Ενέργεια & Περιβάλλον

Ιντρακάτ: Χτίζεται ο πυλώνας ΑΠΕ του ομίλου με έργα σε αιολική και ηλιακή ενέργεια

  • Μαριάννα Τζάννε


Πράσινο κύμα επενδύσεων ύψους 300 εκατ. ευρώ μέχρι το 2023

To παράδειγμα των μεγάλων τεχνικών ομίλων της χώρας που έχουν αναπτύξει ένα ισχυρό χαρτοφυλάκιο στις ΑΠΕ ετοιμάζεται να ακολουθήσει η Ιντρακάτ.

Το σχέδιο αναδιάρθρωσης που παρουσίασε χθες στους αναλυτές η διοίκηση της εταιρείας δείχνει την βούληση των μετόχων για περεταίρω ενίσχυση της κατασκευαστικής, η οποία αναμένεται να υποστηριχτεί με στρατηγικές συνεργασίες χωρίς να μπορεί να αποκλειστεί ακόμη και το ενδεχόμενο αύξησης κεφαλαίου.

Με βάση το σχεδιασμό, τα υπό κατασκευή αιολικά πάρκα, συνολικής ισχύος 93 MW, θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το 2023. Επιπλέον, 207 MW αιολικών και 208 MW φωτοβολταϊκών πάρκων θα έχουν ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2024.

Μια πρώτη γεύση του σχεδιασμού είναι η χθεσινή ανακοίνωση για συγχώνευση της εταιρείας «ΓΑΙΑ Άνεμος», που διαθέτει έναν pipeline έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας 1,1 GW, το οποίο βρίσκεται  σε διάφορα στάδια ωρίμανσης.

Στόχος είναι η προετοιμασία της Ιντρακάτ ενόψει της μεγάλης μάχης διεκδίκησης των έργων ΣΔΙΤ αλλά και των υποδομών που συνοδεύουν το γενναίο πρόγραμμα έργων που θα χρηματοδοτηθούν από πόρους του  Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ. Πληροφορίες δεν αποκλείουν στην ΙΝΤΡΑΚΑΤ να επιστρέψει και ο τομέας του real estate, ο οποίος βγήκε από την εισηγμένη προ διετίας αμέσως μετά τη είσοδο του κ. Δ. Κούτρα στην εταιρεία με ποσοστό 19%.

Χθες, ο διευθύνων σύμβουλος κ.  Πέτρος Σουρέτης, ανακοίνωσε επενδύσεις ύψους 300 εκ. ευρώ την επόμενη τριετία για την ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου ΑΠΕ. Όπως είπε, η χρηματοδότηση θα προέλθει από ίδια κεφάλαια, τραπεζικό δανεισμό και στρατηγικές συνεργασίες, με στόχο το συνολικό επενδυτικό πλάνο μέχρι το τέλος της δεκαετίας να φτάσει το 1 δισ. ευρώ.

Πέραν αυτών η Ιντρακάτ έχει εδώ και καιρό αναπτύξει και άλλες συμμαχίες που υπηρετούν τον στόχο για σημαντική παρουσία στην πράσινη ενέργεια τα επόμενα χρόνια. Όπως είχε αποκαλύψει το newmoney στις 12 Μαίου, μία από αυτές τις συνεργασίες αφορά τον κ. Λουκά Λαζαράκη,  διευθύνοντα σύμβουλο της Nostira, και πρώην στέλεχος της EDF EN Hellas.

Η Nostrira, αύξησε τον βηματισμό της στις ΑΠΕ, αναλαμβάνοντας τη διαχείριση των αιολικών πάρκων που εξαγόρασε το αμερικανικό fund Fortress από τον όμιλο Λογοθέτη.

Ο Λουκάς Λαζαράκης, διαθέτει ένα ισχυρό «βιογραφικό» στα αιολικά και εδώ και λίγους μήνες και ένα νέο σύμμαχο, τον όμιλο Κόκκαλη. Οι δύο πλευρές έχουν συστήσει την Greekstream Energy, η οποία εξασφάλισε από τη ΡΑΕ βεβαιώσεις παραγωγού για 12 αιολικά πάρκα συνολικής ισχύος 491 MW.

Τα πάρκα αυτά προγραμματίζονται να φιλοξενηθούν σε περιοχές όπως τα Τζουμέρκα της Ηπείρου, το Άργος Ορεστικό, το Βίτσι, τη Μελίτη Φλώρινας, η Καστοριά, Ναύπακτος, η Βοιωτία και Μεσολόγγι για το οποίο προορίζεται και το μεγαλύτερο, ισχύος 82,5 MW.

Η νέα εταιρεία ιδρύθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο και στο Δ.Σ. συμμετέχουν ο Πέτρος Σουρέτης ως Πρόεδρος, ο Λ. Λαζαράκης ως Διευθύνων Σύμβουλος, και ως μέλη ο Δημήτρης Θεοδωρίδης (Intradevelopment) και ο Δημοσθένης Στασινόπουλος.