Ομορφαίνουν το χώρο, φέρνουν μία νότα φρεσκάδας και ζωντάνιας μέσα στο σπίτι και δίνουν μία πινελιά χρώματος, φιλτράρουν φυσικά τον αέρα βελτιώνοντας την ποιότητά του, μειώνουν τα επίπεδα αλλεργιογόνων, απαιτούν φροντίδα και αγάπη και αποτελούν την ιδανική απασχόληση για όσους νιώθουν… αιώνιοι κηπουροί.

Είναι, όμως, τα φυτά εσωτερικού χώρου βιώσιμα; Μήπως συμβάλλουν και αυτά στην περιβαλλοντική κρίση; Ποιο είναι το αποτύπωμά τους; Και αν συνοδεύονται από αρνητικές επιπτώσεις για τον πλανήτη ποια είναι τα βήματα που πρέπει να ακολουθηθούν ώστε να μετριαστούν;

Πόσα χιλιόμετρα έχουν διανύσει μέχρι να φτάσουν σπίτι μας

Αν και μοιάζει αντιφατικό, τα φυτά σε γλάστρες που αγοράζουμε από το κατάστημα έχουν περιβαλλοντικές επιπτώσεις αφού το αποτύπωμα από τη μεταφορά τους είναι σημαντικό, όπως συμβαίνει με τα τροπικά φυτά εσωτερικού χώρου. Ένα φυτό πρέπει να διανύσει μεγάλες αποστάσεις από τον τόπου όπου «γεννήθηκε» μέχρι τον τελικό προορισμό. Αυτό το ταξίδι που πραγματοποιείται είτε αεροπορικώς, είτε μέσω θαλάσσης ή ξηράς έχει αντίκτυπο στο περιβάλλον εξαιτίας των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα που προκύπτουν από τη μεταφορά του. Επιπλέον, πολλά από αυτά τα φυτά απαιτούν περισσότερα υλικά συσκευασίας για την προστασία τους κατά τη μεταφορά, με αποτέλεσμα να υπάρχει αυξημένη παραγωγή αποβλήτων. Περισσότερο βιώσιμη επιλογή είναι να αγοραστεί ένα φυτό από το φυτώριο, ώστε να περιοριστεί το αποτύπωμα του άνθρακα.

Λαθρεμπόριο φυτών

Η αγορά σπάνιων φυτών εσωτερικού χώρου απαιτεί μεγάλη προσοχή καθώς μπορεί η απόκτησή τους να ενισχύει το λαθρεμπόριο, η παράνομη συγκομιδή, μεταφορά και εμπορία σπάνιων απειλούμενων φυτικών ειδών, δηλαδή. Το λαθρεμπόριο φυτών αποτελεί απειλή για την παγκόσμια βιοποικιλότητα, καθώς μπορεί να οδηγήσει στην εξαφάνιση σπάνιων και απειλούμενων φυτικών ειδών και να διαταράξει τα φυσικά οικοσυστήματα. Όπως αναφέρει το διεθνές δίκτυο Botanic Gardens Conservation International, το οποίο συνεργάζεται με 800 βοτανικούς κήπους σε 118 χώρες και έχει έδρα στη Μεγάλη Βρετανία, η λαθρεμπορία παχύφυτων από τη Νότια Αφρική σημειώνει αύξηση από τον Μάρτιο του 2019, αφού πολλοί κάτοικοι αγροτικών περιοχών σε μία προσπάθεια να ενισχύσουν το εισόδημά τους διαφημίζουν τα φυτά μέσω κοινωνικών δικτύων. Η μεγάλη ζήτηση των φυτών αυτών, τα κενά στους κανονισμούς και στην επιβολή τους ευνοούν το παράνομο εμπόριο. Επομένως, πριν αγοράσετε ένα σπάνιο φυτό βεβαιωθείτε για την προέλευσή του και αγοράστε το από αξιόπιστα φυτώρια, αποφεύγοντας διαδικτυακές αγορές.

Πλαστικές γλάστρες

Τα περισσότερα φυτά πωλούνται σε πλαστικές γλάστρες καθώς δεν έχουν μεγάλο βάρος και διευκολύνεται η μεταφορά τους. Έχουν ωστόσο περιβαλλοντικό κόστος, καθώς όπως αναφέρει η βρετανική Daily Mail περίπου 500 εκατ. πλαστικές γλάστρες στη Μεγάλη Βρετανία καταλήγουν κάθε χρόνο στις χωματερές. Επιπλέον, οι μαύρες γλάστρες έχουν μεγαλύτερο περιβαλλοντικό αντίκτυπο αφού είναι βαμμένες με βαφές που συνδέονται με τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και δε μπορούν εύκολα να αποσυντεθούν. Σύμφωνα με το BBC ακόμα και η χρήση βιοδιασπώμενου πλαστικού δε μπορεί να συμβάλει στην αντιμετώπιση του προβλήματος, εξαιτίας της ποσότητας ορυκτών καυσίμων που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή τους. Προτιμότερες είναι οι βιοδιασπώμενες γλάστρες από φυσικά υλικά όπως ρύζι, φλοιό καρύδας ή ροκανίδι. Την ίδια ώρα, σωστή επιλογή είναι και οι κεραμικές γλάστρες, οι οποίες ξεχωρίζουν για την αισθητική και την ανθεκτικότητά τους.

Βιώσιμη επιλογή χώματος

Το χώμα για γλάστρες περιέχει συχνά τύρφη, η οποία δε συλλέγεται με βιώσιμο τρόπο, αφού συνδέεται με τον κατακερματισμό οικοτόπων, ενώ απελευθερώνει διοξείδιο του άνθρακα. Όπως αναφέρει η Διεθνής Ένωση Προστασίας της Φύσης (IUCN) οι εκτάσεις με κοιτάσματα τύρφης είναι η μεγαλύτερη φυσική χερσαία αποθήκη άνθρακα. Οι κατεστραμμένοι τυρφώνες αποτελούν σημαντική πηγή εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και ευθύνονται για σχεδόν το 5% των παγκόσμιων ανθρωπογενών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Εναλλακτική λύση είναι η χρήση κοκοφοίνικα ή ίνας καρύδας που προσφέρουν καλή αποστράγγιση, επιτρέπουν την κυκλοφορία αέρα στις ρίζες και ενισχύουν τη διατήρηση της υγρασίας του χώματος.

Διάρκεια ζωής

Πολλά από τα φυτά εσωτερικών χώρων έχουν μικρή διάρκεια ζωής, όπως η πουανσέτια ή αλεξανδρινό που με τα κατακόκκινα «βελούδινα» φύλλα του δίνει μία εορταστική νότα στο χώρο και για αυτό είναι σύμβολο της χριστουγεννιάτικης περιόδου. Η αντικατάσταση τέτοιων ευαίσθητων φυτών με άλλα δεν είναι καλή ιδέα, αφού με αυτό τον τρόπο επιβαρύνεται το περιβάλλον. Η λύση είναι η επιλογή φυτών εσωτερικού χώρου με μεγαλύτερη διάρκεια ζωής. Από την άλλη, με λίγη προσπάθεια μπορείτε να φροντίσετε το ίδιο φυτό ώστε να ανθίσει και πάλι την κατάλληλη εποχή.

Πότισμα

Το πιο σύνηθες είναι να ποτίζονται τα φυτά με νερό από το δίκτυο ύδρευσης. Ωστόσο, οι ειδικοί προτείνουν τη χρήση βρόχινου νερού, αφού φυτά όπως η καλαθέα, η μαράντα και τα σαρκοφάγα φυτά το προτιμούν. Προτείνεται, δε, πριν γίνει χρήση του να φτάσει σε θερμοκρασία δωματίου ώστε να αποφευχθεί το σοκ του φυτού από το κρύο νερό.

Βιώσιμα λιπάσματα

Τα φυτά εσωτερικού χώρου χρειάζονται κάτι περισσότερο από φως και νερό για να επιβιώσουν. Πολλά από αυτά πρέπει να ενισχυθούν με λιπάσματα, όχι όμως χημικά, αλλά βιολογικά και βιώσιμα που θα τους παρέχουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά αφού τα φυτά σε γλάστρες έχουν πρόσβαση σε περιορισμένη ποσότητα χώματος, επομένως είναι σημαντική η ενίσχυσή τους.

Διαβάστε ακόμη

Oμιλος Τσάκου: Πρωτοπόρoς στην πράσινη μετάβαση της παγκόσμιας ναυτιλίας (pics)

Αυτά είναι τα 5 εμπόδια για την παγκόσμια οικονομία το 2024 (πίνακες)

Η Γαλλία θέλει να μειώσει τα ορυκτά καύσιμα στο 40% έως το 2035

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ