search icon

Ενέργεια & Περιβάλλον

Ενέργεια: Οι τιμές του φυσικού αερίου ξαναγράφουν το στόρι των υδρογονανθράκων στην Ελλάδα

Επενδυτικό φόρουμ με Total, Exxon Mobil και άλλους επενδυτές με αμπαλάζ έργα εξόρυξης αερίου, ΑΠΕ  και αποθήκευσης - δέσμευσης άνθρακα - Στα 250 δισ. η εκτιμώμενη αξία των ελληνικών κοιτασμάτων - Τι ειπώθηκε από την ΕΔΕΥ για τον Πρίνο

Το μήνυμα ότι οι υδρογονάνθρακες θα είναι εδώ και τα επόμενα 30 χρόνια με σύμμαχο το ρόλο του φυσικού αερίου ως καύσιμου –γέφυρα έστειλε χθες ο επικεφαλής της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογοναθράκων  κ. Aριστοφάνης Στεφάτος.

Την ώρα που το διεθνές ράλι του αερίου αποτελεί μείζον κυβερνητικό αγκάθι, παρουσιάζοντας αύξηση 250% από αρχές έτους  και το δυσβάσταχτο κόστος μεταφέρεται στην κατανάλωση, ο κ. Στεφάτος περιέγραψε τις συνέργειες μεταξύ των ανανεώσιμων τεχνολογιών ενέργειας και των υδρογονανθράκων και επισήμανε ότι οι υποδομές στο αέριο θα αξιοποιηθούν μελλοντικά και στην παραγωγή υδρογόνου.

«Το φυσικό αέριο δεν αντιτίθεται τους φιλόδοξους στόχους για τις ΑΠΕ και δεν συγκρούεται το ένα με το άλλο» δήλωσε σε ενημερωτική συνάντηση με δημοσιογράφους. Περιέγραψε μάλιστα ένα νέο ενεργειακό μοντέλο που παντρεύει έργα υδρογονανθράκων με υπεράκτια αιολικά, συστήματα αποθήκευσης και δέσμευσης CO2 αλλά και υδρογόνο. Όπως διευκρίνισε, το 60% της τεχνογνωσίας που χρησιμοποιείται για τα θαλάσσια αιολικά πάρκα προέρχεται από τις υπεράκτιες πλατφόρμες εξόρυξης.

Τόνισε μάλιστα ότι στην Ελλάδα έχουν εντοπιστεί 5 στόχοι με δυνητικά αποθέματα φυσικού αερίου, τα οποία η χώρα οφείλει να διερευνήσει και εφόσον αποδειχτεί ότι κρύβουν ορυκτό πλούτο να εκμεταλλευτεί για την ενεργειακή της αυτοτέλεια.

Υπάρχει χρόνος, δήλωσε για την ανάπτυξη της βιομηχανίας upstream φυσικού αερίου της Ελλάδας, «ιδίως αν λάβουμε υπόψη μας ότι χρειάστηκαν λιγότερο από 2,5 χρόνια για την εμπορική εκμετάλλευση του κοιτάσματος Ζορ της Αιγύπτου μετά την ολοκλήρωση των σχετικών ερευνών».

Επιμερισμός του ρίσκου

Ο νέος σχεδιασμός προσφέρει σύμφωνα με την ΕΔΕΥ καλύτερη διαχείριση της επένδυσης αλλά και έναν επιμερισμό του ρίσκου μέσω της διαφοροποίησης του χαρτοφυλακίου με αμοιβαία οφέλη για το κράτος και τους επενδυτές. «Αν ο ίδιος ο επενδυτής έχει διαφορετικού τύπου επενδύσεις  μπορεί από κάποια να κερδίσει περισσότερο και να καλύψει ζημιές από άλλα έργα που μπορεί να μην πάνε καλά» τόνισε ο κ. Στεφάτος.

Έτσι, η χώρα αποκομίζει εισοδηματικά πλεονάσματα, μείωση των εισαγωγών ηλεκτρικής ενέργειας, ενίσχυση της ασφάλειας ανεφοδιασμού και του ρόλου της ως ενεργειακού κόμβου, εξασφάλιση μεγάλων επενδύσεων αλλά και ενδυνάμωση του γεωπολιτικού της ρόλου. Ο ίδιος εκτίμησε ότι η αξία του παραγόμενου προϊόντος με τιμές προ κρίσης (τιμή πετρελαίου στα 60 δολ/βαρέλι) ανέρχεται στα 250 δισ. ευρώ για τα επόμενα 25 χρόνια από τα οποία τα 56 δισ. είναι τα καθαρά έσοδα για το κράτος και 46 δισ. οι ιδιωτικές επενδύσεις.

Τι θα κάνουν οι επενδυτές στην Κρήτη

Ο κ. Στεφάτος ρωτήθηκε και για το σχεδιασμό των μεγάλων διεθνών operators και των ΕΛΠΕ στα μπλοκ Δυτικά και Νοτιοδυτικά της Κρήτης. Όπως είπε στην περιοχή που υπάρχει εκπεφρασμένο ενδιαφέρον από τους διεθνείς κολοσσούς Total –Exxon Mobil το τελευταίο παράθυρο για τη διενέργεια των σεισμικών ερευνών είναι ο Οκτώβριος του 2022.

Εξήγησε ότι μέχρι σήμερα η εξόρυξη υδρογονανθράκων δεν ήταν συμπαθής στην Ευρώπη και αυτό είχε σοβαρές παρενέργειες και στην χρηματοδότηση. Ήταν άλλωστε και ένας απ’ τους λόγους που η ΕΔΕΥ έδωσε πίστωση χρόνου και παρατάσεις για την έναρξη των ερευνών καθώς η αλλαγή προσανατολισμού στις ΑΠΕ έφερε ανακατατάξεις και έθεσε εκτός πλάνων τα εγχώρια οικόπεδα για εταιρείες όπως η Ισπανική Repsol.

Ο διευθύνων σύμβουλος της κρατικής εταιρείας είπε ότι η ΕΔΕΥ θέλει να ακούσει τους επενδυτές και για αυτό έχει συσταθεί «Operation Forum» προκειμένου να διατηρείται ζωντανή η επαφή μαζί τους.  «Τους ακούμε και περιμένουνε να δούμε ποια είναι τα πλάνα τους» ανέφερε.

Ενάμιση χρόνο μετά την τοποθέτησή του στην Ελληνική Εταιρεία Υδρογονανθράκων, η οποία έχει αναλάβει την αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου της χώρας, ο Ελληνας μάνατζερ με θητεία και επενδύσεις σε Νορβηγικές επιχειρήσεις υδρογονανθράκων επισημαίνει ότι η χώρα οφείλει να εκμεταλλευτεί την αρνητική συγκυρία των διεθνών τιμών φυσικού αερίου, να στηρίξει τις εταιρείες στις σεισμικές και γεωλογικές έρευνες και να αναπτύξει συνέργειες στο πλαίσιο της ενεργειακής μετάβασης που θα υπηρετούν και το εθνικό σχέδιο για την ενέργεια και το κλίμα.  

Όπως δήλωσε χθες το έχουν πράξει ήδη άλλες εταιρείες το εξωτερικό όπως η Noρβηγική Equinor, η Total, οι οποίες δημιουργούν αποθήκες διοξειδίου του άνθρακα για να δώσουν λύσεις στις βιομηχανίες της Βόρειας Ευρώπης. Επίσης πολλές από αυτές τις εταιρείες, επενδύουν και στα υπεράκτια αιολικά γιατί βλέπουν τα οφέλη.

Στην Ολλανδία όπως αναφέρθηκε πρόσφατα ξεκίνησε ένα πιλοτικό πρότζεκτ, σε ένα από τα μεγαλύτερα πεδία φυσικού αερίου για να γίνει  μονάδα παραγωγής υδρογόνου χρησιμοποιώντας το θαλασσινό νερό με αφαλάτωση. Ο κ. Στεφάτος μίλησε ακόμη για την αξιοποίηση της πυρόλυσης για την παραγωγή πράσινου υδρογόνου αλλά και την εκμετάλλευση του μεθανίου.

Προς δανειοδότηση ο Πρίνος

Για τον Πρίνο ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΔΕΥ, δήλωσε ότι βρίσκεται στην τελική φάση για την εξερεύνηση των δανείων που χρειάζεται για να προχωρήσει στον επενδυτικό σχεδιασμό τόσο για το κοίτασμα Έψιλον όσο για νέα πρότζεκτ.

Ο κ. Στεφάτος χαρακτήρισε πολύ ενδιαφέρον αυτό που γίνεται στο Πρίνο και όπως είπε «αν καταφέρουμε και κάνουμε κάποιες από τις προγραμματισμένες κινήσεις η εταιρεία θα έχει πετύχει να μετασχηματίσει ένα σύμπλεγμα που είχε φυσικό αέριο και κυρίως πετρέλαιο σε κάτι που προσαρμόζεται και εντάσσεται στα νέα ενεργειακά πρότυπα όπως είναι το σχέδιο για δέσμευση CO2».

 

 

Exit mobile version