Σχεδόν μισό δισεκατομμύριο μικρά, φτηνές ηλεκτρικές συσκευές καθημερινής χρήσης, από ακουστικά και καλώδια μέχρι ανεμιστήρες τσέπης, κατέληξαν στα σκουπίδια το 2022 στη Βρετανία, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός Material Focus.

Όπως προκύπτει από την έρευνα, το πρόβλημα με τα ηλεκτρικά απορρίμματα ήδη θεωρείται τεράστιο, γεγονός που καθιστά την ανακύκλωση όλο και πιο σημαντική.

Σύμφωνα με τον Guardian, μόνο τον περασμένο χρόνο αγοράστηκαν στη Βρετανία πάνω από μισό δισεκατομμύριο ηλεκτρονικά είδη σε οικονομικές τιμές, και συγκεκριμένα 16 ανά δευτερόλεπτο.

Η έρευνα της Material Focus έδειξε ότι από αυτά τα είδη, 471 εκατομμύρια αντικείμενα πετάχτηκαν στα σκουπίδια. Ανάμεσα σε αυτά ήταν 260 εκατ. ατμιστές μίας χρήσης, 26 εκατ. καλώδια, 29 εκατ. φώτα LED, ηλιακά και διακοσμητικά, 9,8 εκατ. στικάκια USB και 4,8 εκατ. μίνι ανεμιστήρες.

Ο εκτελεστικός διευθυντής της Material Focus, Σκοτ Μπάτλερ, χρησιμοποίησε τον όρο «γρήγορη τεχνολογία», λέγοντας ότι «οι άνθρωποι θα πρέπει να σκέφτονται πολύ προσεκτικά προτού αγοράσουν κάποια από τα πιο… επιπόλαια αντικείμενα εξ αρχής».

Επίσης, είπε ότι τα περισσότερα αντικείμενα που αγοράζουν οι άνθρωποι είναι φτηνά και μικρά και πως οι καταναλωτές ίσως δεν συνειδητοποιούν ότι σε αυτά περιέχονται πολύτιμα υλικά, τα οποία χάρη στην ανακύκλωση θα μπορούσαν να διασωθούν. Κάποια από αυτά είναι ο χαλκός, το λίθιο και το ανοξείδωτο ατσάλι, τα οποία έπειτα από ανακύκλωση μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε ανεμογεννήτριες, ιατρικές συσκευές και ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

Όπως επισημαίνει στην έρευνά της η Material Focus, ενώ οι άνθρωποι έχουν μάθει ότι η ανακύκλωση μπορεί να γίνει σε ηλεκτρικά είδη όπως τα ψυγεία, πολλές μικρότερες συσκευές μένουν αχρησιμοποίητες στα σπίτια ή καταλήγουν στα σκουπίδια, επειδή τις θεωρούν αναλώσιμες.

«Θέλουμε να περάσουμε το μήνυμα πως οτιδήποτε έχει βύσμα, μπαταρία ή καλώδιο μπορεί να πάει για ανακύκλωση, και πως αυτό μπορεί να γίνει κάπου κοντά σας. Η κλίμακα του προβλήματος είναι τεράστια, αλλά υπάρχει μια εύκολη λύση», είπε ο Σκοτ Μπάτλερ.

«Όπως ακριβώς η τάση για ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση των ρούχων έχει αυξηθεί, έτσι θέλουμε να ενθαρρύνουμε τον κόσμο να ανακυκλώνει τη γρήγορη τεχνολογία, χωρίς ενοχές και ιδιαίτερο προβληματισμό», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Μάλιστα, η Material Focus έχει δημιουργήσει ένα διαδικτυακό εργαλείο για να καθοδηγήσει τους καταναλωτές στα κοντινά σημεία ανακύκλωσης στη Βρετανία, καθώς σύμφωνα με εκτιμήσεις πέρυσι οι καταναλωτές ξόδεψαν πάνω από 2,8 δισ. λίρες για τέτοια οικονομικά προϊόντα.

Σύμφωνα με την έρευνα, αυτό αποτελεί μόνο την κορυφή του παγόβουνου, καθώς κάθε χρόνο καταλήγουν στα σκουπίδια τουλάχιστον 100.000 τόνοι ηλεκτρικών συσκευών. Επίσης, στα σπίτια υπάρχουν 880 εκατ. αχρησιμοποίητες ηλεκτρικές συσκευές κάθε είδους -όπως σκουπάκια, μικρά ηχεία και μετρητές βημάτων- από τις οποίες περίπου το 90% καταλήγει στα σκουπίδια.

Διαβάστε ακόμη

ΕΣΠΑ: Επιδότηση 50% και για τις νέες επιχειρήσεις… όπως παλιά

IKEA: Μείωση τιμών στα προϊόντα της καθώς ο υψηλός πληθωρισμός πιέζει τους καταναλωτές

Καλιφόρνια: Γιατί αρχίζει «πόλεμο» με την πετρελαϊκή βιομηχανία

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ