Δύο χρόνια μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία που οδήγησε, μεταξύ άλλων και στην ενεργειακή κρίση, με τις…εκρηκτικές τιμές για το ρεύμα και το φυσικό αέριο, ο πήχης έχει επανέλθει σε σχετικά φυσιολογικά επίπεδα.

Έτσι μπορεί ο εφιάλτης του πολέμου να συνεχίζεται από τις 24 Φεβρουαρίου 2022 μέχρι σήμερα στην Ουκρανία, αλλά και νέες εστίες γεωπολιτικής έντασης να προστέθηκαν στην πορεία, όπως στη Μ. Ανατολή και στην Ερυθρά Θάλασσα, ωστόσο η Ευρώπη και η Ελλάδα δείχνουν αρκετά «θωρακισμένες» σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν.

Ακόμη πιο εντυπωσιακή είναι η εξομάλυνση των τιμών του φυσικού αερίου στην ευρωπαϊκή αγορά που τέτοιες μέρες πριν δύο χρόνια βρίσκονταν πέριξ των 50 ευρώ για να ακολουθήσει ένα πρωτοφανές ράλι με peak στις 26 Αυγούστου 2022 όταν η τιμή της θερμικής μεγαβατώρας στο σημείο αναφοράς του TTF έφτασε στα 249,83 ευρώ.

Στη δύσκολη εξίσωση της σταδιακής απεξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο, οι αθρόες εισαγωγές αμερικανικού, κυρίως, LNG, πρόσφεραν μια σημαντική εναλλακτική λύση επιφέροντας μια σχετική ισορροπία.

Στη συνέχεια και σε συνδυασμό με την πλήρωση των αποθηκευτικών εγκαταστάσεων φυσικού αερίου και τις ήπιες καιρικές συνθήκες, η ευρωπαϊκή ενεργειακή αγορά έδειξε πιο ψύχραιμη απέναντι στις υφιστάμενες και τις νέες εμπόλεμες συρράξεις στην ευρύτερη περιοχή.

Η τιμή στη χονδρική

Έτσι, το τελευταίο διάστημα και στην ελληνική αγορά, με τις δικές της ιδιαιτερότητες, καταγράφονται σχετικά χαμηλές τιμές σε σχέση με τις υπέρογκες λίγους μήνες νωρίτερα.

Εσχάτως αυτές οι τιμές στη χονδρεμπορική αγορά ρεύματος κινούνται σε επίπεδο 60 έως 83 ευρώ/MWh, ενώ ορισμένες μέρες λόγω της υπερπαραγωγής ΑΠΕ ο πήχης πέφτει και κάτω των 60 ευρώ, ενώ στις 11 Φεβρουαρίου έπεσε και κάτω των 50 ευρώ (στα 49,95 ευρώ/MWh).

Για σήμερα Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου, η τιμή στην εγχώρια χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας διαμορφώνεται στα 69,62 ευρώ/MWh, έναντι 62,16 ευρώ/MWh χθες Κυριακή, -καταγράφοντας αύξηση κατά 12%-, και 59,51 ευρώ/MWh το Σάββατο, με τη χαμηλότερη στα 51,80 ευρώ/MWh και την υψηλότερη στα 87,45 ευρώ/MWh, ενώ, όπως συνήθως, μετά το Σαββατοκύριακο, η ζήτηση είναι αυξημένη.

Όσον αφορά το ενεργειακό μίγμα για σήμερα, την πρώτη θέση κατέχουν οι ΑΠΕ με 35,57%, ακολουθεί το φυσικό αέριο με 31,75% και έπονται οι εισαγωγές με 25,93%, τα υδροηλεκτρικά με 4,02% και ο σχεδόν μηδενικός λιγνίτης με 0,19%.

Το φυσικό αέριο στο TTF

Σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα εξακολουθεί να κινείται το φυσικό αέριο στην ευρωπαϊκή αγορά. Έτσι, την Παρασκευή στο TTF τα συμβόλαια παράδοσης τον ερχόμενο μήνα Μάρτιο έκλεισαν στα 23,49 ευρώ/MWh, καταγράφοντας ημερήσια αύξηση κατά 2,4%, ενώ για τον Απρίλιο έκλεισαν στα 23,59 ευρώ/MWh και για τον Μάιο στα 23,63 ευρώ/MWh.

Διαβάστε ακόμη

Ποιες συμφωνίες κλείστηκαν στην Ινδία και ποιες έρχονται (pics)

ΥΠΕΝ: Ανοίγει ο δρόμος για τις μπίζνες με τα πλωτά φωτοβολταϊκά σε θάλασσες και τεχνητές λίμνες  

Κομβικής σημασίας το μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του ΟΛΠ και του λιμανιού Γκουανγκτζόου (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ