Κάτω από την κεφαλαιοποίηση της πετρελαϊκής θυγατρικής της, Gazprom Neft, βρέθηκε για πρώτη φορά η κεφαλαιοποίηση της Gazprom, εν μέσω υψηλών τιμών πετρελαίου και μετά την ανακοίνωση της πρώτης για διανομή μερίσματος.

Σύμφωνα με υπολογισμούς του Reuters, η κεφαλαιοποίηση της Gazprom ανέρχεται σε 3,992 τρισ. ρούβλια (40,59 δισ. ευρώ), ενώ η αξία της Gazprom Neft έχει αυξηθεί σε 3,998 τρισ. ρούβλια (40,65 δισ. ευρώ).

Η εξέλιξη αυτή αποτελεί άλλη μία χαρακτηριστική ένδειξη για τις αντιξοότητες που υπάρχουν σε ό,τι αφορά την Gazprom, η οποία κάποτε ήλπιζε σε κεφαλαιοποίηση 1 τρισ. δολαρίων, αλλά τώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με την κατακόρυφη πτώση των εξαγωγών φυσικού αερίου προς την Ευρώπη -η οποία μείωσε τις εισαγωγές από τη Ρωσία λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Όπως επισημαίνει το Reuters, η Gazprom δεν ήταν άμεσα διαθέσιμη για σχολιασμό των παραπάνω.

Η Gazprom αγόρασε την Gazprom Neft το 2005, όταν ονομαζόταν Sibneft, έναντι τουλάχιστον 13 δισ. δολαρίων, από τον μεγιστάνα Ρομάν Αμπράμοβιτς. Το 2007 η Gazprom ήταν η τρίτη μεγαλύτερη εταιρεία στον κόσμο, με κεφαλαιοποίηση άνω των 330 δισ. δολαρίων. Ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ο οποίος ήταν πρόεδρος της Gazprom, προτού γίνει Πρόεδρος και πρωθυπουργός της Ρωσίας, είχε δηλώσει τότε ότι ήθελε η εταιρεία να γίνει η ακριβότερη στον κόσμο.

Την Πέμπτη (09.11.2023) η Gazprom Neft ανακοίνωσε ότι το ΔΣ της πρότεινε την καταβολή 82,94 ρουβλίων (0,84 ευρώ) ανά μετοχή σε μέρισμα 9 μηνών, ξεπερνώντας κατά πολύ τις προσδοκίες των αναλυτών.

Η χρηματιστηριακή BCS, που εδρεύει στη Μόσχα, δήλωσε ότι η αποτίμηση της Gazprom Neft ξεπέρασε εκείνη της Gazprom για πρώτη φορά, τουλάχιστον μετά τον Νοέμβριο 2016. «Το έναυσμα για την ισχυρή αύξηση της μετοχής της Gazprom Neft ήταν η ανάκαμψη της πετρελαϊκής βιομηχανίας, το υψηλό κόστος του πετρελαίου και η παρουσία μερισμάτων», ανέφερε σε ανακοίνωσή της.

Διαβάστε ακόμη

Χρηματιστήριο Αθηνών: Πτώση για τέταρτη σερί συνεδρίαση – Απώλειες άνω του 1% στην εβδομάδα

Δεξαμενόπλοιο της χρονιάς ψηφίστηκε το VLCC  Antonis I. Angelicoussis

Κίνα: Τα εργοστάσια ξεμένουν από πελάτες και αυξάνουν τις εξαγωγές – Ανησυχία στις αγορές του εξωτερικού

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ