search icon

Ενέργεια & Περιβάλλον

Ενέργεια: Υδροηλεκτρικά και ΑΠΕ έριξαν τις τιμές ηλεκτρισμού

Η Ελλάδα σήμερα η πιο φθηνή αγορά της ΕΕ με κόστος κάτω από 200 ευρώ η μεγαβατώρα

Ένα μικρό θαύμα χάρη στην συμβολή των νερών και των ΑΠΕ εμφανίζει σήμερα η τιμή της χονδρεμπορικής του ρεύματος. Την ώρα που όλη η Ευρώπη ζει στους ρυθμούς των ανακοινώσεων για το αδιέξοδο του Nord Stream και σε όλες τις χώρες παίρνουν φωτιά οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας, η Ελλάδα εμφανίζει κόστος χονδρεμπορικής κάτω από 200 ευρώ (197,4ευρώ /MW με βάση τις τιμές του Energylive).

H εξήγηση που η χώρα μας εμφανίζει την φθηνότερη τιμή σε όλη την ΕΕ δεν είναι άλλη από την άνοδο της στάθμης των υδροηλεκτρικών σταθμών της ΔΕΗ, οι οποίοι μετά τα χαμηλά ποσοστά πλήρωσης το προηγούμενο διάστημα γέμισαν ξανά από τις βροχές και για λόγους ασφαλείας μπήκαν στο σύστημα και έριξαν τις τιμές.

Πηγή: energylive

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την πτώση της συμμετοχής του φυσικού αερίου στο μείγμα ηλεκτρισμού στο 35,62 ευρώ/MW και την αύξηση της συμμετοχής των υδροηλεκτρικών στο 16,51% από 3% το προηγούμενο διάστημα αλλά και των ΑΠΕ που αντιπροσωπεύουν το 31,13%. Ο λιγνίτης συμμετέχει στο ενεργειακό μείγμα με 10,26%.

Νερά και άνεμος έσωσαν για πρώτη φορά από την ενεργειακή κρίση μέχρι σήμερα την ελληνική αγορά ηλεκτρισμού εν αντιθέσει με την υπόλοιπη Ευρώπη που «τσουρουφλίζεται» από τις δηλώσεις της Γερμανίδας υπουργού Eξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ ότι ο Νord Stream 2 δεν μπορεί να πάρει έγκριση με την τρέχουσα μορφή του.

Οι δηλώσεις εκτίναξαν πάνω από 10% την τιμή του φυσικού αερίου στον ολλανδικό κόμβο συναλλαγών TTF που έφτασε στα 116 ευρώ η μεγαβατώρα.  

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την ραγδαία άνοδο  του κόστους χονδρεμπορικής για χώρες όπως η Ιταλία που φτάνει τα 309,68 ευρώ/MWh, την Γαλλία με 329,27ευρώ/MW, την Γερμανία με 295,82 ευρώ/MW αλλά και τις γειτονικές μας χώρες όπως η Ρουμανία με σχεδόν 260 ευρώ/MW, την Σερβία με 313,91 ευρώ/MW, την Βουλγαρία στα 228,62 €/MWh κ.α.

Exit mobile version