Μία όμορφη βόλτα με όλη την οικογένεια σε μία καταπράσινη πλαγιά, ένας περίπατος στις όχθες μίας ήσυχης λίμνης ή μία εξόρμηση σε ένα κατάφυτο βουνό, πολλές είναι οι εναλλακτικές για ένα παιδί να έρθει σε επαφή με τη φύση. Δεν ισχύει το ίδιο, όμως, για πολλά παιδιά στον κόσμο που βλέπουν με τα μάτια τους το οικοσύστημά τους να καταστρέφεται από την ανθρώπινη δραστηριότητα.

Ανάμεσα σε αυτούς και ο Φρανσίσκο Βέρα, ο οποίος σε ηλικία μόλις 9 ετών και συγκλονισμένος από τις πυρκαγιές που κατέκαψαν τον Αμαζόνιο το 2019 αποφάσισε να αναλάβει δράση για τον ίδιο και τους συνομήλικους του που έχουν πέσει θύματα της περιβαλλοντικής κρίσης.

Ο 14χρονος πλέον Κολομβιανός ακτιβιστής, αντλώντας έμπνευση από την Σουηδή «συνάδελφό» του Γκρέτα Τούνμπεργκ, ίδρυσε το κίνημα «Guardianes por la Vida» (Φρουροί για τη Ζωή) καλώντας παιδιά να συμμετάσχουν και να αντιμετωπίσουν ενεργά την κλιματική αλλαγή και παράλληλα, δημιούργησε τη σειρά συζητήσεων «Conversaciones con Francisco» στο Instagram Live όπου συνομιλεί με ανθρώπους που σχετίζονται με το περιβάλλον.

Η οργάνωση ξεκίνησε με μόλις έξι παιδιά το 2019, όμως, πλέον αριθμεί εκατοντάδες μέλη που υπερασπίζονται με διάφορες δράσεις το κλίμα στη Λατινική Αμερική, ενώ χιλιάδες είναι οι ακόλουθοι στα κοινωνικά δίκτυα. Στόχος είναι να επηρεάσει τις πολιτικές αποφάσεις των κυβερνήσεων ώστε να λάβουν μέτρα κατά της κλιματικής αλλαγής. Με λίγα λόγια, ζητά να εφαρμοστεί στην πραγματικότητα το ανθρώπινο δικαίωμα για ένα υγιές περιβάλλον.

«Κάποιοι νομίζουν ότι οι νέοι επειδή δεν έχουν μεγάλη εμπειρία ζωής, δεν είναι ικανοί να μιλήσουν, αλλά έχουμε ενέργεια και είμαστε έτοιμοι για δράση», δήλωσε στο Euronews ο 14χρονος, ο οποίος βραβεύθηκε μαζί με άλλους νέους ακτιβιστές στη Σύνοδο Κορυφής Νέων Ακτιβιστών που πραγματοποιήθηκε στις 16 Νοεμβρίου στο Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών στη Γενεύη.

«Οι ειδήσεις για τις πυρκαγιές στον Αμαζόνιο και οι επιπτώσεις τους στο τροπικό δάσος με ώθησαν να δράσω», πρόσθεσε ο Φρανσίσκο, ο οποίος είναι ο συγγραφέας του παιδικού βιβλίου «¿Qué es el cambio climático?» (Τι είναι η κλιματική αλλαγή).

Photo: Planeta de Libros

«Δεν έχει σχέση αν είμαστε παιδιά ή όχι. Όλοι μπορούμε να αποτελέσουμε μέρος της αλλαγής. Οι ενήλικες έχουν μεγαλύτερη εμπειρία, άρα αυτό που προτείνουμε είναι να χρησιμοποιήσουν την εμπειρία αυτή και να αξιοποιήσουν την ενέργειά μας, την επιθυμία μας, τον ενθουσιασμό μας να συνεχίσουμε να χτίζουμε την κοινωνία ως παιδιά, έφηβοι, νέοι», είχε πει παλαιότερα στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών.

«Πιστεύω ότι το πρώτο βήμα είναι να αναγνωρίσουμε στον εαυτό μας έναν πολιτικό παράγοντα. Είμαστε πολίτες, έχουμε φωνή, μια φωνή που πρέπει να ακουστεί», συνέχισε ο Φρανσίσκο τονίζοντας ότι χρειάζεται διάλογος μεταξύ των γενεών που να αναγνωρίζει στα παιδιά δικαιώματα, ιδίως σε σχέση με την κλιματική κρίση.

Απειλές κατά της ζωής του

Ο δρόμος του νεαρού ακτιβιστή, όμως, δεν είναι εύκολος. Η δράση του ενόχλησε αρκετούς που δε δίστασαν να εξαπολύσουν απειλές κατά της ζωής του παιδιού μέσω μηνυμάτων στο Twitter, όταν ανήρτησε βίντεο καλώντας την κυβέρνηση της Κολομβίας να προστατεύσει την εκπαίδευση των παιδιών κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού. Ο τότε πρόεδρος της χώρας, Ίβαν Ντούκε δεσμεύτηκε ότι θα εντοπίσει όσους κρύβονται πίσω από τα απειλητικά μηνύματα. Παρ΄όλα αυτά για λόγους ασφαλείας η οικογένεια του Φρανσίσκο αποφάσισε να εγκαταλείψει την Κολομβία και να μεταβεί στην Ισπανία.

Η μητέρα του, Άννα Μαρία Μανζανάρες, σε παλαιότερη συνέντευξή της στον Guardian είχε συγκρίνει την αγωνία που βίωνε για τις απειλές κατά του γιου της σαν το έργο του Σάμιουελ Μπέκετ «Περιμένοντας τον Γκοντό», όπου οι πρωταγωνιστές τον περιμένουν αλλά δε φτάνει ποτέ. «Έχεις αγωνία γιατί δεν ξέρεις τι περιμένεις ή πότε θα έρθει, αλλά παρ’ όλα αυτά περιμένεις… Είναι σκληρό. Είμαι πάντα σε επιφυλακή. Η απειλή μπορεί να μην υλοποιηθεί ποτέ. Αλλά από τη στιγμή που συμβαίνει -σε μια χώρα όπως η Κολομβία- περιμένεις ότι οτιδήποτε μπορεί να συμβεί ανά πάσα στιγμή», είχε πει.

Ο γιος της από την άλλη αποφεύγει να μιλάει για τις απειλές που δέχθηκε, αλλά προτιμά να συζητά για όσα βιώνουν σε ευρεία κλίματα οι ακτιβιστές.

«Οι ακτιβιστές για το περιβάλλον και το κλίμα στη Λατινική Αμερική βλέπουν τα ανθρώπινα δικαιώματά τους να παραβιάζονται. Η υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως και η προστασία του περιβάλλοντος αφορούν αμφότερα στην ειρήνη», εξήγησε ο Φρανσίσκο.

Photo: Instagram/franciscoactivista

 

Αναγνώριση του έργου των νέων ακτιβιστών

Μπορεί ο μισός παγκόσμιος πληθυσμός να είναι κάτω των 30 ετών, αλλά μόνο το 2,6% είναι πολιτικοί, σύμφωνα με έκθεση του 2021.

«Οι βραβευθέντες της Συνόδου Κορυφής Νέων Ακτιβιστών επιλέγονται επειδή σημειώνουν έμπρακτα πρόοδο. Αποτελούν ζωντανή απόδειξη ότι η θετική αλλαγή είναι δυνατή και η βιωσιμότητα εφικτή. Είναι νέοι, έξυπνοι, θαρραλέοι και ικανοί να φέρουν σπουδαία αποτελέσματα», δήλωσε η Μαρίνα Βουτόλεν, η οποία ίδρυσε τη Σύνοδο Κορυφής Νέων Ακτιβιστών πριν πέντε χρόνια.

Photo: Instagram/franciscoactivista

Το 2022 σημειώθηκαν 177 δολοφονίες περιβαλλοντικών ακτιβιστών

Συγκλονίζει ο αριθμός των περιβαλλοντικών ακτιβιστών που έχουν πέσει θύματα δολοφονιών το 2022. Σύμφωνα με έκθεση της Global Witness 177 άνθρωποι έπεσαν νεκροί, με το 88% των δολοφονιών να καταγράφεται στη Λατινική Αμερική.

Συνολικά οι υπερασπιστές του κλίματος που έχουν δεχθεί φονικές επιθέσεις αγγίζουν τους 1.910 μεταξύ του 2012 και του 2022. Σχεδόν 9 στις 10 καταγεγραμμένες δολοφονίες το 2022 καταγράφηκαν στη Λατινική Αμερική, με περισσότερες από το 1/3 να λαμβάνουν χώρα στην Κολομβία.

Διαβάστε ακόμη

Στη Βουλή η «κόντρα» για το ιδιωτικό χρέος – Οι παρεμβάσεις για τράπεζες, servicers, Φορέα και «Ηρακλή»

Furoshiki: Ο πιο οικολογικός τρόπος για να τυλίγουμε δώρα είναι ιαπωνικός

Το «Καλάθι των Χριστουγέννων» στην ατζέντα της συνάντησης Σκρέκα με εκπροσώπους των σούπερ μάρκετ (vid)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ