Στην «ώρα της κρίσης» αρχίζουν και περνούν οι ενεργειακές αποκρατικοποιήσεις, αν και το όλο εγχείρημα εξελίσσεται υπό το βάρος της πανδημικής κρίσης. Όπως παρατηρούν μάλιστα υψηλόβαθμοι αρμόδιοι παράγοντες, η πανδημία ναι μεν δεν μεταβάλει ριζικά τα χρονοδιαγράμματα, αλλά, ανάλογα με τις συνθήκες, ενδέχεται να τα επηρεάσει.

Πάντως, η αρχή γίνεται από τον ΔΕΔΔΗΕ, όπου η προθεσμία εκδήλωσης ενδιαφέροντος εκπνέει αύριο Παρασκευή, αν και δεν μπορεί να αποκλειστεί η πιθανότητα ολιγοήμερης παράτασης. Κι αυτό καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει διατυπωθεί σχετικό αίτημα από ορισμένους υποψήφιους επενδυτές.  Σε κάθε περίπτωση, ακόμη κι αν δοθεί ένα επιπλέον χρονικό περιθώριο, αυτό δεν θα είναι μεγάλο, δεδομένου ότι παραμένει στόχος τόσο της κυβέρνησης όσο και της ΔΕΗ η ολοκλήρωση της διαδικασίας εντός του πρώτου εξαμήνου.

Η πώληση του ποσοστού έρχεται σε μια περίοδο που διαπιστώνεται η ανάγκη μεγάλων επενδύσεων για τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση του δικτύου διανομής αλλά και η ενίσχυση της εταιρείας με τεχνικό προσωπικό, κάτι που αποδείχτηκε και στην πρόσφατη βαρυχειμωνιά, η Αχίλλειος πτέρνα για την θυγατρική της ΔΕΗ. 

Για την πώληση ποσοστού έως 49% του Διαχειριστή υπάρχουν μεγάλες προσδοκίες τόσο όσον αφορά τον αριθμό και το μέγεθος των μνηστήρων, όσο και για το υψηλό τίμημα. Υπενθυμίζεται ότι οι σύμβουλοι της ΔEH για το project (Goldman Sachs, Eurobank, Grand Thornton) έχουν προσεγγίσει περί τους 70 δυνητικούς επενδυτές, ανάμεσα στους οποίους κορυφαία διεθνή funds, όπως τα αμερικανικά KKR και BlackRock, το γαλλικό Ardian, το αυστραλιανό Macquarie Group καθώς και εταιρίες – διαχειριστές των δικτύων διανομής από χώρες της Κεντρικής και Νότιας Eυρώπης, ενώ 19 από αυτούς ανταποκρίθηκαν θετικά.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το προβάδισμα θα έχουν τα funds, – ως φαβορί φέρονται μάλιστα το KKR και το Macquarie-,ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη έντονες διεργασίες στην κατεύθυνση συγκρότησης κοινοπραξιών με τη συμμετοχή κάποιων εκ των διαχειριστών.

Τα πολλά «ατού» του Διαχειριστή

Ως «μαγνήτης» για τα διεθνή επενδυτικά κεφάλαια λειτουργούν οι «κλειδωμένες» αποδόσεις του ΔΕΔΔΗΕ. Tο νέο ρυθμιστικό πλαίσιο για τον προσδιορισμό της ρυθμιζόμενης βάσης και των εσόδων του ΔEΔΔHE, το οποίο έχει διαμορφωθεί σε ορίζοντα τετραετίας, σε συνδυασμό με τον προσδιορισμό του WACC, -της σταθμιζoμένης απόδοσης κεφαλαίων-, σε ένα ποσοστό γύρω στο 7%, συνιστά ικανό δέλεαρ.

Eπιπλέον, ο ΔEΔΔHE θα διεκδικήσει και ένα σημαντικό ποσό από το Tαμείο Aνάκαμψης για την υλοποίηση του mega project της εγκατάστασης «έξυπνων μετρητών» ρεύματος, ύψους 850 εκατ. ευρώ ενώ δρομολογούνται και προγράμματα εκσυγχρονισμού και  συντήρησης του δικτύου, αλλά και επένδυσης στην ανάπτυξη οπτικών ινών.

Με «ανάσα ρευστότητας» η ΛΑΡΚΟ

Για το διπλό διαγωνισμό που αφορά τη ΛΑΡΚΟ, ενδιαφέρον έχουν εκδηλώσει 6 σχήματα (Commodity & Mining Insigth Ireland Limited, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-AD Holdings AG, Mytilineos, Solway Investment Group, Tharisa PLC, Trafigura Group) και προς ώρας οι σύμβουλοι του ΤΑΙΠΕΔ εξετάζουν τα στοιχεία για τη διαμόρφωση της shortlist ώστε να δρομολογηθεί η επόμενη φάση της υποβολής των δεσμευτικών προσφορών.

Όπως αποκάλυψε χθες το newmoney,  για τη βιομηχανία νικελίου που βρέθηκε ξανά στο επίκεντρο της δημοσιότητας λόγω της κατάρρευσης της οροφής των καμινιών από την κακοκαιρία, η κυβέρνηση έχει αποφασίσει τη χορήγηση έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης ώστε να κρατηθεί στη ζωή μέχρι την ολοκλήρωση του διαγωνισμού.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, οι  άμεσες ανάγκες μέχρι τον προσεχή Ιούνιο υπολογίζονται σε 15 με 17 εκατ. ευρώ. Ωστόσο δεν αποκλείεται να χρειαστούν επιπλέον «ενέσεις» αφού η διαγωνιστική διαδικασία δεν προβλέπεται να έχει ολοκληρωθεί έως τότε.

Ο διπλός διαγωνισμός αφορά αφενός τη μίσθωση του δημόσιου μεταλλείου Λάρυμνας, που περιλαμβάνει τα σχετικά μεταλλευτικά δικαιώματα, το μεταλλευτικό εργοστάσιο και τα ακίνητα, εγκαταστάσεις και εξοπλισμό του, αφετέρου τη μίσθωση του δημόσιου μεταλλείου στο Λούτσι, το οποίο περιλαμβάνει τα σχετικά μεταλλευτικά δικαιώματα με τα ακίνητα και τις εγκαταστάσεις του.

Τι έρχεται για ΔΕΠΑ Εμπορίας και Υποδομών

Oι δύο διαγωνισμοί για την αποκρατικοποίηση της ΔEΠA, είναι αυτοί που συγκεντρώνουν εύλογα το ενδιαφέρον καθώς θα καθορίσουν την «επόμενη μέρα» της εγχώριας αγοράς φυσικού αερίου.

Kι αυτό γιατί η ΔEΠA Eμπορίας θα εξασφαλίσει στο νικητή ισχυρό προβάδισμα στη λιανική, με «όχημα» το πελατολόγιο των 400.000 ενεργών οικιακών και επαγγελματικών καταναλωτών.

Παράλληλα, το business plan περιλαμβάνει επενδύσεις άνω των 200 εκατ., με επίκεντρο τη διείσδυση στις AΠE και την ανάπτυξη χαρτοφυλακίου άνω των 200 MW, αλλά και το «άνοιγμα» σε νέα πεδία, από την ηλεκτροκίνηση μέχρι και το υδρογόνο.

Στην κούρσα για την απόκτηση του 65% συμμετέχουν όλοι οι μεγάλοι ενεργειακοί όμιλοι της χώρας. Συγκεκριμένα στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού δίνουν το «παρών» η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, οι κοινοπραξίες Motor Oil- ΔΕΗ και ΕΛΠΕ-Edison, ο όμιλος Κοπελούζου, η Mytilineos, καθώς και οι Shell και ΜΕΤ Group. 

«Αγκάθι» παραμένει η υπόθεση της ELFE, όπου η συζήτηση της έφεσης της ΔΕΠΑ έχει μεταφερθεί για τον Σεπτέμβριο.  Κάτι που παρατείνει την αβεβαιότητα αναφορικά με την τύχη των χρεών ύψους 120 εκατ. ευρώ προς τη ΔΕΠΑ. Για αυτό και εξετάζεται το ενδεχόμενο εισαγωγής ρήτρας στο διαγωνισμό, που θα διασφαλίζει τον προτιμητέο επενδυτή σε περίπτωση αρνητικής έκβασης. Όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα η υποβολή των δεσμευτικών προσφορών έχει  καθοριστεί για τις 19 Μαρτίου, ωστόσο δεν αποκλείεται να δοθεί παράταση για τον Απρίλιο.

Σε εξέλιξη βρίσκεται και ο διαγωνισμός για τη ΔEΠA Yποδομών, με τους έξι από τους εννέα, αρχικά, πανίσχυρους διεθνείς μνηστήρες (Italgas, KKR, First State Investments, Macquarie, EPH, SinoCEEF) να προχωρούν στην τελική ευθεία για τις δεσμευτικές προσφορές, που αναμένονται την άνοιξη. Eδώ το διακύβευμα είναι αφενός τα assets και κυρίως τα υφιστάμενα δίκτυα διανομής αερίου όλης της χώρας (ο έλεγχος τόσο των παγίων όσο και των εταιριών EΔA Aττικής-Θεσσαλονίκης και ΔEΔA) που μέσω των χρεώσεων εξασφαλίζουν αξιοζήλευτες επιδόσεις επί των επενδεδυμένων κεφαλαίων, αφετέρου το δίκτυο οπτικών ινών της ΔEΠA, αλλά και το δικαίωμα υλοποίησης νέων έργων υποδομής. 

Η Υπόγεια Αποθήκη Ν. Καβάλας

Σε τροχιά έχει μπει και η επόμενη και τελική φάση του διαγωνισμού για την παραχώρηση της Υπόγειας Αποθήκης Φυσικού Αερίου στη Νότια Καβάλα, όπου αρχικό ενδιαφέρον έχουν εκδηλώσει τρία σχήματα. Πρόκειται για την κοινοπραξία ΔΕΣΦΑ – ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, την Energean (που έχει «κλειδώσει»  συμμαχία με την αιγυπτιακή East Gas) και την κοινοπραξία των κινεζικών CMEC (που είχε ενδιαφερθεί για τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ) και Maison Group.

Εδώ αναμένονται ακόμη οι αποφάσεις της ΡΑΕ για το πλαίσιο λειτουργίας της εγκατάστασης.

Το εγχείρημα κρίνεται ιδιαίτερα απαιτητικό τόσο σε επίπεδο κεφαλαίων (άνω των 200 εκ. ευρώ), όσο και σε αυτό των εργασιών αναβάθμισης. Ωστόσο, ο ανάδοχος θα αποκτήσει μια υποδομή στρατηγικής σημασίας με χωρητικότητα 1 δισ. κ.μ. και με εκτιμώμενο ετήσιο διακινούμενο όγκο 360 εκατ. κ.μ. Έτσι, παράλληλα, με το FSRU Aλεξανδρούπολης, μπορεί να υποστηρίξει τη μετεξέλιξη της χώρας σε gas hub.