Περίπου 40.000 άνθρωποι στη Γαλλία δεν έχουν πόσιμο νερό κατά το τέλος του θερμού αυτού καλοκαιριού.

Σχεδόν 200 κοινότητες, ιδίως στον Νότο, χρειάστηκε να εφοδιαστούν με βυτιοφόρα ή εμφιαλωμένο μεταλλικό νερό, όπως δήλωσε προσφάτως ο υπουργός Περιβάλλοντος Κριστόφ Μπεσού. Τα επίπεδα των υπόγειων υδάτων είναι χαμηλότερα από το συνηθισμένο περίπου στα 2/3 των εδαφών και ο Μπεσού προειδοποιεί πως «η κρίση δεν έχει ακόμη ξεπεραστεί». Οι αγρότες και οι αμπελουργοί αντιμετωπίζουν επίσης προβλήματα λειψυδρίας.

Οι αρχές περιόρισαν το πότισμα των καλλιεργειών, των κήπων και των γηπέδων, ενώ το γέμισμα της πισίνας και το πλύσιμο αυτοκινήτου είναι πλέον ταμπού. Ακόμη, γίνεται αγώνας για το σπάνιο πόσιμο και εμφιαλωμένο νερό. «Όλα αυτά οφείλονται σαφώς στην κλιματική αλλαγή, η μείωση του διαθέσιμου προς αποθήκευση νερού έχει αρχίσει κατά 10 έως 40%», δήλωσε ο υπουργός στην εφημερίδα Libération.

Το κυβερνητικό σχέδιο

Η κατανάλωση νερού περιορίζεται στις γεωργικές καλλιέργειες Εικόνα: STEPHANE MAHE/REUTERS

Στα τέλη Μαρτίου η κυβέρνηση παρουσίασε ένα σχέδιο για την αντιμετώπιση της έλλειψης νερού. Μέχρι το 2030 όλοι οι τομείς θα πρέπει να μειώσουν την κατανάλωση νερού κατά 10%. Πρόκειται για μία εξοικονόμηση αναγκαία, δεδομένου ότι η κλιματική αλλαγή θα μειώσει τη διαθεσιμότητα νερού κατά 30 – 40% έως το 2050. Από ένα ορισμένο επίπεδο κατανάλωσης και πάνω η τιμή του νερού θα αυξηθεί, ενώ πλέον θα επαναχρησιμοποιείται περισσότερο νερό από ό,τι πριν.

Στο νότιο γεωγραφικό διαμέρισμα Πυρηναία-Οριεντάλ η ένωση αμπελουργών φοβάται τη χειρότερη συγκομιδή σταφυλιών στην ιστορία, λόγω της ξηρασίας των τελευταίων εβδομάδων. Οι αμπελώνες απειλούνται με «απώλειες 30 ή 40%», σύμφωνα με τον πρόεδρο της τοπικής ένωσης Νταβίντ Ντριλ. Ορισμένοι αμπελουργοί αναμένουν απώλειες έως και 80%, ενώ όπου επιβλήθηκαν περιορισμοί στο πότισμα των γεωργικών εκτάσεων διεξάγονταν και σχετικοί έλεγχοι από αξιωματικούς της «περιβαλλοντικής» αστυνομίας.

Διαβάστε περισσότερα στην Deutsche Welle