Οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη τραβούν ξανά την ανηφόρα λόγω του απειλητικού χειμώνα, αλλά και της κλιματικής κρίσης που καθιστά τον Ρήνο σχεδόν αδιάβατο.

Έτσι, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αναφοράς σημείωσαν άλμα έως και 7,85%, τερματίζοντας μια διολίσθηση τριών ημερών, με το ολλανδικό φυσικό αέριο να κλείνει στα 205,37 ευρώ (211,98 $) ανά μεγαβατώρα, ενώ το συμβόλαιο του Σεπτεμβρίου του Ηνωμένου Βασιλείου ανέβηκε κατά 9,1%.

Οι τιμές του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου αυξήθηκαν, όπως αναφέρει το Bloomberg, καθώς η κλιματική κρίση απειλεί να περιορίσει τις αποστολές ενεργειακών προϊόντων κατά μήκος του ποταμού Ρήνου, την ώρα που συνεχίζουν να εμφανίζονται σημάδια για έναν όλο και πιο δύσκολο χειμώνα.

Ο Ρήνος, ο σημαντικότερος ποταμός της βορειοδυτικής Ευρώπης για τη μεταφορά βιομηχανικών αγαθών, πρόκειται να γίνει ουσιαστικά αδιάβατος σε ένα βασικό σημείο του στη Γερμανία στις 12 Αυγούστου, λόγω της χαμηλής στάθμης του νερού. Αυτό θα μπορούσε να περιορίσει σοβαρά τη ροή άνθρακα, καυσίμων και άλλων εμπορευμάτων, καθώς η περιοχή αντιμετωπίζει μια ιστορική κρίση ενεργειακού εφοδιασμού.

Η Ευρώπη σπεύδει να αποθηκεύσει φυσικό αέριο ενόψει του χειμώνα, εν μέσω μειωμένων ροών από τον βασικό προμηθευτή της τη Ρωσία λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Και ενώ μόλις λίγοι μήνες απομένουν για να ξεκινήσει η κρύα εποχή, η ήπειρος προσπαθεί να αποτρέψει την περαιτέρω διάχυση της ενεργειακής κρίσης στην ευρύτερη οικονομία.

«Οι χειμερινές προοπτικές για τις προμήθειες ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου σε όλη την Ευρώπη γίνονται όλο και πιο ζοφερές, με χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο να ενεργούν τώρα γρήγορα για να σχεδιάσουν το χειρότερο», ανέφερε σε σημείωμα η RBC Capital Markets.

Χειμερινοί κίνδυνοι

Το Ηνωμένο Βασίλειο σχεδιάζει για αρκετές ημέρες κατά τη διάρκεια του χειμώνα, όταν ο κρύος καιρός μπορεί να συνδυαστεί με ελλείψεις φυσικού αερίου, οργανωμένες διακοπές ρεύματος για τη βιομηχανία, ακόμη και τα νοικοκυριά. Παράλληλα, οι πόλεις σε όλη τη Γερμανία μειώνουν τον φωτισμό και το ζεστό νερό σε μια προσπάθεια να αποτρέψουν την κρίση.

Ακόμα κι έτσι, δεν είναι σαφές πόσο αυστηρά θα μπορούσαν να εφαρμοστούν οι πολιτικές περιορισμού. «Η γερμανική ρυθμιστική αρχή δικτύου λαμβάνει πολυάριθμα αιτήματα για εξαιρέσεις από το δελτίο φυσικού αερίου. Αυτό θα μπορούσε να μειώσει τον αντίκτυπο των μειώσεων της ζήτησης, παρέχοντας ανοδική πίεση στις τιμές του ευρωπαϊκού αερίου». ανέφερε σε σημείωμα η Inspired Energy Plc

Οι αποστολές μέσω του Nord Stream, του κύριου αγωγού που συνδέει τη Ρωσία με την Ευρώπη, είναι γενικά σταθερές στο 20% περίπου της χωρητικότητας της σύνδεσης από τα τέλη Ιουλίου, όταν η Μόσχα μείωσε τις αποστολές. Η Gazprom PJSC απέδωσε, όπως είναι γνωστό, τις μειωμένες ροές στα ζητήματα σχετικά με τη συντήρηση του στροβίλου, συμπεριλαμβανομένων καθυστερήσεων που σχετίζονται με κυρώσεις για την επιστροφή του εξοπλισμού.

Ο χερσαίος αγωγός που λαμβάνει καύσιμα από το Nord Stream θα χρειαστεί φυσικό αέριο για να λειτουργήσει αυτό το χειμώνα, σύμφωνα με τον διαχειριστή του δικτύου OPAL Gastransport, που προκήρυξε διαγωνισμό για την προμήθεια καυσίμων από 1 Οκτωβρίου έως 1 Απριλίου.

Ωστόσο, η δημιουργία ευρωπαϊκών αποθεμάτων φυσικού αερίου τρέχει περίπου εννέα εβδομάδες νωρίτερα σε σχέση με πέρυσι, συμβάλλοντας στον έλεγχο της αύξησης της τιμής.

Ενώ, όμως, τα αποθέματα έχουν αυξηθεί και η κατανάλωση φυσικού αερίου μειώνεται, οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η αγορά εξακολουθούν να είναι «πραγματικά τεράστιες», δήλωσε χθες στους δημοσιογράφους ο Leonhard Birnbaum, διευθύνων σύμβουλος της γερμανικής EON SE. «Η εξοικονόμηση ενέργειας είναι το σύνθημα», όπως είπε.