Ενέργεια

Gazprom: Εντός του 2021 η κατασκευή του Nord Stream 2

  • newsroom


«Οι εργασίες προχωρούν ενεργά, έχει μείνει πολύ λίγο. Φυσικά εφέτος θα ολοκληρωθεί, σίγουρα. Κρίμα που χάθηκε χρόνος, αλλά έτσι συνέβη» , δήλωσε ο Ζουμπκόφ

Φέτος θα ολοκληρωθεί η κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2, ο οποίος καταλήγει στη Γερμανία, παρά την αντίθεση των Ηνωμένων Πολιτειών στο έργο αυτό, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της ρωσικής πετρελαϊκής εταιρείας Gazprom, Βίκτορ Ζουμπκόφ.

«Οι εργασίες προχωρούν ενεργά, έχει μείνει πολύ λίγο. Φυσικά εφέτος θα ολοκληρωθεί, σίγουρα. Κρίμα που χάθηκε χρόνος, αλλά έτσι συνέβη» , δήλωσε ο Ζουμπκόφ, προσθέτοντας ότι έχει ολοκληρωθεί το 90-92% της κατασκευής του αγωγού.

Παράλληλα, οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν ανακοινώσει αυτή την εβδομάδα ότι είναι ρεαλιστικό το ενδεχόμενο να επιβληθούν κυρώσεις στις εταιρείες που συμμετέχουν στην κατασκευή του αγωγού που θα μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο υποθαλάσσια μέσω της Θάλασσας της Βαλτικής στην Γερμανία.

Συγκεκριμένα, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνεκ, είχε δηλώσει την Τετάρτη, ότι ενημέρωσε τον Γερμανό ομόλογο του, για το ότι είναι πιθανόν να επιβληθούν κυρώσεις στον αγωγό Nord Stream 2 και πως δεν υπάρχει «αμφισημία» στην αντίθεση των ΗΠΑ ως προς την κατασκευή του.

Η Ουάσιγκτον έχει δηλώσει ότι ο αγωγός θα αυξήσει επικίνδυνα την περιφερειακή επιρροή της Μόσχας. Ο αγωγός, ο οποίος παρακάμπτει επίσης την Ουκρανία, θα της στερήσει την δυνατότητα να έχει προσοδοφόρα έσοδα από την διαμετακόμιση του φυσικού αερίου σε μια εποχή που το Κίεβο έχει εμπλακεί σε μια αντιπαράθεση με τη Μόσχα.

Ο Ζουμπκόφ, σχολιάζοντας δημοσιεύματα του γερμανικού τύπου, σύμφωνα με τα οποία το Βερολίνο στις συνομιλίες με την Ουάσιγκτον έθεσε θέμα ενίσχυσης της ενεργειακής ασφάλειας της Ουκρανίας, είπε ότι «από νομικής απόψεως όλα τα συμβόλαια έχουν κλείσει και με την Ουκρανία και με άλλες χώρες».

«Το κύριο είναι να ολοκληρωθεί ο Nord Stream 2 και να συνεχισθούν να στέλνονται εκείνες οι ποσότητες που προβλέπονται από τα συμβόλαια, να στέλνονται μέσω Ουκρανίας και κανένας δεν αναιρεί τα ζητήματα αυτά» προσέθεσε, ενώ σε ερώτηση για το αν προβλέπεται κάποια αναθεώρηση των συμβολαίων με την Ουκρανία είπε : «Όχι, νομίζω πως όχι».

Διαβάστε περισσότερα

Εθνική Τράπεζα: Στο 6% ο δείκτης NPEs έως το 2022 – Οι κινήσεις Μυλωνά για την ενίσχυση του Ομίλου

Καφούνης (ΕΣΑ): «Ξεκινάμε κινητοποιήσεις εάν δεν ανοίξουν τα καταστήματα στις 5 Απριλίου»

Τι σχεδιάζει η Ευρώπη για την αποφυγή χρεοκοπιών μετά την πανδημία