(upd 11.43) “Όχι” σε ένα νέο μνημόνιο ήταν το μήνυμα του υπουργού Ενέργειας Παναγιώτη Λαφαζάνη στο ενεργειακό φόρουμ σήμερα, λέγοντας ότι δεν μπορεί το “όχι” να μετατραπεί σε ταπεινωτικό “ναι”. Παράλληλα, αναφερόμενος στον ενεργειακό τομέα της Ελλάδας,ξεκαθάρισε ότι δε πρόκειται να προχωρήσει σε καμία ιδιωτικοποίηση δημόσιας ενεργειακής εταιρείας, ωστόσο είπε ότι η κυβέρνηση δεν σταματά τις επενδύσεις στον κλάδο κι ότι παρ’ όλα αυτά επιδιώκει μια συμφωνία.

Με ενδιαφέρον αναμένεται η ομιλία του  Παναγιώτη Λαφαζάνη σήμερα σε ενεργειακό συνέδριο, υπό το κλίμα των πολιτικών εξελίξεων, ο οποίος πέρα από τις απόψεις που θα καταθέσει για την αγορά φυσικού αερίου και του ηλεκτρισμού ίσως “πετάξει” και τα μηνύματά του για την πορεία των διαπραγματεύσεων.

Και αυτό καθώς υπάρχουν σενάρια για “θυσία” του ΑΔΜΗΕ ή ακόμα και της ΔΕΗ από την κυβέρνηση για μία συμφωνία. 

Η θεματολογία του Συνεδρίου καλύπτει τις τελευταίες εξελίξεις στην αγορά, καθώς και τις προοπτικές που προσφέρει για την ώθηση της οικονομικής ανάπτυξης της χώρας και την εδραίωση της ως πρωταγωνιστή αλλά και πυλώνα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης. Επίσης, σημαντική έμφαση θα δοθεί στο ρόλο της έρευνας και καινοτομίας ως προς την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών με εφαρμογή στο χώρο της ενέργειας. Αυτό το Συνέδριο θα συγκεντρώσει εκπροσώπους από όλες τις μεγάλες εταιρίες ενέργειας που δραστηριοποιούνται στην Ελληνική αγορά, καθώς και κορυφαίους επαγγελματίες και ακαδημαϊκούς του κλάδου και στελέχη της κυβέρνησης.

Το Πρόγραμμα του συνεδρίου, που θα λάβει χώρα στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία, στην Αθήνα, που διοργανώνεται από το Research Centre for Energy Management (RCEM) του ESCP Europe και τελεί υπό την αιγίδα του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, έχει ως εξής:

10:00 – 10:15 Έναρξη εργασιών συνεδρίου – Χαιρετισμοί
Κώστας Ανδριοσόπουλος, Διευθυντής, RCEM at ESCP Europe & Αντιπρόεδρος ΔΕΠΑ

10:15 – 10:45 Κεντρική Ομιλία:
Παναγιώτης Λαφαζάνης, Υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας

10:45 – 12:00 “Η διείσδυση του φυσικού αερίου στη χώρα ως δύναμη ανάπτυξης και σταθερότητας”

Μπορεί το Φυσικό Αέριο να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ανάπτυξη της Ελληνικής Οικονομίας και στις διεθνείς εξελίξεις; Ποιες είναι οι απαραίτητες προϋποθέσεις για να συμβεί αυτό; Ποιός είναι ο ρόλος της ΔΕΠΑ και του ΔΕΣΦΑ;
Πως μπορεί να διευρυνθεί η χρήση Φυσικού Αερίου στη χώρα; TAP και “Greek Stream”. Ποιές είναι οι προοπτικές των δύο αγωγών; Ο αναβαθμισμένος ρόλος του IGB και η σημαντικότητα του “Κάθετου Διαδρόμου”.

Προεδρείο: Γιάννος Μιχόπουλος, Ενεργειακός Σύμβουλος, RCEM at ESCP Europe
1. Γιώργος Σπανούδης – Πρόεδρος, ΔΕΠΑ
2.Κωνσταντίνος Ξιφαράς – Διευθύνων Σύμβουλος, ΔΕΣΦΑ
3.Περικλής Κατσιούλας – Διευθύνων Σύμβουλος, – Σύμβουλος Επένδυσης /
4.Timofey Khryapov- Διευθύνων Σύμβουλος, – Στρατηγικός επενδυτής του
5.Elio Ruggeri– Διευθύνων Σύμβουλος,
6.Λεωνίδας Μπακούρας – Γενικός Διευθυντής, ΕΠΑ Θεσσαλονίκης & Θεσσαλίας
7.Γιάννης Μανιάτης – τ. Υπουργός Ενέργειας
8.Μάκης Παπαγεωργίου – τ. Υφυπουργός Ενέργειας

12:00 – 13:00 “Η επόμενη μέρα της Ελληνικής Αγοράς Ενέργειας“

Συζήτηση με Παναγιώτη Λαφαζάνη, Υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας
Συντονιστής: Κώστας Ανδριοσόπουλος, Διευθυντής, RCEM at ESCP Europe & Αντιπρόεδρος ΔΕΠΑ

Ο καθοριστικός ρόλος της ΔΕΗ στην εγχώρια αγορά ηλεκτρισμού και τα περιθώρια ανταγωνισμού από τους ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγούς. Η διασύνδεση των ελληνικών νησιών με το ηπειρωτικό ηλεκτρικό δίκτυο και η εθνική τους σημασία.
Μπορεί η Ελλάδα να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στην αγορά εξόρυξης και παραγωγής υδρογονανθράκων της Νοτιοανατολικής Μεσογείου; Ποιές είναι οι προοπτικές συνεργασίας και ανταλλαγής τεχνογνωσίας με την Κυπριακή Δημοκρατία κι άλλες χώρες στον τομέα του περιβάλλοντος και των υδρογονανθράκων;