Είναι οι αγαθοί γίγαντες του θαλάσσιου κόσμου, με μήκος που μπορεί να φτάσει τα 18 μέτρα και βάρος που μπορεί να αγγίξει τους 21,5 τόνους. Απειλούνται με εξαφάνιση και εκτιμάται ότι ζουν περίπου 130.000 έως 200.000 σε όλο τον κόσμο, με τον αριθμό τους να έχει μειωθεί κατά περίπου 50% τα τελευταία 75 χρόνια. Για ποιο λόγο, όμως, σχεδόν όλοι οι φαλαινοκαρχαρίες σε ένα συγκεκριμένο, δημοφιλή τουριστικό προορισμό φέρουν τραύματα;

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Frontiers in Marine Science, σχεδόν το 80% των φαλαινοκαρχαριών στο Bird’s Head Seascape στην Παπούα της Ινδονησίας, δημοφιλές σημείο θαλάσσιας παρατήρησης, τραυματίζονται από ανθρώπινες δραστηριότητες.

Οι ερευνητές το διάστημα 2010-2023, κατέγραψαν 268 άτομα, εκ των οποίων το 80.6% είχε τουλάχιστον έναν τραυματισμό, είτε εκδορές από πρόσκρουση με σκάφη ή bagans, τις παραδοσιακές πλατφόρμες ψαρέματος, είτε σοβαρότερα τραύματα, όπως ακρωτηριασμοί, οι οποίοι ήταν λιγότερο συχνοί (17.7%).

Ο επικεφαλής της έρευνας από το Ινστιτούτο Elasmobranch της Ινδονησίας, Έντι Σετγιαουάν, εξήγησε ότι οι ουλές και οι τραυματισμοί οφείλονταν κυρίως σε ανθρωπογενείς αιτίες, όπως συγκρούσεις με «μπαγκάν» και σκάφη περιήγησης για την παρατήρηση φαλαινοκαρχαριών.

«Οι σχετικά ακίνδυνες μικρές εκδορές ήταν οι πιο συχνές. Σοβαροί τραυματισμοί από φυσικά αίτια, όπως επιθέσεις αρπακτικών ή από προπέλες σκαφών, ήταν πολύ λιγότερο συνηθισμένο», πρόσθεσε.

Παρ’όλα αυτά, περίπου οι μισοί από τους φαλαινοκαρχαρίες (52.6%) εντοπίστηκαν ξανά στην ίδια περιοχή 11 χρόνια αργότερα, με έναν αρσενικό να έχει επιστρέψει 34 φορές σε διάστημα τριών ετών, δεδομένο που υποδηλώνει ότι θα πρέπει να θεωρούνται πολύτιμα στοιχεία για τις τοπικές κοινότητες και τις κυβερνήσεις και επομένως να γίνονται προσπάθειες για τη διατήρησή τους.

Προς αυτή την κατεύθυνση οι ερευνητές προτείνουν απλές παρεμβάσεις, όπως η απομάκρυνση των αιχμηρών στοιχείων από τα bagans και τα σκάφη, οι οποίες μπορούν να μειώσουν δραστικά τις τραυματισμούς.

Τη στιγμή δε, που ο τουρισμός αυτού του τύπου αυξάνεται, η εφαρμογή του μέτρου μπορεί να μετατρέψει την περιοχή σε παράδειγμα βιώσιμης οικοτουριστικής ανάπτυξης, προστατεύοντας ταυτόχρονα το απειλούμενο είδος.

Ο Μαρκ Β. Έρντμαν, εκ των συντακτών της έκθεσης και Διευθυντής Διατήρησης Καρχαριών στην οργάνωση Re:wild σχολίασε πως στόχος είναι η συνεργασία με τις αρχές διαχείρισης των θαλάσσιων προστατευόμενων περιοχών για να πραγματοποιηθούν μικρές τροποποιήσεις στα bagans, όπως η αφαίρεση αιχμηρών σημείων, καθώς με αυτές τις αλλαγές εκτιμάται ότι θα μειωθούν σημαντικά οι τραυματισμοί στους φαλαινοκαρχαρίες της περιοχής.

Διαβάστε ακόμη 

Kαταιγίδα στην αγορά ομολόγων – Τι πυροδοτεί το παγκόσμιο sell-off (γράφημα)

Ευρωπαϊκός εμφύλιος: Γιατί οι Γάλλοι επιτίθενται στους Ιταλούς για τη φορολογία (γραφήματα + tweets)

Μοναστήρια παρέχουν διαμονή για απομακρυσμένη εργασία

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα