NEWMONEY GREEN

ΗΠΑ: Τι περιλαμβάνουν τα σχέδια για παραγωγή πυρηνικής ενέργειας στη Σελήνη

NASA και Υπουργείο Ενέργειας ΗΠΑ ενισχύουν τη συνεργασία τους για πυρηνική ενέργεια στη Σελήνη, στο πλαίσιο του Artemis, εντείνοντας τον διαστημικό ανταγωνισμό με Ρωσία και Κίνα

Η επιστροφή του ανθρώπου στη Σελήνη δεν σχεδιάζεται πλέον μόνο με πυραύλους και σεληνάκατους, αλλά και με ενεργειακές υποδομές που παραπέμπουν σε μόνιμη παρουσία. Σε αυτό το πλαίσιο, η NASA και το Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ επαναβεβαίωσαν τη στρατηγική τους σύμπραξη για την ανάπτυξη συστημάτων πυρηνικής σχάσης που θα μπορούν να παράγουν ενέργεια στη Σελήνη, υποστηρίζοντας το πρόγραμμα Artemis και μελλοντικές αποστολές προς τον Άρη.

Η συνεργασία «κλειδώνει» με νέο μνημόνιο κατανόησης, το οποίο δίνει θεσμικό βάθος σε έναν σχεδιασμό που προβλέπει την ανάπτυξη και εγκατάσταση πυρηνικών αντιδραστήρων τόσο σε σεληνιακή τροχιά όσο και στην επιφάνεια της Σελήνης έως το 2030. Το εγχείρημα εντάσσεται στο ευρύτερο αφήγημα της Ουάσιγκτον για τεχνολογική και γεωπολιτική πρωτοκαθεδρία στο Διάστημα, με σαφή στόχο τη διασφάλιση αμερικανικής ηγεσίας στην εξερεύνηση αλλά και στη μελλοντική εμπορική αξιοποίηση του διαστήματος.

Η ανακοίνωση αποκτά πρόσθετη βαρύτητα, καθώς έρχεται λίγες εβδομάδες μετά τη γνωστοποίηση της ρωσικής διαστημικής υπηρεσίας ότι σχεδιάζει την κατασκευή πυρηνικού σταθμού στη Σελήνη την επόμενη δεκαετία, για την ενεργειακή κάλυψη του δικού της σεληνιακού προγράμματος. Το Διάστημα μετατρέπεται έτσι σε νέο πεδίο ανταγωνισμού υψηλής τεχνολογίας και στρατηγικής ισχύος.

Το Artemis αποτελεί τον διάδοχο του ιστορικού προγράμματος Apollo, που οδήγησε στις πρώτες επανδρωμένες προσεληνώσεις στα τέλη της δεκαετίας του 1960. Παρότι η πρώτη, μη επανδρωμένη αποστολή του Artemis στέφθηκε με επιτυχία, οι επανδρωμένες πτήσεις έχουν καθυστερήσει, τροφοδοτώντας ανησυχίες ότι η Κίνα, με ένα φιλόδοξο αλλά αδιαφανές διαστημικό πρόγραμμα, μπορεί να προηγηθεί στην επιστροφή ανθρώπων στη Σελήνη.

Η αποστολή Artemis 2 έχει προγραμματιστεί για τις αρχές Φεβρουαρίου και θα περιλαμβάνει επανδρωμένη τροχιακή πτήση γύρω από τη Σελήνη, ως πρόβα για την επόμενη –και ιστορική– προσελήνωση. Εκείνη η αποστολή αναμένεται να γράψει ιστορία, καθώς στο πλήρωμα θα συμμετέχει τουλάχιστον μία γυναίκα, η οποία θα γίνει η πρώτη που θα πατήσει το πόδι της στον φυσικό δορυφόρο της Γης.

Διαβάστε ακόμη

Βαρύ πλήγμα 1 δισ. ευρώ ετησίως για την ακτοπλοΐα από το ευρωπαϊκό ETS

Πόσα λεφτά βγάζει ένας επαγγελματίας gamer των e-sports

Η καταναλωτική πίστη πάτησε γκάζι το 2025 – Δάνεια ηλεκτρονικά χωρίς γραφειοκρατία (πίνακας)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα

Σχολίασε εδώ

Για να σχολιάσεις, χρησιμοποίησε ένα ψευδώνυμο.

string(0) ""