Την περαιτέρω ενίσχυση της παρουσίας της στην Ελλάδα, με επέκταση και στον τομέα των υβριδικών έργων ΑΠΕ, έχει δρομολογήσει η Eren Hellas, θυγατρικός βραχίονας του γαλλικού ομίλου TotalEren.

Η εταιρεία του Πάρη Μουράτογλου έχει ήδη βάλει σε τροχιά υλοποίησης ορισμένα τέτοια έργα. Ανάμεσα σε αυτά ξεχωρίζουν δύο στην Κρήτη, συνολικής ισχύος 94,25 MW.

Τα δύο αυτά έργα έχουν αδειοδοτηθεί για λογαριασμό των θυγατρικών εταιρειών της Eren «Ανανεώσιμες Κρήτης ΜΑΕ» και «Lekka Aiolos».

Οι συγκεκριμένες θυγατρικές είχαν εξασφαλίσει άδειες παραγωγής από την περίοδο 2011-2012, οι οποίες και αντικαταστάθηκαν από τη ΡΑΕ στα τέλη της προηγούμενης χρονιάς.

Το μεγαλύτερο έργο, -της «Ανανεώσιμες Κρήτης ΜΑΕ»-, αφορά υβριδικό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, εγγυημένης ισχύος 75,0ΜW, αποτελούμενο από αιολικό σταθμό ισχύος 99 MW, σε θέσεις των Δημοτικών Ενοτήτων Ανάληψης, Αρκαλοχωρίου, Βιάννου, Λεύκης και Μακρύ Γιαλού στο Λασίθι και το Ηράκλειο Κρήτης.

Τον περασμένο Ιούνιο υποβλήθηκε στη ΡΑΕ αίτηση τροποποίησης όσον αφορά τις μονάδες αποθήκευσης και ΑΠΕ. Ειδικότερα για τους συσσωρευτές προβλέπεται αλλαγή στην αποθηκευτική ικανότητα από 750MWh σε 400MWh, στην εγκατεστημένη και μέγιστη ισχύ φόρτισης από 100MW σε 112,5MW, στην περίοδο υποχρέωσης παροχής εγγυημένης ισχύος από 8 σε 4 ώρες και στη μεταβολή των ορίων του γηπέδου εγκατάστασης τους.

Επίσης για τις μονάδες ΑΠΕ (Αιολικά) προβλέπονται αλλαγές στον αριθμό και τύπο των ανεμογεννητριών από 30 ισχύος 3,3MW έκαστη με διάμετρο πτερωτής 117 μέτρα σε 25 από τις οποίες 17 ισχύος 4,2MW έκαστη με διάμετρο πτερωτής 136 μέτρα και 8 οκτώ ισχύος 3,45MW έκαστη με διάμετρο πτερωτής 136 μέτρα, καθώς και όσον αφορά την β) την αναχωροθέτηση τους.

Το έργα αναμένεται να χρηματοδοτηθεί από την Total Eren S.A., μέσω ιδίων κεφαλαίων.

Το δεύτερο έργο, -της εταιρείας “Lekka Aiolos”-, αφορά υβριδικό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, εγγυημένης ισχύος 14,6MW, αποτελούμενο από αιολικό σταθμό εγκατεστημένης ισχύος 19,25MW και μέγιστης ισχύος παραγωγής 19,25MW, στη θέση Πισκοπιανή Σητείας.

Με βάση αίτηση τροποποίησης που υποβλήθηκε στη ΡΑΕ τον Ιούνιο προβλέπεται μείωση των ορίων του γηπέδου εγκατάστασης του σταθμού, καθώς και αλλαγές όσον αφορά τη θέση, τον αριθμό και τον τύπο των ανεμογεννητριών σε 6 συνολικά Vestas εκ των οποίων μια τύπου V90 ονομαστικής ισχύος 2MW με διάμετρο πτερωτής 90 μέτρα και πέντε τύπου V136 ονομαστικής ισχύος 3,45MW έκαστη με διάμετρο πτερωτής 136 μέτρα. Επίσης προβλέπεται αλλαγή του αποθηκευτικού συστήματος του υβριδικού σταθμού σε σύστημα συσσωρευτών και μείωση της εγγυημένης ισχύος σε 14,6MW. Το έργο θα στηριχθεί από την Eren Groupe S.A. μέσω τραπεζικής χρηματοδότησης.

Υπενθυμίζεται ότι η Eren Hellas έχει ενισχύσει τα τελευταία χρόνια την παρουσία της στην ελληνική αγορά των ΑΠΕ, αναπτύσσοντας σειρά φωτοβολταϊκών και αιολικών πάρκων σε όλη τη χώρα.

Με βάση τα στοιχεία της ΕΛΕΤΑΕΝ για το πρώτο φετινό εξάμηνο, η εταιρεία περιλαμβάνεται στην τετράδα των μεγάλων παικτών στα έργα αιολικής ενέργειας, με χαρτοφυλάκιο 283MW.

Παράλληλα, βρίσκονται υπό αδειοδότηση και ανάπτυξη φωτοβολταϊκά, αιολικά και έργα αποθήκευσης που σε ορίζοντα τριετίας θα έχουν υπερδιπλασιάσει την συνολική εγκατεστημένη ισχύ της Eren στη χώρα μας.