Αποφασισμένη να ανακόψει την ανοδική πορεία των τιμών στην ενέργεια είναι η Κομισιόν, η οποία δηλώνει διατεθειμένη να θέσει επί τάπητος στη Σύνοδο της Πράγας το ζήτημα για προσωρινό πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου, που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Παράλληλα, την επιβολή πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου, αναμένεται να εισηγηθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην άτυπη σύνοδο κορυφής στην Πράγα.

Κι ενώ η Γερμανία τάσσεται κατά της επιβολής πλαφόν, ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας, Ρόμπερτ Χάμπεκ, κατηγόρησε τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι χρεώνουν με αστρονομικά ποσά τις εξαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου τη στιγμή που η χώρα πασχίζει να διασφαλίσει την ενεργειακή επάρκεια της.

Όπως είπε: «ορισμένες χώρες, ακόμη και φιλικές, επιβάλλουν αστρονομικές τιμές σε ορισμένες περιπτώσεις. Αυτό συνεπάγεται προβλήματα, τα οποία θα έπρεπε να συζητήσουμε».

Στο μεταξύ, οι μόνιμοι αντιπρόσωποι των κρατών-μελών της Ε.Ε συμφώνησαν στο όγδοο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας, που περιλαμβάνει πλαφόν στην τιμή του πετρελαίου.

Την ίδια ώρα, μέτρα για να προστατέψει τις εταιρείες της από την εκτόξευση των ενεργειακών τιμών λαμβάνει η Γαλλία, ανακοινώνοντας παράλληλα ότι οι αποθήκες φυσικού αερίου στη χώρα είναι 100% γεμάτες.

Η Gazprom πάντως άρχισε να προμηθεύει ξανά με φυσικό αέριο την Ιταλία μέσω Αυστρίας μετά την επίλυση, όπως ανακοίνωσε, του θέματος της εγγύησης, που έπρεπε να πληρώσει στις αυστριακές Αρχές. Η ιταλική ENI επιβεβαίωσε από την πλευρά της την επανέναρξη της ροής.

Διαβάστε ακόμη:

Profit taking στη Wall Street – Απειλούνται ξανά οι 30.000 μονάδες του Dow Jones (upd)

Τρας: Σωστή ηθικά και οικονομικά η μείωση των φόρων – Πτώση 1% για τη βρετανική λίρα

Πλειστηριασμοί: Άλλαξαν χέρια τα ακίνητα της Ανθής Αγούδημου στο Π. Φάληρο (pics)