Κάθε χρόνο χάνονται περίπου 10 εκατομμύρια εκτάρια δάσους – όσο περίπου η έκταση της Πορτογαλίας – εξαιτίας της αποψίλωσης με στόχο τη μετατροπή των εκτάσεων για γεωργικούς ή εμπορικούς σκοπούς. Η απώλεια των δέντρων επιταχύνει τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, μπορεί να οδηγήσει σε ερημοποίηση και διάβρωση του εδάφους, να θέσει σε κίνδυνο τις παρακείμενες κοινότητες από πλημμύρες, να προκαλέσει συρρίκνωση της βιοποικιλότητας και να διαταράξει το οικοσύστημα, αλλά και την οικονομία.

Πώς μεταβάλλονται, όμως, οι βιότοποι σε απομακρυσμένες περιοχές, ποια είναι τα ποσοστά αποψίλωσης σε πυκνές δασικές εκτάσεις μη προσβάσιμες και ποιες οι συνθήκες στα τροπικά δάση;

Σε αυτά τα ερωτήματα επιχειρείται να δώσει απαντήσεις ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) με στόχο τη λεπτομερή καταγραφή και χαρτογράφηση της γεωλογίας και των δασικών εκτάσεων σε Αφρική, Ασία και Νότια Αμερική.

Η διαστημική αποστολή Biomass περιλαμβάνει τη χρήση ειδικού ραντάρ, το οποίο έχει τοποθετηθεί στο σκάφος Vega C που θα απογειωθεί στις 29 Απριλίου από το διαστημικό σταθμό της Ευρώπης στη Γαλλική Γουιάνα και θα βρεθεί σε τροχιά υψομέτρου περίπου 600 χλμ.

Το σκάφος αναπτύχθηκε από τον ESA, σε συνεργασία με μια κοινοπραξία περισσότερων από 50 εταιρειών από 20 χώρες με επικεφαλής την Airbus και θα παρέχει πολύτιμες πληροφορίες για την κατάσταση των δασών του πλανήτη και σχετικά με τον τρόπο που αλλάζουν, στοιχεία που θα βοηθήσουν τους ειδικούς να κατανοήσουν ακόμα περισσότερο τον ρόλο των δέντρων στον κύκλο του άνθρακα.

Η Biomass είναι η έβδομη αποστολή Earth Explorer του ESA, ο οποίος στο πλαίσιο του προγράμματος Earth Explorer έχει προχωρήσει στην εκτόξευση δορυφόρων για την παρατήρηση του πλανήτη.

Όπως αναφέρει η Arianespace που σχεδιάζει και αναπτύσσει υπηρεσίες διαστημικής μεταφοράς για όλους τους τύπους δορυφόρων και η οποία θα αναλάβει την Biomass, χάρη στο μεγάλο μήκος κύματος του ραντάρ P-band SAR – περίπου 70 εκ. -, καθώς και την κεραία 12 μέτρων, το σήμα του είναι ικανό να διεισδύσει ακόμα και κάτω από την κομοστέγη και να σαρώσει τη Γη.

Με αυτόν τον τρόπο θα συγκεντρωθούν σημαντικές πληροφορίες για το ύψος και τη δομή των διαφορετικών τύπων δάσους, θα υπολογιστεί η ποσότητα άνθρακα που αποθηκεύεται και πώς αυτή αλλάζει στο χρόνο. Την ίδια ώρα, η αποστολή θα καταστήσει εφικτή τη χαρτογράφηση της υπόγειας γεωλογίας στις ερήμους, τη δομή του στρώματος πάγου και την τοπογραφία των δασικών δαπέδων.

Για την ολοκλήρωση της αποστολής θα χρειαστούν τουλάχιστον πέντε χρόνια, κατά τα οποία αναμένεται να καταγραφούν οκτώ κύκλοι ανάπτυξης δασών.

Όπως εξηγούν οι ειδικοί, αυτές οι λεπτομέρειες θα οδηγήσουν σε καλύτερη κατανόηση του ρυθμού απώλειας οικοτόπων και της επίδρασης που μπορεί να έχει στη βιοποικιλότητα στο δασικό περιβάλλον.

Η διευθύντρια των Προγραμμάτων Παρατήρησης της Γης του ESA, Σιμονέτα Κέλι, μιλώντας στον βρετανικό Observer τόνισε ότι είναι απαραίτητο να γνωρίζουμε την υγεία των τροπικών δασών, την ποιότητα, την ποικιλομορφία της βλάστησης και την ποσότητα του άνθρακα που αποθηκεύεται εκεί. Για να επιτευχθεί αυτό, εξήγησε ότι θα δημιουργηθούν τρισδιάστατες εικόνες από την κορυφή της κομοστέγης μέχρι τις ρίζες των δέντρων.

Επιπλέον, αναφορικά με την Biomass η Κέλι, σύμφωνα με δελτίο Τύπου του ESA, ανέφερε πως «ενσαρκώνει το πνεύμα των αποστολών του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος και έχει σχεδιαστεί για να δείξει πώς η τεχνολογία αιχμής μπορεί να αποκαλύψει ρηξικέλευθα στοιχεία για τα πολύπλοκα συστήματα του πλανήτη μας».

Όπως είπε, με την αποστολή όχι μόνο είναι εφικτή η κατανόηση της λειτουργίας των δασών και της αποθήκευσης άνθρακα, αλλά καταδεικνύονται οι δυνατότητες της διαστημικής καινοτομίας στην αντιμετώπιση σημαντικών περιβαλλοντικών προκλήσεων.

Διαβάστε ακόμη 

Η ΕΕ ανέστειλε για 90 ημέρες τα αντίμετρα στους αμερικανικούς δασμούς

UBS: Ο Τραμπ «έκανε πίσω» στους δασμούς υπό την πίεση των αγορών

Wall Street και TruthSocial στο μικροσκόπιο: Ο Τραμπ κατηγορείται για πιθανό insider trading

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα