Την ανιούσα πήραν πάλι οι τιμές του ρεύματος στη χονδρεμπορική αγορά στην Ελλάδα.

Έτσι, για σήμερα Παρασκευή 18 Αυγούστου, η τιμή της μεγαβατώρας έφτασε στα 107,5 ευρώ, καταγράφοντας αύξηση κατά 4,6% σε σχέση με χθες, που ήταν στα 102,78 ευρώ/MWh, όταν και αυξήθηκε κατά 16,63% έναντι της Τετάρτης (ήταν στα 88,12 ευρώ/MWh).

Όσον αφορά τη διακύμανση των τιμών, η χαμηλότερη ήταν στα 82,85 ευρώ/MWh και η υψηλότερη στα 160,36 ευρώ/MWh.

Η υψηλή τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας για σήμερα έρχεται παρά το γεγονός ότι οι ΑΠΕ κατέχουν τα πρωτεία στο ενεργειακό μίγμα, ενώ και η ζήτηση εμφανίζεται μειωμένη.

Ειδικότερα, οι ΑΠΕ κατέχουν ποσοστό 43,77%, με το φυσικό αέριο να ακολουθεί με ποσοστό 32,32% και έπονται οι εισαγωγές με 8,19%, τα υδροηλεκτρικά με 6,58% και ο λιγνίτης με 5,37%.

Πάνω-κάτω το φυσικό αέριο στην Ευρώπη

Την ίδια ώρα, το φυσικό αέριο στην ευρωπαϊκή αγορά κινείται μια πάνω και μια κάτω, ενδεικτικό της νευρικότητας που επικρατεί. Στο σημείο αναφοράς του TTF, μετά την προχθεσινή αύξηση στα 40 ευρώ/MWh, υπήρξε μια καθοδική τάση, με αποτέλεσμα χθες τα συμβόλαια παράδοσης τον Σεπτέμβριο να κλείσουν στα 37,2 ευρώ/MWh, ενώ για τον Οκτώβριο στα 43 ευρώ/MWh και τον Νοέμβριο ακόμη υψηλότερα, στα 51,65 ευρώ/MWh.

Σύμφωνα με τους περισσότερους αναλυτές, η τιμή του φυσικού αερίου στην ευρωπαϊκή αγορά θα ακολουθήσει ανοδική πορεία από το φθινόπωρο, λόγω της αβεβαιότητας που επικρατεί σχετικά με τις πηγές προμήθειας. Και τούτο καθώς, εκτός από τις συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία, εντείνεται ο ανταγωνισμός και για το αμερικανικό LNG.

«Αναταράξεις» για το αμερικανικό LNG

Ενδεικτικά είναι όσα αναφέρει το Bloomberg, ότι η ενοικίαση ενός δεξαμενόπλοιου υγροποιημένου φυσικού αερίου γίνεται πιο ακριβή νωρίτερα από το συνηθισμένο φέτος, εν μέσω της αναμενόμενης χειμερινής ζήτησης και των πιθανών διαταραχών της προσφοράς στην Αυστραλία.

Τα ημερήσια ναύλα για τα LNG carriers στην περιοχή του Ειρηνικού εκτινάχθηκαν πάνω από 100.000 δολάρια, για πρώτη φορά από τα μέσα Ιανουαρίου και περίπου τρεις εβδομάδες νωρίτερα από το 2022, σύμφωνα με στοιχεία της Spark Commodities.

Το ράλι των ναύλων αντανακλά μια απότομη σύγκρουση στις τιμές του LNG. Η δομή της αγοράς αντανακλά όλο και πιο περιορισμένες προμήθειες στο μέλλον, ωφελώντας τους εμπόρους που μπορούν να παραδώσουν αποστολές αργότερα, όταν οι τιμές αυξάνονται, καθώς ο καιρός γίνεται πιο κρύος, δήλωσε ο Tim Mendelssohn, διευθύνων σύμβουλος της Spark.

Εντείνονται, επίσης, οι ανησυχίες για πιθανές διακοπές στην Αυστραλία, εάν προχωρήσει η απεργία σε τρεις μεγάλες εγκαταστάσεις LNG. Χωρίς το αυστραλιανό LNG, οι αγοραστές στην Ασία θα έπρεπε να ανταγωνιστούν την Ευρώπη για φορτία από άλλες πηγές, όπως οι ΗΠΑ, αυξάνοντας τους χρόνους ταξιδιού και το κόστος για τα πλοία.

Ενώ οι απεργίες θα μπορούσαν να απελευθερώσουν έως και 60 πλοία, οι ναυλωτές πιθανότατα θα κρατήσουν τα πλοία λόγω της αβεβαιότητας για τη διάρκεια οποιασδήποτε διακοπής, δήλωσε την Τετάρτη ο Oystein Kalleklev, Διευθύνων Σύμβουλος της πλοιοκτήτριας Flex LNG Ltd.

Οι προθεσμιακές τιμές αποστολής LNG για τον Νοέμβριο δείχνουν τιμές έως και 277.000 $ την ημέρα για τον Ειρηνικό και 286.000 $ την ημέρα για τον Ατλαντικό, σύμφωνα με στοιχεία της Spark. Οι όγκοι στην πλωτή αποθήκευση -όπου οι έμποροι διατηρούν φορτία στο νερό- είναι επίσης σε υψηλότερα από τα συνηθισμένα επίπεδα για την εποχή του έτους.

Επιπλέον, η ξηρασία που επηρεάζει τα επίπεδα του γλυκού νερού στη Διώρυγα του Παναμά έχει επίσης αυξήσει τους χρόνους αναμονής. «Θα υπάρξει μεγάλη ζήτηση για τη χειμερινή αγορά. Έτσι οι τιμές θα ανέβουν», δήλωσε ο Kalleklev. Την ίδια ώρα, η αμερικανική εξαγωγέας φυσικού αερίου Venture Global LNG Inc. αντιμετωπίζει μηνύσεις από πρώην υπαλλήλους, που λένε ότι η εταιρεία τούς εμπόδισε να ασκήσουν τα δικαιώματα προαίρεσης αγοράς μετοχών.

Η Venture Global είναι ο νεότερος εξαγωγέας υγροποιημένου φυσικού αερίου από τις ΗΠΑ. Η εταιρεία άρχισε να φορτώνει φορτία από τον τερματικό της σταθμό στη Λουιζιάνα τον Μάρτιο του 2022, αλλά πελάτες όπως η Shell Plc και η ιταλική Edison SpA έχουν προσφύγει στη διαιτησία, επειδή δεν έχουν λάβει ακόμη αποστολές στο πλαίσιο των μακροπρόθεσμων συμβάσεών τους. Η Venture Global κατασκευάζει επίσης έναν δεύτερο τερματικό σταθμό στη Λουιζιάνα.

Διαβάστε ακόμη

Ιστορικό υψηλό για τα ελληνικά Αirbnb τον Ιούλιο: +35% έναντι του 2019 (γραφήματα)

Αυτόματα η χορήγηση ΑΦΜ σε 500.000 παιδιά 12 ετών – Τι πρέπει να γνωρίζετε

Οι Κινέζοι καταναλωτές «σφίγγουν τα ζωνάρια» – Υπό πίεση η οικονομία (πίνακες)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ