«Ξανά προς τη δόξα τραβά». Έτσι θα μπορούσε περιγραφεί η πορεία της τιμής του φυσικού αερίου στην ευρωπαϊκή αγορά, επιβεβαιώνοντας και τη μεταφορική ονομασία του καυσίμου ως «γαλάζιος χρυσός»…

Αν και ο εφιάλτης των τιμών του περσινού χειμώνα με τα τριψήφια νούμερα μοιάζει πολύ μακριά, το σίγουρο είναι ότι το φυσικό αέριο στην Ευρώπη συμπλήρωσε τρεις εβδομάδες ανοδικής τάσης.

Όπως αναφέρει και το Bloomberg, τα ευρωπαϊκά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου κατέγραψαν τρίτη εβδομαδιαία άνοδο, καθώς οι ανησυχίες για πιθανές απεργίες στην Αυστραλία προκαλούν ανανεωμένη αστάθεια στην αγορά.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αναφοράς αυξήθηκαν περισσότερο από 18% την Τρίτη, πριν υποχωρήσουν εν μέρει μέχρι την Παρασκευή. Ωστόσο, οι κινήσεις άφησαν το συμβόλαιο 3,1% υψηλότερα αυτήν την εβδομάδα και σχεδόν 30% υψηλότερα αυτόν τον μήνα.

Συγκεκριμένα, χθες στο σημείο αναφοράς του TTF τα συμβόλαια παράδοσης τον Σεπτέμβριο έκλεισαν στα 37,7 ευρώ/MWh, καταγράφοντας ημερήσια αύξηση κατά 2,4%. Αντίστοιχα, τα συμβόλαια του Οκτωβρίου έκλεισαν στα 43,1 ευρώ/MWh και του Νοεμβρίου ακόμη ψηλότερα, στα 52,4 ευρώ/MWh.

Αβεβαιότητα στην αγορά

Το ενδεχόμενο νέων απεργιών σε τρεις εγκαταστάσεις υγροποιημένου φυσικού αερίου που διαχειρίζονται οι Chevron Corp. και Woodside Energy Group Ltd. έχει μπει στο επίκεντρο τις τελευταίες ημέρες, καθώς οι έμποροι παρακολουθούν τις διαπραγματεύσεις μεταξύ συνδικάτων και εταιρειών.

Οι απεργίες -εάν συνεχιστούν- θα μπορούσαν να διαταράξουν τις παγκόσμιες προμήθειες και να αυξήσουν τον ανταγωνισμό για το υπερψυγμένο καύσιμο. Οι εργαζόμενοι σε βασικές εγκαταστάσεις της Chevron LNG έχουν αποφασίσει να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις, σύμφωνα με την Offshore Alliance, μια ομάδα που εκπροσωπεί δύο μεγάλα εργατικά συνδικάτα.

Οι έμποροι σταθμίζουν τους κινδύνους προσφοράς έναντι των αυξανόμενων αποθεμάτων στην Ευρώπη, τα οποία είναι τώρα στο 90%, πολύ πριν από την ημερομηνία-στόχο της Ευρωπαϊκής Ένωσης την 1η Νοεμβρίου για αυτό το επίπεδο. Ωστόσο, τα ισχυρά αποθέματα μπορεί να μην επαρκούν για να εξασφαλίσουν ομαλές τιμές κατά τη διάρκεια του χειμώνα, καθώς αναμένεται βαριά συντήρηση στις εγκαταστάσεις στη Νορβηγία.

«Τα επίπεδα αποθήκευσης παραμένουν πολύ πάνω από τους εποχιακούς μέσους όρους. Υπάρχει ένα σταθερό μαξιλάρι για το φθινόπωρο και τις αρχές του χειμώνα, που θα αποτρέψει την υπερβολική ανατίμηση, ακόμη κι αν δούμε ζέστη αργά το καλοκαίρι ή ένα πρώιμο κρύο», έγραψε σε σημείωμα ο ανώτερος ενεργειακός στρατηγικός αναλυτής της Rabobank, Joe DeLaura.

Υπάρχουν όμως και άλλοι πολλοί παράγοντες, όπως ο ανταγωνισμός για το αμερικανικό LNG, που καθιστούν τις προβλέψεις για το πώς θα κινηθούν οι τιμές στην Ευρώπη από το φθινόπωρο και μετά, εντελώς επισφαλείς. Μένει να δούμε τι θα γίνει στην πράξη…

Διαβάστε ακόμη

Το σχέδιο για «λαϊκό ομόλογο» με απόδοση πάνω από τον πληθωρισμό

Meraki Mykonos: Εμπειρία σύγχρονης ελληνικής κουζίνας

Έλον Μασκ: Έρχονται αλλαγές στο Χ (πρώην Twitter) – Ποια επιλογή καταργείται (tweet)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ