Οκτώ πλοκάμια, τρεις καρδιές, εννέα εγκέφαλοι -έναν για κάθε πλοκάμι και έναν κεντρικό-, ένα στόμα έχουν τα χταπόδια. Τι συμβαίνει με τα μάτια, όμως; Μπορεί να έχουν δύο, αλλά πολύ σύντομα είναι πιθανό να μη μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν καθώς η όρασή τους επηρεάζεται σοβαρά από την υπερθέρμανση του πλανήτη.

Ο ωκεανός αποθηκεύει περίπου το 91% της πλεονάζουσας θερμικής ενέργειας που έχει παγιδευτεί στο γήινο σύστημα με συνέπειες που ήδη επηρεάζουν τα θαλάσσια είδη. Δεν είναι τυχαίο ότι πολλά από αυτά επιλέγουν να εγκαταλείψουν τις… εστίες τους επιλέγοντας βαθύτερα και ψυχρότερα σημεία του ωκεανού. Αυτή η μετακίνηση αλλάζει το θαλάσσιο τοπίο, διαταράσσοντας την ισορροπία και μεταβάλλοντας παγκόσμια μοντέλα βιοποικιλότητας.

Τώρα, αυτό που διαπιστώνουν οι επιστήμονες είναι ότι η αύξηση της θερμοκρασίας των υδάτων επιδρά άμεσα στην υγεία των χταποδιών και αν το φαινόμενο συνεχιστεί θα αποδειχθεί καταστροφικό για τον πληθυσμό τους.

Το ευφυές χταπόδι με το αίμα που περιέχει πλούσια σε χαλκό αιμοκυανίνη και του χαρίζει το χαρακτηριστικό μπλε χρώμα, μπορεί να προσαρμοστεί σε ψυχρότερες θερμοκρασίες. Για αυτό το λόγο, άλλωστε, εντοπίζεται ακόμα και στην παγωμένη Ανταρκτική όπου η θερμοκρασία του νερού μπορεί να φτάσει τους -2 βαθμούς Κελσίου. Τι συμβαίνει, όμως, με τα θερμότερα κλίματα; Μπορεί να συναντώνται σε θερμά, τροπικά κλίματα, όμως, τα πιο έξυπνα πλάσματα του ωκεανού επηρεάζονται άμεσα από τη θερμοκρασία του περιβάλλοντός τους, γεγονός που τα καθιστά ευάλωτα με πιθανή διαταραχή στη μεταβολική τους ισορροπία, ανάπτυξη και αναπαραγωγή.

Συγκεκριμένα, η αύξηση της θερμοκρασίας των υδάτων μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη όραση και σε αυξημένους θανάτους εγκύων και των νεογνών τους. Ερευνητές από την Αυστραλία και τις ΗΠΑ εστίασαν στα μάτια των χταποδιών, γιατί στηρίζονται σε μεγάλο βαθμό σε αυτά για την επιβίωσή τους, με το 70% του εγκεφάλου τους να αφορά στην όραση διαδραματίζοντας κρίσιμο ρόλο στην επικοινωνία και στην ανίχνευση θηρευτών και θηραμάτων.

Η ερευνητική ομάδα, λοιπόν, εξέθεσε αυγά χταποδιού και τις μητέρες τους σε τρεις διαφορετικές θερμοκρασίες: 19 βαθμούς Κελσίου, 22 βαθμούς Κελσίου όπως η θερμοκρασία τους καλοκαιρινούς μήνες και 25 βαθμούς Κελσίου όπως προβλέπεται ότι θα κυμαίνεται η θερμοκρασία των υδάτων τους θερινούς μήνες του 2100.

Τα χταπόδια της τρίτης κατηγορίας διαπιστώθηκε ότι παρήγαγαν σημαντικά λιγότερες πρωτεΐνες που είναι υπεύθυνες για την όραση από ό,τι εκείνα σε άλλες θερμοκρασίες.

«Μία από αυτές είναι μια δομική πρωτεΐνη που βρίσκεται σε μεγάλη αφθονία στα μάτια των ζώων για τη διατήρηση της διαφάνειας του φακού και της οπτικής διαύγειας και μια άλλη είναι υπεύθυνη για την αναγέννηση των οπτικών χρωστικών ουσιών στους φωτοϋποδοχείς των οφθαλμών», δήλωσε η Κιάζ Χούα, από το τμήμα Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Αδελαΐδας και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης που δημοσιεύθηκε στο Global Change Biology.

Από την έρευνα, όμως, προέκυψε ότι όσο υψηλότερη ήταν η θερμοκρασία τόσο μεγαλύτερος ήταν ο κίνδυνος να μην εκκολαφθούν τα αυγά και να πεθάνουν οι μητέρες, καθώς λιγότερα από τα μισά αυγά χταποδιών ήταν βιώσιμα και οι μητέρες σε αυτή την ομάδα εμφάνιζαν «ορατά σημάδια» στρες. Ακόμη και τα νεογνά που επιβίωσαν παρουσίαζαν «τεράστιο θερμικό στρες», με τα περισσότερα από αυτά να εκτιμάται ότι είναι απίθανο να επιβιώσουν ως την ενηλικίωσή τους.

«Διαπιστώσαμε υψηλό ποσοστό θνησιμότητας σε συνθήκες υψηλής θερμοκρασίας. Από τους τρεις γόνους χταποδιών, στους δύο κανένα από τα αυγά δεν εκκολάφθηκε και λιγότερα από τα μισά αυγά εκκολάφθηκαν για τον άλλο γόνο. Στους γόνους όπου κανένα από τα αυγά δεν εκκολάφθηκε, οι μητέρες πέθαναν ενώ τα αυγά βρίσκονταν ακόμη σε πρώιμα στάδια ανάπτυξης», πρόσθεσε η ειδικός.

Η ομάδα εξέφρασε ανησυχία για τις επιπτώσεις της υπερθέρμανσης, αφού θα μπορούσε να έχει αντίκτυπο ταυτόχρονα σε πολλές γενιές χταποδιών με συνέπεια το χαμηλό ποσοστό επιβίωσης των νεογνών και τη θερμική καταπόνηση στις μητέρες.

«Η μελέτη μας δείχνει ότι ακόμη και ένα εξαιρετικά προσαρμοστικό ον όπως τα χταπόδια, μπορεί να μην είναι σε θέση να επιβιώσει στις μελλοντικές αλλαγές των ωκεανών», τονίζουν οι ειδικοί.

Photo: Pixabay

Διαβάστε ακόμη

ΣΕΒ – ΕΥ: Οι 12+1 προτάσεις για ακόμα πιο ισχυρή και ανταγωνιστική βιομηχανία

Η Σακελλαροπούλου με τον καπετάν Παναγιώτη Τσάκο στην Ουρουγουάη (pics)

ΑΑΔΕ: Στα €1,73 δισ. οι οφειλές στην Εφορία το πρώτο δίμηνο

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ