«Τι ζώδιο είσαι;» είναι μία από τις συνηθισμένες ερωτήσεις που τίθενται όταν δύο άνθρωποι γνωρίζονται. Παρότι η αστρολογία αμφισβητείται από την ευρύτερη επιστημονική κοινότητα, δεν είναι λίγοι όσοι πιστεύουν στα βασικά χαρακτηριστικά του κάθε ζωδίου και περιμένουν με αγωνία να διαβάσουν τις προβλέψεις που δημοσιεύονται σε περιοδικά και ιστοσελίδες αναζητώντας απαντήσεις σε ερωτήματα – κυρίως – ερωτικής φύσης.

Μπορεί τα… καλαμάρια να μην ενημερώνονται για την ανάδρομη ή ορθή πορεία των πλανητών και δη του Ερμή που κατηγορείται συχνά πυκνά για αναποδιές, εμπόδια και καθυστερήσεις, ωστόσο επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η ημερομηνία γέννησής τους καθορίζει τη συμπεριφορά, την αναζήτηση συντρόφου και την αναπαραγωγή.

Αναλυτικότερα, μελέτη του πανεπιστημίου του Τόκιο που δημοσιεύθηκε στο Proceedings of the Royal Society αποκαλύπτει ότι ο μήνας γέννησης των αρσενικών κεφαλόποδων επιδρά στην στρατηγική που θα ακολουθήσουν για να ζευγαρώσουν.

Οι ειδικοί ανέλυσαν τη συμπεριφορά 269 (201 αρσενικά και 68 θηλυκά) σεξουαλικά ώριμων καλαμαριών της οικογένειας Heterololigo bleekeri και διαπίστωσαν ότι η τακτική που εφάρμοσαν για να προσεγγίσουν το ταίρι της… καρδιάς τους διέφερε σύμφωνα με τον μήνα που γεννήθηκαν.

Κατέληξαν ότι τα καλαμάρια που γεννιούνται στην αρχή της αναπαραγωγικής περιόδου, στις αρχές Απριλίου μέχρι τα μέσα Ιουλίου, είναι μεγαλύτερα σε μέγεθος και τείνουν να επιδεικνύουν πιο δυναμική – ακόμα και επιθετική – συμπεριφορά, αφού πολεμούν τους αντιπάλους τους για να γονιμοποιήσουν το θηλυκό.

Αντιθέτως, τα αρσενικά καλαμάρια που γεννιούνται αργότερα, μέχρι τα μέσα Αυγούστου, έχουν μικρότερο μέγεθος και λειτουργούν πιο πονηρά, αφού αφήνουν κρυφά το σπέρμα κοντά στο σημείο όπου ένα θηλυκό έχει εναποθέσει τα αυγά του, με την ελπίδα ότι θα τα γονιμοποιήσουν. Όσα δε, γεννιούνται στις αρχές Ιουλίου παρουσιάζουν αμφότερα τα χαρακτηριστικά των παραπάνω ομάδων: Είναι δηλαδή και δυναμικά, αλλά και υποχθόνια.

«Συνήθως, τα μεγάλα αρσενικά υιοθετούν τακτική ανταγωνισμού με τους αντιπάλους όταν πρόκειται να ζευγαρώσουν, ενώ τα μικρότερα αρσενικά υιοθετούν τακτική αξιοποίησης ευκαιριών», αναφέρει χαρακτηριστικά η μελέτη η οποία τονίζει ότι η ημερομηνία γέννησης των αρσενικών καλαμαριών επηρεάζει τον καθορισμό της αναπαραγωγικής μεθόδου, υπόθεση που είχε δοκιμαστεί έως σήμερα μόνο σε δείγματα Τελεόστεων ιχθύων.

Οι Ιάπωνες ειδικοί, ωστόσο, αποδεικνύουν ότι η υπόθεση της ημερομηνίας γέννησης ισχύει και για τα υδρόβια ασπόνδυλα, υποδηλώνοντας ότι ο μηχανισμός αυτός είναι πιο κοινός από τις αρχικές εκτιμήσεις και ενδέχεται να παρατηρείται σε ευρύτερη γκάμα ζώων.

Επιπλέον, αυτό που παρατήρησαν ήταν όταν τα αρσενικά καλαμάρια που γεννήθηκαν νωρίς δεν μεγάλωναν όπως αναμενόταν, ανέβαλαν να προσεγγίσουν ταίρι μέχρι να μεγαλώσουν αρκετά και μόνο τότε να τα βάλουν με αντίπαλα αρσενικά.

Η θαλάσσια οικολόγος του πανεπιστημίου του Τόκιο, Γιόκο Ιγουάτα, εξήγησε πως η έρευνα «αποδεικνύει ότι η ημερομηνία γέννησης καθορίζει όλη την πορεία ζωής αυτού του είδους».

Παράλληλα, τα θηλυκά ανεξαρτήτως ημερομηνίας γέννησης αποθηκεύουν σπέρμα και από τις δύο ομάδες αρσενικών καθ’ όλη τη διάρκεια της αναπαραγωγικής περιόδου και χρησιμοποιούν ένα μείγμα σπέρματος και από τις δύο πηγές για να γονιμοποιήσουν τα αυγά τους.

Εντούτοις, παρατηρήθηκε ότι σύμφωνα με την ώρα γέννησης τα καλαμάρια βιώνουν διαφορετικές περιβαλλοντικές συνθήκες στα πρώτα χρόνια της ζωής τους, οι οποίες μπορούν να επηρεάσουν την ανάπτυξή τους.

«Εάν ένα ακραίο φαινόμενο, όπως κύμα καύσωνα, συμβεί κατά την περίοδο εκκόλαψης, μπορεί να επηρεάσει το σωματικό μέγεθος των ώριμων καλαμαριών και την επακόλουθη τακτική ζευγαρώματος», προσθέτει η Ιγουάτα.

Η ευαισθησία στις περιβαλλοντικές συνθήκες και δη στη θερμοκρασία του νερού, οδηγεί τους ειδικούς στο συμπέρασμα ότι απαιτούνται νέες μελέτες για να κατανοήσουν πώς αυτός ο παράγοντας μπορεί να επηρεάζει την αναπαραγωγική συμπεριφορά των καλαμαριών.

Photo: Commons.wikimedia/ Hans Hillewaert

Διαβάστε ακόμη: 

Έξαρση στα περιστατικά απάτης με κάρτες – Έκαναν… φτερά 24 εκατ. ευρώ το 2023 – Ποιες συναλλαγές είναι πιο επιρρεπείς

Χαμηλές οι εισροές νέων «κόκκινων» δανείων – Τα όπλα των τραπεζών και τα σχέδια έως το 2026

Γιατί η Epsilon Net έγινε πολύφερνη νύφη – Τι φέρνει η συμμαχία Ι. Μίχου, ΕΤΕ, General Atlantic

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ