Ενέργεια

Engie: Έρχεται αύξηση στους λογαριασμούς ενέργειας αν «εκτοπιστεί» το φυσικό αέριο

  • newsroom


Η CEO του γαλλικού κολοσσού προβλέπει «καπέλο» 150 ευρώ ετησίως στα οικιακά τιμολόγια για τα επόμενα 30 χρόνια - Ζητά «ισορροπημένο ενεργειακό μίγμα»

Οι Ευρωπαίοι καταναλωτές θα βρεθούν αντιμέτωποι με υψηλότερους λογαριασμούς ενέργειας εάν οι κυβερνήσεις «συμπιέσουν» το φυσικό αέριο και βασιστούν μόνο στην «καθαρή» ηλεκτρική ενέργεια για να επιτύχουν τους στόχους ουδετερότητας άνθρακα έως το 2050, δήλωσε η Διευθύνουσα Σύμβουλος της Εngie SA ,Catherine MacGregor.

Η εκτίμησή της αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα καθώς έρχεται σε μια περίοδο που η συζήτηση και ο προβληματισμός εντός της Ε.Ε. για το ρόλο του φυσικού αερίου εντείνεται.

«Εάν στην Ευρώπη και στο Ηνωμένο Βασίλειο, η απανθρακοποίηση πραγματοποιηθεί μόνο μέσω των πράσινων λύσεων ηλεκτρικής ενέργειας, η δική μας εσωτερική εκτίμηση είναι ότι θα δημιουργήσει πρόσθετο κόστος περίπου 30% έως το 2050», τόνισε η MacGregor στους αναλυτές, χθες, Τρίτη και έγινε ακόμη πιο σαφής επισημαίνοντας ότι «αυτό θα μεταφράζεται σε περίπου 150 ευρώ (183 $) ετησίως σε λογαριασμό οικιακής ενέργειας για τα επόμενα 30 χρόνια», όπως αναφέρει το Bloomberg.

Η CEO του γαλλικού ενεργειακού κολοσσού, η οποία παρουσίασε ένα σχέδιο για την αύξηση των επενδύσεων σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, υπερασπίστηκε τον ρόλο του φυσικού αερίου στη διασφάλιση της ασφάλειας του εφοδιασμού, καθώς οι κυβερνήσεις σε όλη την Ευρώπη λαμβάνουν μέτρα για τον περιορισμό των εκπομπών στην ηλεκτροπαραγωγή, στις μεταφορές, τη θέρμανση και τις κατασκευές.

Το προγραμματισμένο κλείσιμο σταθμών παραγωγής ενέργειας με καύση άνθρακα και η γήρανση πυρηνικών σταθμών θα αφαιρέσει 70 GW σε όλη την Ευρώπη έως το 2030, ενώ η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας συνεχίζει να αυξάνεται, δήλωσε η MacGregor.

«Αυτό αναμένεται να οδηγήσει σε μεγαλύτερη ανάγκη τροφοδοσίας φυσικού αερίου και σε αυτό το πλαίσιο, το gas fleet της Engie είναι σε πολύ καλή θέση για να υποστηρίξει το σύστημα, το οποίο θα αντιμετωπίσει μια αυστηρότερη ισορροπία ζήτησης-προσφοράς», είπε.

Παράλληλα, δήλωσε ότι η Engie είναι έτοιμη να κατασκευάσει νέες μονάδες φυσικού αερίου στο Βέλγιο για να αντικαταστήσει τους πυρηνικούς της σταθμούς, εάν υπάρξει ο κατάλληλος σχεδιασμός της αγοράς.

Σύμφωνα με την τοποθέτηση της CEO, η εταιρεία ενισχύει επίσης τις επενδύσεις της στην παραγωγή βιομεθανίου και πράσινου υδρογόνου, ενώ σκοπεύει να προσαρμόσει το δίκτυο αγωγών της προκειμένου να μπορεί να μεταφέρει αυτά τα ανανεώσιμα καύσιμα, τα οποία θα μπορούσαν να καλύψουν σχεδόν όλη τη ζήτηση φυσικού αερίου της Γαλλίας έως το 2050. Η MacGregor προειδοποίησε ότι «ενώ χαιρετίζουμε το στόχο να φτάσουμε στους μηδενικούς ρύπους, ένα ισορροπημένο ενεργειακό μίγμα είναι απαραίτητο για την προσιτή τιμή, την ευελιξία και τη συνολική ανθεκτικότητα του συστήματος».