Ενέργεια

Η Ε. Επιτροπή «συντάσσει» τις δυνάμεις της με τον Λαφαζάνη στο κομμάτι μείωσης του ενεργειακού κόστους

  • newsroom


Απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία κλείνει οριστικά το θέμα της τιμής ρεύματος για την Αλουμίνιον της Ελλάδος και τη διαφωνία με τη ΔΕΗ, έρχεται αναπάντεχα να συντελέσει στην προσπάθεια που έχει ξεκινήσει το υπουργείο ΠΑΠΕΝ για τη μείωση του ενεργειακού κόστους για τη Βιομηχανία.

Απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία κλείνει οριστικά το θέμα της τιμής ρεύματος για την Αλουμίνιον της Ελλάδος και τη διαφωνία με τη ΔΕΗ, έρχεται αναπάντεχα να συντελέσει στην προσπάθεια που έχει ξεκινήσει το υπουργείο ΠΑΠΕΝ για τη μείωση του ενεργειακού κόστους για τη Βιομηχανία.

Με πολυσέλιδη απόφαση η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απαντά οριστικά σε δεύτερη καταγγελία στην οποία είχε προχωρήσει η ΔΕΗ για το θέμα της τιμής προμήθειας ρεύματος που είχε αποφασίσει η Διαιτησία. Με την απόφασή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή γνωμοδοτεί οριστικά πάνω στο θέμα της τιμής της διαιτησίας και υπογραμμίζει ότι η τιμή αυτή έχει οριστεί με παραμέτρους που βασίζονται στα μοναδικά χαρακτηριστικά κατανάλωσης του πελάτη, στα χαρακτηριστικά της ελληνικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και στη διάρθρωση κόστους του προμηθευτή. Δηλαδή η καθαρή τιμή των€36,6€/ΜWh που ορίζει η Διαιτησία ανταποκρίνεται στα μοναδικά χαρακτηριστικά της Αλουμίνιον της Ελλάδος η οποία, όπως αναφέρει η Ε. Επιτροπή, δεν συγκρίνεται με κανέναν άλλο βιομηχανικό πελάτη καθώς η κατανάλωση της υπερβαίνει το 5% της συνολικής κατανάλωσης στην Ελλάδα και ταυτόχρονα είναι και πάνω από το κόστος της ΔΕΗ.

Προχωρώντας μάλιστα ένα βήμα περαιτέρω και απαντώντας στους ισχυρισμούς της ΔΕΗ ότι η τιμή της Διαιτησίας που δόθηκε στην Αλουμίνιον είναι χαμηλότερη από αυτές τις αγοράς και προσφέρει αθέμιτο πλεονέκτημα, η Επιτροπή αναφέρει ότι ο μέσος όρος των all in τιμολογίων για τις μεταλλουργικές επιχειρήσεις στην Ευρώπη το 2013, που ορίστηκε και η τιμή της διαιτησίας, ανερχόταν σε 30,87 €/ΜWh, όταν η τιμή της διαιτησίας διαμορφώνεται στα 45 €/ΜWh all in. Δηλαδή η ΔΕΗ κατήγγειλε, και ανώνυμα μάλιστα στην αρχή, ως αθέμιτο πλεονέκτημα μια τιμή η οποία διαμορφώνεται 45% υψηλότερα από το μέσο ευρωπαϊκά μέσο όρο.

Εξαιρετικά ενδιαφέρον είναι ότι για πρώτη φορά η Επιτροπή verbatum αναφέρει ότι η ΔΕΗ δεν προχώρησε σε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις με τις βιομηχανίες Υψηλής Τάσης και την Αλουμίνιον της Ελλάδος, αλλά και ότι αποτελεί τον μοναδικό δυνατό προμηθευτή για τους πελάτες αυτούς, καθώς διαθέτει ουσιαστικό μονοψώνιο με μερίδιο αγοράς 99%. Ως αποτέλεσμα πελάτες όπως η ΑτΕ είναι εντελώς εξαρτημένοι από τη ΔΕΗ υπό τις παρούσες συνθήκες. Γεγονός το οποίο κάνει ξεκάθαρο ότι οποιαδήποτε επιχειρήματα της ΔΕΗ για εύρεση εναλλακτικού προμηθευτή της ΑτΕ που έχει παλαιότερα θέσει η δημόσια επιχείρηση μπορούν να μεταφραστούν μόνο σε κλείσιμο της Αλουμίνιον.

Το πολύτιμο όμως χωροχρονικά συμπέρασμα είναι ότι η απόφαση αυτή της Επιτροπής έρχεται να βοηθήσει τον Υπουργό ΠΑΠΕΝ στην προσπάθεια του για χαμηλό ενεργειακό κόστος καθώς θέτει συγκεκριμένο και ανταγωνιστικό market price για τον μεγαλύτερο πελάτη της ΔΕΗ αλλά και μια από τις ιστορικότερες βιομηχανίες της χώρας.

Απόρρητο Απόρρητο