Μέχρι το τέλος της φετινής χρονιάς ή το αργότερο στις αρχές του 2022 θα βγει στον αέρα ο νέος διαγωνισμός του ΔΕΔΔΗΕ για την αντικατάσταση των αναλογικών ρολογιών και την τοποθέτηση «έξυπνων μετρητών». Ένα μεγάλο και αναγκαίο έργο που έχει «στοιχειώσει» εδώ και μια επταετία.

Όπως προκύπτει από τις πληροφορίες, αλλά και από πρόσφατες σχετικές δηλώσεις του Διευθύνοντος Συμβούλου του Διαχειριστή Αν. Μάνου, για το project, το οποίο ανήκει στις στρατηγικές προτεραιότητες του ΔΕΔΔΗΕ, βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και καιρό η προετοιμασία ώστε ο νέος διαγωνισμός, εκτιμώμενου ύψους 830 εκατ. ευρώ, να οδηγήσει σε απτά αποτελέσματα.

Την ίδια ώρα, αντίστοιχες προετοιμασίες γίνονται και στα επιτελεία των ελληνικών και διεθνών παικτών που ετοιμάζονται να δώσουν το «παρών» στο διαγωνισμό.

Το χρονοδιάγραμμα

Όπως είχε αναδείξει πρόσφατα το newmoney, το χρονοδιάγραμμα του ΔΕΔΔΗΕ για την τοποθέτηση 7.354.000 «έξυπνων μετρητών» προβλέπεται να ξεκινήσει από φέτος (με 41.000 τεμάχια) και να ολοκληρωθεί το 2030. Ειδικότερα, με βάση το πλάνο ανάπτυξης, προβλέπεται να τοποθετηθούν 300.000 το 2022, 500.000 το 2023, 800.000 το 2024, 1.000.000 το 2025, 1.000.000 το 2026, 813.000 το 2027, 1.000.000 το 2028, 1.000.000 το 2029 και 900.000 το 2030. Όλα αυτά βέβαια θα εξαρτηθούν και από την πορεία και τα αποτελέσματα του διαγωνισμού, με στόχο πάντως η όλη διαδικασία να ολοκληρωθεί σε συντομότερο χρονικό διάστημα.

Πάντως, ο ΔΕΔΔΗΕ αιτήθηκε προς τη ΡΑΕ και η Αρχή αποδέχθηκε επιπλέον ποσοστό απόδοσης 1,5% για διάρκεια 4 ετών για το έργο, λαμβάνοντας υπόψη τα σημαντικά οφέλη που θα αποφέρει, αλλά και το σημαντικό κόστος που θα κληθεί να καταβάλει ο Διαχειριστής και το οποίο σαφώς επηρεάζει σημαντικά τα απασχολούμενα κεφάλαιά του.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τα στοιχεία που αναφέρονται και στην σχετική απόφαση της ΡΑΕ, το έργο έχει ωφέλιμη ζωή 15 ετών, προτεινόμενη απόδοση κατά την κατασκευαστική περίοδο 6,7%, και πρόσθετη απόδοση κατά τη λειτουργία του 2% για διάρκεια 7 ετών.

Στο σκεπτικό της απόφασης της ΡΑΕ αναφέρεται ότι το στρατηγικό έργο «Επέκταση τηλεμέτρησης» το οποίο αφορά στην εγκατάσταση έξυπνων μετρητών στο σύνολο σχεδόν των καταναλωτών, αποτελεί σημαντικό εργαλείο και βασική συνιστώσα επίτευξης του ενωσιακού στόχου (Οδηγία (ΕΕ) 2019/944) για ενεργή συμμετοχή του καταναλωτή στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Συγκεκριμένα, μέσω των έξυπνων μετρητών θα ενισχυθεί σημαντικά η θέση του καταναλωτή, μέσω της άμεσης και ακριβούς ενημέρωσής του για την κατανάλωσή του και κατ’ επέκταση μέσω της ενίσχυσης της δυναμικής τιμολόγησης και της δυνατότητας συμμετοχής του σε προγράμματα απόκρισης ζήτησης.

Επιπρόσθετα, όπως τονίζεται, η εγκατάσταση των έξυπνων μετρητών, αναμένεται να έχει σημαντικά και πολλαπλά οφέλη στη διαχείριση του δικτύου διανομής, στη λειτουργία της αγοράς και στην εθνική οικονομία γενικότερα, κυρίως λόγω: α) της σημαντικής μείωσης των μη-τεχνικών απωλειών (ρευματοκλοπή) και της μείωσης του κόστους λειτουργίας και συντήρησης που θα επιφέρει στο δίκτυο, με αντίστοιχο θετικό οικονομικό αντίκτυπο στο κόστος του Διαχειριστή και στα τιμολόγια χρήσης του ΕΔΔΗΕ, β) της ενίσχυσης στη διείσδυση των ΑΠΕ στο δίκτυο (αποκεντρωμένη παραγωγή) και γ) της συμβολής τους στην επίτευξη του εθνικού στόχου για εξοικονόμηση ενέργειας.

Πώς «στοίχειωσε» το mega project

Είναι προφανές ότι η διοίκηση του ΔΕΔΔΗΕ θα επιχειρήσει να θέσεις σε νέες βάσεις το mega project των έξυπνων μετρητών, το οποίο έχει «στοιχειώσει» εδώ και επτά χρόνια καθώς οι πρώτες προσπάθειες ξεκίνησαν το 2014, με τον διαγωνισμό ΔΔ-207 που αφορούσε το «Πιλοτικό Σύστημα Τηλεμέτρησης και Διαχείρισης της Ζήτησης Παροχών Ηλεκτρικής Ενέργειας Οικιακών και Μικρών Εμπορικών Καταναλωτών και Εφαρμογής Έξυπνων Δικτύων». Επί της ουσίας ήταν η πιλοτική εφαρμογή για 200.000 συνδέσεις με προϋπολογισμό 86,5 εκατ. ευρώ, η οποία ωστόσο θα έκρινε πολλά για τη συνέχεια, δηλαδή τις τεχνικές προδιαγραφές, το σύστημα μετάδοσης των δεδομένων κ.ά., για το μεγάλο «πακέτο» του 1 δισ. ευρώ που θα ακολουθούσε.

Ο διαγωνισμός αυτός χαρακτηρίστηκε από μπαράζ ενστάσεων, προσφυγών, αναβολών και συμπληρωμάτων της διακήρυξης. Έτσι ενώ το αρχικό χρονοδιάγραμμα προέβλεπε ολοκλήρωση μέχρι το φθινόπωρο του 2015, η υπόθεση κόλλησε στο ΣτΕ, με αποτέλεσμα ακόμη και το 2018 να αναζητείται φόρμουλα για να συνεχιστεί.

Έκτοτε όμως το μόνο που έγινε ήταν η προμήθεια, -με άλλο διαγωνισμό-, 224.000 έξυπνων μετρητών, που ο ΔEΔΔHE παρέλαβε με σκοπό την τοποθέτησή τους σε νέες συνδέσεις. Επίσημα οι τίτλοι τέλους για τον ΔΔ-207 έπεσαν μόλις φέτος τον Μάρτιο με απόφαση του Δ.Σ. του Διαχειριστή, προκειμένου να μπει εκ νέου σε τροχιά το μεγάλο project για το λεγόμενο roll out.

Παράλληλα, ένα σκέλος του έργου (όσον αφορά την τοποθέτηση) έχει ενταχθεί στο μεγάλο διαγωνισμό ΔΔ-214 με ενδεικτικό προϋπολογισμό για τις εργασίες αντικατάστασης των αναλογικών μετρητών με «έξυπνους», συνολικού ύψους 380, 51 εκατ. ευρώ και για τις πέντε περιφερειακές διευθύνσεις του Διαχειριστή.