Η Κίνα εγκατέστησε περισσότερα ηλιακά πάνελ το 2023 απ’ ό,τι οποιαδήποτε άλλη χώρα στην πρόσφατη ιστορία έχει κατασκευάσει συνολικά, προσθέτοντας σε έναν τεράστιο στόλο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που ήδη ηγείται σε παγκόσμιο επίπεδο με μεγάλη διαφορά.

Η χώρα πρόσθεσε 216,9 γιγαβάτ ηλιακής ενέργειας πέρυσι, καταρρίπτοντας το προηγούμενο ρεκόρ των 87,4 γιγαβάτ από το 2022, ανέφερε σε δήλωση η Εθνική Υπηρεσία Ενέργειας (NEA). Πρόκειται για μέγεθος μεγαλύτερο από το σύνολο του στόλου των 175,2 γιγαβάτ στις ΗΠΑ, τη δεύτερη μεγαλύτερη αγορά ηλιακής ενέργειας στον κόσμο, σύμφωνα με εκτιμήσεις του BloombergNEF.

Η κινεζική υπηρεσία μετρά την παραγωγική ικανότητα σε εναλλασσόμενο ρεύμα ενώ το BNEF παρακολουθεί το συνεχές ρεύμα, πράγμα που σημαίνει ότι το πραγματικό χάσμα είναι ακόμη μεγαλύτερο.

Η Κίνα πρόσθεσε επίσης 75,9 γιγαβάτ σε αιολική ενέργεια, από 37,6 γιγαβάτ πέρυσι, επίσης επίδοση-ρεκόρ.

Η αύξηση της καθαρής ενέργειας στην Κίνακορυφαίου ρυπαντή στον κόσμο, βοήθησε στην υιοθέτηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας παγκοσμίως στα 510 γιγαβάτ ρεκόρ πέρυσι, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας. Οι χώρες διεθνώς πλησιάζουν περισσότερο σε ένα μονοπάτι που απαιτείται για την επίτευξη του στόχου που τέθηκε στη διάσκεψη κορυφής για το κλίμα COP28 για τον τριπλασιασμό της ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές έως το τέλος της δεκαετίας, ανέφερε η IEA.

Η Κίνα πιθανότατα αντιπροσώπευε το 58% των παγκόσμιων ηλιακών εγκαταστάσεων και το 60% της παγκόσμιας αιολικής ενέργειας το 2023, σύμφωνα με την BNEF.

Οι προσθήκες ΑΠΕ σημαίνουν ότι η Κίνα μπορεί να αρχίσει να καίει λιγότερο άνθρακα για να καλύψει την αυξανόμενη ζήτηση ενέργειας και η αλλαγή έχει τροφοδοτήσει τις προβλέψεις ότι ο κορυφαίος ρυπαίνων στον κόσμο μπορεί να έφτασε τελικώς στο ζενίθ των εκπομπών ρύπων το 2023 και πλέον να αρχίσει να μειώνει το αποτύπωμά της, πολύ πριν από τον στόχο της κυβέρνησής της για το 2030.

Ωστόσο, η Κίνα συνεχίζει να προσθέτει στο τεράστιο δίκτυο σταθμών ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα, οι οποίοι παρέχουν περίπου το 59% της ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας. Οι αξιωματούχοι επιμένουν ότι χρειάζονται νέες μονάδες κυρίως για να λειτουργούν ως εφεδρεία για τη διαλείπουσα ηλιακή και αιολική παραγωγή και ότι η κατανάλωση άνθρακα θα μειωθεί από το 2025. Η θερμική δυναμικότητα παραγωγής αυξήθηκε κατά 57,93 γιγαβάτ πέρυσι, ανέφερε η NEA.

Οι ηλιακές και αιολικές εγκαταστάσεις ωθήθηκαν εν μέρει από τις απότομες μειώσεις κόστους, καθώς ο έντονος ανταγωνισμός μεταξύ των κατασκευαστών έχει ωθήσει τις τιμές των πάνελ και των στροβίλων στην Κίνα σε ιστορικά χαμηλά. Αυτό συμπίεσε την κερδοφορία για τους κατασκευαστές και αύξησε τις προσδοκίες για σημαντική συγκέντρωση σε ολόκληρο τον κλάδο φέτος.

Η επιτάχυνση της παραγωγής ΑΠΕ δημιουργεί επίσης προκλήσεις καθώς το δίκτυο της Κίνας δυσκολεύεται να συμβαδίσει με τα βήματα προόδου. Ορισμένες περιοχές αντιμετωπίζουν έλλειψη χωρητικότητας για να απορροφήσουν περισσότερη ηλιακή ενέργεια και έχουν αρχίσει να εφαρμόζουν αυστηρότερους κανονισμούς για νέα έργα ΑΠΕ.

Οι ηλιακές εγκαταστάσεις στην Κίνα αναμένεται να αυξηθούν κατά περίπου 7% φέτος, ενώ η νέα αιολική δυναμικότητα υπολογίζεται ότι θα αυξηθεί κατά 11%, σύμφωνα με τις προβλέψεις του BNEF.

Διαβάστε ακόμη

Ρεύμα: Χρεώσεις ακόμη και κάτω από 11 λεπτά την κιλοβατώρα ετοιμάζουν οι πάροχοι για τα σταθερά συμβόλαια

Golden Visa: Σε τι ακίνητα και σε ποιες περιοχές στρέφονται τώρα οι ξένοι αγοραστές

Έκδοση ΑΦΜ στα παιδιά… από τα πρώτα τους γενέθλια

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ