Πρόβλεψη για αύξηση τιμών κατά 10% έως 25% σε περίπτωση ανάφλεξης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας προέβλεψαν χθες οι θεσμικοί παράγοντες της ελληνικής αγοράς ενέργειας κατά την έκτακτη σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό.

Τα γκρίζα σύννεφα του πολέμου δημιουργούν συνθήκες εγρήγορσης και προετοιμασίας για το χειρότερο σενάριο της κρίσης που πέφτει σαν μετεωρίτης σε μια ήδη «ματωμένη»  αγορά από το πεντάμηνο σφυροκόπημα της ενεργειακής καταιγίδας.

Ο φόβος προέρχεται κυρίως από τη διάρκεια που θα έχει η γεωπολιτική αστάθεια αλλά και τις σοβαρές συνέπειες που θα προκαλέσει σε ολόκληρη την eυρωπαϊκή αγορά, αλλά και στην Ελλάδα.

Στη σύσκεψη που συγκάλεσε ο Πρωθυπουργός λίγο πριν την συνάντησή του με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, παρουσία του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστα Σκρέκα και  στενών συνεργατών του αλλά και των διοικήσεων της ΔΕΗ και της ΔΕΠΑ, ζήτησε να πληροφορηθεί τους κινδύνους αλλά και τα εναλλακτικά σενάρια που υπάρχουν στην αγορά σε περίπτωση εισβολής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το δυσμενές σενάριο για τη χώρα μας που μπορεί να προκαλέσει ελλείψεις στην επάρκεια τροφοδοσίας της αγοράς από 10% έως 20%, είναι να διακοπούν οι ροές αερίου από τη Ρωσία. Σε αυτό το ενδεχόμενο, η χώρα μας καλείται να ανταποκριθεί θέτοντας στο φουλ το capacity της Ρεβυθούσας και έχοντας ως εναλλακτική λύση το αζέρικο αέριο αλλά και εισαγωγές LNG από την Αίγυπτο.

Στελέχη της αγοράς εξέφρασαν χθες την άποψη ότι σε περίπτωση κλιμάκωσης της έντασης για να καλυφθεί η ζήτηση θα χρειαστεί να φτάνουν στην Ρεβυθούσα τρία επιπλέον καράβια υγροποιημένου φυσικού αερίου μηνιαίως, πέραν του υφιστάμενου προγραμματισμού.

Σε αυξημένη εγρήγορση βρίσκεται και όλο το δυναμικό των λιγνιτικών μονάδων και των υδροηλεκτρικών της ΔΕΗ ενώ σε ετοιμότητα είναι οι μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με Φ/Α ώστε αν χρειαστεί να λειτουργήσουν με ντίζελ.

Παράγοντας της αγοράς επισήμανε χθες τον κρίσιμο ρόλο των ΗΠΑ στην Ουκρανία, λέγοντας ότι οι τιμές του αμερικάνικου LNG ανέβηκαν τους τελευταίους μήνες κατά 56% αφήνοντας να εννοηθεί ότι η Αμερική έχει κάθε λόγο να συντηρεί την ένταση στην περιοχή.

Οι εξελίξεις στην Ουκρανία βάζουν φωτιά στις τιμές του πετρελαίου αλλά και του φυσικού αερίου, με το μπρεντ να εκτοξεύεται στα 100 δολάρια το βαρέλι. Στο TTF χθες η τιμή του φυσικού αερίου διαπραγματευόταν στα 80 ευρώ η μεγαβατώρα από τα επίπεδα των 72 ευρώ/MW στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας.

Σε ό,τι αφορά την χονδρεμπορική τιμή, η Ελλάδα παραμένει χθες και σήμερα στα υψηλότερα επίπεδα της ευρωπαϊκής αγοράς με 228,63 ευρώ/MW σημειώνοντας άνοδο σχεδόν 10%. Τις μεγαλύτερες ποσοστιαίες αυξήσεις από τα χαμηλά των προηγούμενων ημερών εμφανίζουν η Εσθονία, η Φιλανδία, το Βέλγιο, η Λιθουανία κ.α.