Μια νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Έξετερ που δημοσιεύθηκε στο Nature Food προειδοποιεί ότι η κλιματική αλλαγή θα μπορούσε να καταστήσει την παραγωγή μπανάνας οικονομικά μη βιώσιμη σε Λατινική Αμερική και Καραϊβική μέχρι το 2080.
Η άνοδος της παγκόσμιας θερμοκρασίας αναμένεται να επηρεάσει αρνητικά σχεδόν το 60% των περιοχών όπου παράγονται μπανάνες, φρούτο που αποτελεί βασική εξαγωγική καλλιέργεια, αξίας 11 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως, και επομένως ζωτικής σημασίας για την οικονομία.
Η μελέτη τονίζει ότι οι κοινωνικοοικονομικοί παράγοντες περιορίζουν περαιτέρω την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, καθώς η παραγωγή μπανάνας συχνά πραγματοποιείται κοντά σε κατοικημένες περιοχές και λιμάνια, περιορίζοντας έτσι τις δυνατότητες μετεγκατάστασης.
Οι ερευνητές προτείνουν στρατηγικές προσαρμογής, όπως η άρδευση, οι ανθεκτικές στη ζέστη ποικιλίες μπανάνας και η διαχείριση του κλιματικού κινδύνου.
Η Κολομβία και η Κόστα Ρίκα αναμένεται να επηρεαστούν περισσότερο αρνητικά, ενώ ο Ισημερινός και τμήματα της Βραζιλίας μπορεί να παραμείνουν σημαντικοί παραγωγοί λόγω των λιγότερο σοβαρών επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.
Ο καθηγητής Νταν Μπέμπερ από το Πανεπιστήμιο του Έξετερ, επικεφαλής της μελέτης, εξήγησε: «Τα ευρήματά μας μας υπενθυμίζουν ότι η κλιματική αλλαγή δεν είναι απλώς ένα περιβαλλοντικό ζήτημα, αλλά μια άμεση απειλή για την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια και τα μέσα διαβίωσης. Χωρίς ουσιαστικές επενδύσεις για μέτρα προσαρμογής, όπως η άρδευση και οι ανθεκτικές στη ζέστη ποικιλίες, το μέλλον της παραγωγής μπανάνας για εξαγωγή φαίνεται αβέβαιο».
Όπως είπε ο ειδικός οι μπανάνες είναι ένα από τα πιο σημαντικά φρούτα στον κόσμο, όχι μόνο για τους καταναλωτές αλλά και για εκατομμύρια εργαζομένους στις χώρες παραγωγής. Κρίνει, απαραίτητη τη δράση άμεσα ώστε να προστατευτεί η βιομηχανία τόσο από την κλιματική αλλαγή, όσο για από τις ασθένειες που μπορεί να πλήξουν τις καλλιέργειες.
Το βρετανικό πανεπιστήμιο αναφέρει ότι οι ερευνητές ανέπτυξαν μία νέα μέθοδο χρησιμοποιώντας δορυφορικές εικόνες για να χαρτογραφήσουν την παραγωγή μπανάνας στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική και στη συνέχεια υπολόγισαν το κλίμα στο οποίο καλλιεργούνται οι μπανάνες.
Τα ευρήματά τους έδειξαν ότι η κλιματική αλλαγή θα μειώσει τις καλύτερες περιοχές για την ανάπτυξη και την απόδοση της μπανάνας σε πολλές σημαντικές χώρες παραγωγούς, καθώς και θα αυξήσει την έκθεση των εργαζομένων σε ακραίες θερμοκρασίες.
Χώρες όπως η Κολομβία και η Κόστα Ρίκα θα επηρεαστούν περισσότερο αρνητικά καθώς αναμένεται να γίνουν πολύ ζεστές για βέλτιστη καλλιέργεια. Ο Ισημερινός και τμήματα της Βραζιλίας είναι από τις λίγες περιοχές που παραμένουν σημαντικοί παραγωγοί, καθώς η κλιματική αλλαγή προβλέπεται να είναι λιγότερο σοβαρή εκεί.
Διαβάστε ακόμη
Μάτι: Αυτός είναι ο πολεοδομικός σχεδιασμός για την περιοχή επτά χρόνια μετά το τραγικό συμβάν
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα