Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και «αμερικανικός εμφύλιος» έστω βέβαια κι αν περιορίζεται στην υπεράσπιση διαφορετικών επιχειρηματικών συμφερόντων. Δεδομένου όμως ότι μιλάμε για κάποια…δισεκατομμύρια δολάρια η ένταση του «πολέμου» γίνεται ολοένα και μεγαλύτερη. Ο λόγος για την πολυετή πλέον κόντρα μεταξύ αφενός των Αμερικανών κατασκευαστών φωτοβολταϊκών πάνελ και αφετέρου των ενεργειακών ομίλων που έχουν στα σκαριά μεγαλόπνοα επενδυτικά σχέδια για νέα projects.

Μέσα σε αυτό το σκηνικό ήρθε μια δικαστική απόφαση που φέρνει ξανά στο προσκήνιο τον αγώνα για την απαλλαγή ηλιακών συλλεκτών από τις δασμολογικές επιβαρύνσεις.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, οι Αμερικανοί κατασκευαστές ηλιακών εξαρτημάτων αναμένεται να αναβιώσουν την πολυετή εκστρατεία τους για την εξάλειψη μιας εξαίρεσης που επέτρεψε στους ηλιακούς συλλέκτες διπλής όψης, δηλαδή τα bifacial panels, να αποφύγουν τους δασμούς εισαγωγής.

Η αφορμή δόθηκε από μια απόφαση ομοσπονδιακού εφετείου που βγήκε τη Δευτέρα και έκρινε ότι οι Πρόεδροι των ΗΠΑ έχουν την εξουσία να ενισχύσουν ορισμένους υπάρχοντες εμπορικούς ελέγχους.

Ενώ η απόφαση αποτελεί μια νίκη για τους εγχώριους κατασκευαστές πάνελ που έχουν ζητήσει προστασία από φθηνές ασιατικές εισαγωγές, προσθέτει νέα αβεβαιότητα για τους ομίλους ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που ήδη παλεύουν με υψηλά επιτόκια, υπερπροσφορά και περιορισμένες επιδοτήσεις στην Καλιφόρνια, τη μεγαλύτερη αγορά ηλιακής ενέργειας των ΗΠΑ.

Η πιθανότητα ότι τα bifacial panels «μπορούν να αντιμετωπίσουν και πάλι αδικαιολόγητους δασμούς εισαγωγής απλώς προσθέτει ένα ακόμη εμπόδιο σε ένα ήδη δύσκολο οικονομικό περιβάλλον για την καθαρή ενέργεια», δήλωσε η Abigail Ross Hopper, πρόεδρος του Solar Energy Industries Association. Ο εθνικός εμπορικός οργανισμός για την αμερικανική βιομηχανία ηλιακής ενέργειας ένωσε τη φωνή του με τους ισχυρούς ενεργειακούς ομίλους, συμπεριλαμβανομένης της NextEra Energy Inc. και της Invenergy Renewables LLC, προσπαθώντας να διατηρήσει τη δασμολογική εξαίρεση.

Η…ιστορία των δασμών

Η διαμάχη για τα bifacial panels ξεκίνησε όταν το 2018 ο τότε Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επέβαλε δασμούς εισαγωγής και αργότερα ενέκρινε μια εξαίρεση για αυτά. Αυτή η απόφαση εξόργισε τους εγχώριους κατασκευαστές ηλιακών πάνελ, οι οποίοι υποστήριξαν ότι υπονόμευε τις επενδύσεις τους σε νέα εργοστάσια. Η κυβέρνηση Τραμπ προσπάθησε να εξαλείψει αυτόν τον αποκλεισμό το 2020, αν και τα κατώτερα δικαστήρια εμπόδισαν αυτή την κίνηση.

Ο Πρόεδρος Μπάιντεν επέκτεινε τους δασμούς —καθώς και την εξαίρεση— πέρυσι, ενώ δεν είναι ξεκάθαρο τι στάση θα κρατήσει μετά την πρόσφατη απόφαση του δικαστηρίου.

«Η κατάσταση για τα περισσότερα εργοστάσια στις ΗΠΑ είναι αρκετά ζοφερή αυτή τη στιγμή, καθώς οι φθηνές εισαγωγές οδηγούν τις τιμές των μονάδων να πέφτουν κατακόρυφα. Ακόμη και αν η κυβέρνηση Μπάιντεν επαναφέρει τους δασμούς για τα πάνελ διπλής όψης, οι δασμοί θα βοηθήσουν ελάχιστα τα εργοστάσια ηλιακών πάνελ των ΗΠΑ να ανταγωνιστούν τις καλύτερες εγκαταστάσεις στην κατηγορία τους στην Ασία» δήλωσε σχετικά ο Pol Lezcano, αναλυτής στο BloombergNEF.

Με άλλα λόγια, η υπόθεση αποτελεί, από κάθε πλευρά, «δύσκολο σταυρόλεξο»…

Διαβάστε ακόμη

ΔΝΤ: «Κανόνες» στα δάνεια για να προληφθεί «μπουμ» των ακινήτων

ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή: Ετοιμάζει δύο νέα υβριδικά έργα ΑΠΕ στη Ρόδο

Πλατεία Κολωνακίου: Ολη η ιδέα πίσω από τα νέα σχέδια – Συνέντευξη με τους αρχιτέκτονες

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ