Έχει κατακτήσει τον τίτλο της πιο ευτυχισμένης χώρας στον κόσμο, η σάουνα αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της κουλτούρας της με αποτέλεσμα να ενταχθεί στον κατάλογο άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO, έχει κάνει γνωστή τη heavy metal μουσική σε κάθε γωνιά του πλανήτη, φημίζεται για τους ταράνδους της, αλλά και για τις προσωπικότητες διεθνούς βεληνεκούς ξεκινώντας από τον… Άγιο Βασίλη και φτάνοντας μέχρι τον Κίμι Ραϊκόνεν, τον Μίκα Χάνικεν και την πρώην πρωθυπουργό Σάνα Μαρίν.

Η Φινλανδία, η Χώρα των 1000 λιμνών, όμως, είναι και πρωτοπόρος στην ανακύκλωση και τη βιωσιμότητα. Δεν είναι τυχαίο που η πόλη Λάχτι, περίπου μία ώρα απόσταση από το Ελσίνκι, επελέγη το 2021 ως η Ευρωπαϊκή Πράσινη Πρωτεύουσα. Αυτή η πόλη των 120.000 κατοίκων χάρη στις καινοτόμες πρωτοβουλίες που έχουν ληφθεί τα τελευταία 30 χρόνια χαράζει το δρόμο για ένα «πράσινο» αύριο και μπορεί να αποτελέσει εξαιρετικό παράδειγμα για άλλες ευρωπαϊκές χώρες που σέβονται τους πολίτες τους.

Όλα ξεκίνησαν με τον καθαρισμό της λίμνης Βεσιγιάρβι τη δεκαετία του 1980. Αυτό αποτέλεσε το πρώτο βήμα για να αλλάξει ριζικά η εικόνα της, εγκαταλείποντας την ρυπογόνο βιομηχανική δραστηριότητα, ακολουθώντας περιβαλλοντική πολιτική μέσω οργανωμένου συστήματος διαχείρισης αποβλήτων και στοχεύοντας στη βιώσιμη ανάπτυξη.

Η ανακύκλωση και ο σεβασμός στο περιβάλλον είναι τρόπος ζωής των κατοίκων και οι αρμόδιες αρχές αναζητούν διαρκώς μεθόδους ώστε να μηδενίσει το αποτύπωμα άνθρακα και η Λάχτι να στεφθεί zero-waste «βασίλισσα» μέχρι το 2050. Ανάμεσα σε αυτές συγκαταλέγεται και το καινοτόμο πρόγραμμα ανακύκλωσης κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων Textile Deposit, το οποίο ενθαρρύνει τους πολίτες να ανακυκλώνουν τα ρούχα που δε χρειάζονται αντί να τα στέλνουν στη χωματερή.

Photo: Lahti.fi

Εμπνευσμένο από το επιτυχημένο σύστημα ανακύκλωσης για κουτάκια αναψυκτικών, το Textile Deposit, που ξεκίνησε πιλοτικά τους περασμένους μήνες, λειτουργεί δίνοντας μία μικρή ανταμοιβή, όπως κουπόνια για καφετέρια ή πάσο για την τοπική πισίνα, σε όσους ανακυκλώνουν υφάσματα, όπως -καθαρά και στεγνά- ρούχα, παλτά, σεντόνια, πετσέτες, τραπεζομάντηλα και άλλα λευκά είδη. Το κίνητρο αυτό ήταν αρκετό για να εκτοξευθεί η ανακύκλωση σε ποσοστό της τάξης του 500%, συγκριτικά με το σύστημα δίχως ανταμοιβή. Αναλυτικότερα, πριν τη μέθοδο επιβράβευσης σε καθένα από τα έξι σημεία συλλογής συγκεντρώνονταν περίπου 70 κιλά υφασμάτων την εβδομάδα, ενώ με την εφαρμογή του μέτρου έφτασαν τα 350 κιλά εβδομαδιαίως.

«Ως πρωτοπόρος στον αστικό περιβαλλοντισμό, η Λάχτι έχει θέσει σκοπό να είναι μια πόλη χωρίς απόβλητα έως το 2050. Το Textile Deposit είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα καθημερινής καινοτομίας που στοχεύει άμεσα στην ελαχιστοποίηση της ποσότητας των απορριμμάτων και αναδεικνύει τις δυνατότητες των κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων που πετιούνται ως πρώτη ύλη για τις βιομηχανίες και το design», δήλωσε η Βέερα Χαμαλάινεν, διευθύντρια επικοινωνίας του Δήμου της Λάχτι.

«Τα αποτελέσματα είναι θετικά για το σύστημα ανακύκλωσης με επιβράβευση. Το έχουμε διαπιστώσει με τα μπουκάλια και τα κουτιά αναψυκτικών, καθώς το ποσοστό ανακύκλωσής τους ξεπερνά το 90%», πρόσθεσε.

Τα υφάσματα που συλλέγονται υποβάλλονται σε επεξεργασία στη μονάδα διαχείρισης απορριμμάτων Lounais-Suomi, όπου μετατρέπονται σε ανακυκλωμένες ίνες για βιομηχανική χρήση. Οι ίνες που ανακτώνται από τα συλλεγμένα υφάσματα μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία νέων προϊόντων όπως νήματα, μονωτικά υλικά και ακουστικά πάνελ.

Τα κλωστοϋφαντουργικά απόβλητα είναι ένα τεράστιο παγκόσμιο πρόβλημα, όπως καταγράφεται από τους σωρούς ενδυμάτων που συγκεντρώνονται ως συνέπεια της γρήγορης μόδας και της υπερκατανάλωσης. Ο μέσος Ευρωπαίος πετάει 11 κιλά ενδυμάτων κάθε χρόνο, ενώ όγκος υφασμάτων που αντιστοιχεί σε ένα φορτηγό οδηγείται στη χωματερή ή αποτεφρώνεται κάθε δευτερόλεπτο στον κόσμο, σύμφωνα με μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η χώρα της Φινλανδίας όπως αποδεικνύεται έχει δεσμευτεί να διορθώσει αυτό το πρόβλημα.

Καινοτόμες χρήσεις των υφασμάτων

Καθώς το πρόγραμμα Textile Deposit εμπνέει θετικές αλλαγές στη Λάχτι, η πόλη διεξήγαγε εθνικό διαγωνισμό design για την εύρεση καινοτόμων χρήσεων των απορριφθέντων υφασμάτων. Στόχος του διαγωνισμού που διοργανώθηκε σε συνεργασία με το Sustainable Lahti Foundation, το Πανεπιστήμιο Εφαρμοσμένων Επιστημών LAB και τη δημοτική εταιρία Salpakierto υπεύθυνη για τη συλλογή απορριμμάτων, ήταν η ενίσχυση της δημιουργικότητας και της επιχειρηματικότητας στο πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας.

Διαβάστε ακόμη

Τι συμβαίνει με το «στοιχειωμένο» έργο για το τραμ του Πειραιά: Πρόστιμα, κόντρες και εμπλοκές 

Ελεύθεροι επαγγελματίες: Όλες οι αλλαγές στη φορολόγηση – Τι θα γίνει με τη κατώτατη αμοιβή

Εφορία: Ποιες εκκρεμότητες (που συνήθως αφήνουμε) πρέπει να κλείσουν μέχρι το τέλος του έτους

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ