Του Στέλιου Μορφίδη

Η εντυπωσιακή ανακάλυψη από την ιταλική ENI του μεγαλύτερου κοιτάσματος υδρογονανθράκων της Μεσογείου – και ένα απ’ τα μεγαλύτερα του κόσμου – ανοικτά της Αιγύπτου “φουντώνουν” τη συζήτηση για το τι μπορεί να κρύβει η ελληνική ΑΟΖ νότια της Κρήτης αλλά και του ρόλου της χώρας μας στις τεράστιες αλλαγές που συντελούνται στον ενεργειακό χάρτη.

Η ιταλική εταιρεία εντόπισε όπως λέει ένα κοίτασμα που μπορεί να περιέχει ως και …. . “Μία ανακάλυψη που θα αλλάξει το ενεργειακό παιχνίδι για την Αίγυπτο και ολόκληρη τη Μεσόγειο σε όρους ενεργειακής σταθερότητας και επάρκειας”, όπως δήλωσε το πρωί ο διευθύνων σύμβουλος της ENI, Claudio Descalzi.

Εδώ και χρόνια η αρθρογραφία ειδικών του χώρου κάνει λόγο για μεγάλα κοιτάσματα που περιμένουν να ανακαλυφθούν στην περιοχή ενώ η πιο σοβαρή δουλειά που έχει γίνει μέχρι σήμερα, οι υποθαλάσσιες σεισμικές καταγραφές από τη νορβηγική PGS, είχε δείξει πως στο οικόπεδο 14 της ελληνικής ΑΟΖ, μόλις 50 χιλιόμετρα Νότια του Κόλπου της Μεσσαράς, κρύβει τεράστιο κοίτασμα φυσικού αερίου, επτά φορές μεγαλύτερο απο το κοίτασμα της Νότιας Καβάλας!

Σύμφωνα με μία πρώτη αξιολόγηση που έκαναν οι Η. Κονοφάγος , Ν. Λυγερος , Α. Φώσκολος η έκταση του κοιτάσματος θα μπορούσε να φθάσει τα 100 τετραγωνικά χιλιόμετρα με απολήψιμα αποθέματα της τάξης των 140 Δις m3

Πιο συγκεκριμένα:

• Απολήψιμα αποθέματα 10 Δις m3, με ύψος πληρότητας σε υδρογονάνθρακες της δομής 10%.
• Απολήψιμα αποθέματα 45 Δις m3, με ύψος πληρότητας σε υδρογονάνθρακες της δομής 33%.
• Απολήψιμα αποθέματα 77 Δις m3, με ύψος πληρότητας σε υδρογονάνθρακες της δομής 50%.
• Απολήψιμα αποθέματα 280 Δις m3, με ύψος πληρότητας σε υδρογονάνθρακες της δομής 100%.

Σύμφωνα με μελέτη των τριών καθηγητών “το θαλάσσιο βάθος που βρίσκεται η δομή είναι περί τα 1.500 μέτρα, το δε απαιτούμενο βάθος γεώτρησης αξιολόγησής του εκτιμάται ότι είναι της τάξης των 3.000 μέτρων κάτω από τον βυθό της θάλασσας.

Σημειώνεται ότι τα αποτελέσματα των υποθαλάσσιων σεισμικών καταγραφών νότια της Κρήτης είχαν παρουσιαστεί σε Πετρελαϊκές Εταιρείες στο Λονδίνο το 2013 από την νορβηγική PGS. Κάτι που αποτέλεσε και το βασικό “εργαλείο” προσέλκυσης των ενδιαφερομένων για το διαγωνισμό για την παραχώρηση 20 οικοπέδων σε Ιόνιο και Κρήτη. 

Μία εξέλιξη όμως που εξακολουθεί να παραμένει σε εκκρεμότητα με δεδομένο ότι δεν ανοίχθηκαν ποτέ οι προσφορές του διαγωνισμού απ’ την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Συγκεκριμένα είχαν κατατεθεί στις 14 Ιουλίου τρεις προσφορές. Τα ονόματα των εταιρειών, όπως και οι περιοχές (οικόπεδα) για τις οποίες ενδιαφέρονται, θα ανακοινωθούν, μετά την αποσφράγιση των προσφορών.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι πρόκειται για τη γαλλική Total που από κοινού με τα ΕΛΠΕ υπέβαλε δύο προσφορές για δύο διαφορετικά οικόπεδα, ενώ ένα ακόμη οικόπεδο διεκδικούν αυτόνομα τα ΕΛΠΕ.

Ωστόσο, ο απελθών υπουργός, Π. Σκουρλέτης που διαδέχθηκε τον κ. Π. Λαφαζάνη στις 20 Ιουλίου, δεν προχώρησε ούτε καν στα διαδικαστικά βήματα για την αποσφράγισή τους. Για να γίνει η αποσφράγιση των προσφορών, ο υπουργός θα έπρεπε είτε να συστήσει αρμόδια Επιτροπή είτε να παραπέμψει τη διαδικασία στην «Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων Α.Ε. (ΕΔΕΥ Α.Ε.)» η οποία έχει συσταθεί με νόμο για την αξιοποίηση των εγχώριων υδρογονανθράκων.

Η μεσολάβηση μάλιστα των εκλογών προσθέτει νέες καθυστερήσεις στην όλη διαδικασία. Στόχος πάντως της προέδρου της ΕΔΕΥ καθηγήτριας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ) Σοφίας Σταματάκη, όπως ανέφερε πρόσφατα η “Καθημερινή” είναι να πείσει τον υπηρεσιακό υπουργό και προσωπικό της γνώριμο πρώην πρύτανη του Πολυτεχνείου κ. Ιωάννη Γκόλια να προχωρήσει τη διαδικασία και να μην το αφήσει το ζήτημα για την κυβέρνηση που θα προκύψει μετά από τις εκλογές.

Μάλιστα η ΕΔΥΕ από την πλευρά της αξιοποιώντας και την εμπειρία του πρώτου αυτού μεγάλου γύρου παραχωρήσεων επανασχεδιάζει τη στρατηγική για τον επόμενο γύρο με προοπτική να διεξαχθεί στα μέσα του 2016 και υπό την προϋπόθεση ότι μέχρι τότε θα έχουν ανακάμψει οι τιμές του πετρελαίου στη διεθνή αγορά. Για την αποτελεσματικότητα της νέας αυτής προσπάθειας, στελέχη της ΕΔΥΕ τονίζουν ότι είναι απαραίτητο να υπάρξουν πρόσθετα δεδομένα για κάποιες περιοχές προκειμένου οι επενδυτές να έχουν καλύτερη ενημέρωση.

Κάτι που θα αναζητήσουν, ιδίως μετά την ανακάλυψη της ΕΝΙ στην ευρύτερη περιοχή.