικού περιουσιακού στοιχείου που προήλθε από την εξάντληση του υποθαλάσσιου κοιτάσματος φυσικού αερίου στην περιοχή. Η υπόγεια αποθήκη αποτελεί σημείο στρατηγικής σημασίας καθώς βρίσκεται πολύ κοντά στο σύστημα φυσικού αερίου της Ελλάδας αλλά και στους  νέους αγωγούς TAP και  IGB. Αυτή θα είναι η δεύτερη απόπειρα αξιοποίησης των υποδομών αποθήκευσης που με βάση τον προκαταρκτικό σχεδιασμό θα έχει χωρητικότητα περίπου 950 εκατ. κυβικών μέτρων.

Σύμφωνα με παλαιότερη μελέτη βιωσιμότητας της Energean Oil, το σχέδιο απαιτεί επένδυση έως 400 εκατ. ευρώ. Η μέγιστη παράδοση φυσικού αερίου στο σύστημα εκτιμάται σε 9 εκατομμύρια κυβικά μέτρα αερίου ημερησίως.

Υπενθυμίζεται ότι για την αποθήκη στην Καβάλα το ΥΠΕΝ είχε εξετάσει τρία σενάρια. Το ένα ήταν να ανανεωθεί η σύμβαση με την Εnergean Oil, η οποία λήγει το προσεχές Φθινόπωρο. Το άλλο να ενταχθεί η υπόγεια αποθήκη στο Εθνικό Σύστημα Φυσικού Αερίου και να αναλάβει ο ΔΕΣΦΑ και το τρίτο σενάριο, το οποίο και προκρίθηκε ήταν να χαρακτηριστεί ως «Αυτόνομο Σύστημα Φυσικού Αερίου (ΑΣΦΑ)» και να γίνει διεθνής διαγωνισμός για την παραχώρησή του.