Το δρόμο για τη δημιουργία μιας ακόμη μεγάλης μονάδας αποθήκευσης ενέργειας με συσσωρευτές άνοιξε το ΥΠΕΝ.
Ο Σ.Α.Η.Ε. με μέγιστη εγχεόμενη ισχύ 215 MW και εγγυημένη χωρητικότητα 430 MWh θα αναπτυχθεί στην περιοχή της Θεσσαλίας από την εταιρεία V-Ridium PV1 Greece, που ελέγχεται από τον όμιλο Greenvolt Power.
Συγκεκριμένα, η Γενική Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Πολιτικής του ΥΠΕΝ προχώρησε στην έκδοση Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (Α.Ε.Π.Ο.) του έργου με τίτλο: «Σταθμός Αποθήκευσης Ηλεκτρικής Ενέργειας (Σ.Α.Η.Ε.) με χρήση συσσωρευτών μέγιστης ισχύος έκχυσης 215 MW στη θέση Βοτανοχώρι-Αργυροπούλειο της Δ.Ε. Τυρνάβου, του Δήμου Τυρνάβου, της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας στην Περιφέρεια Θεσσαλίας».
Το έργο αφορά την εγκατάσταση και λειτουργία Σ.Α.Η.Ε. με μπαταρίες ιόντων λιθίου.
Τι θα περιλαμβάνει

Ο Σταθμός θα εγκατασταθεί σε αγροτεμάχιο συνολικής έκτασης 175.391,29 τ.μ. και θα αποτελείται συνολικά από 296 Battery container, εκ των οποίων τα 105 θα διαθέτουν και μετατροπέα ισχύος 2,064 ΜW ενώ τα υπόλοιπα μόνο συσσωρευτές χωρητικότητας 2,064 MWh έκαστος.
Τα Σ.Α.Η.Ε. θα έχουν, όλα μαζί, μέγιστη ισχύ απορρόφησης και έγχυσης 215 MW, με ενέργεια που υπολογίζεται για 2 ώρες, δηλαδή η εγκατάσταση θα έχει δυνατότητα απόδοσης 610,94 MWh (εγγυημένη 430 MWh) σε ενέργεια.
Σύμφωνα με την Α.Ε.Π.Ο., ο χώρος εγκατάστασης των Σ.Α.Η.Ε. εντοπίζεται σε αγροτική έκταση δυτικά του οικισμού Λυγαριάς και βορειοανατολικά του οικισμού Βοτανοχώρι, του Δήμου Τυρνάβου, ενώ θα απαιτηθούν 296 container μπαταριών και 36 μονάδες STS.
H έκταση του συστήματος μπαταριών ιόντων λιθίου, που θα περιλαμβάνει τα container των μπαταριών και τα STS, υπολογίζεται σε 37 στρ, περίπου.
Τα Σ.Α.Η.Ε. θα αποτελούνται από μπαταρίες ιόντων λιθίου / τύπου λιθίου, σιδήρου, φωσφορικού “LiFePo” (L.F.P), τα στοιχεία (modules) των κυψελών (cells) και τα ράφια (packs) που περικλείουν τα στοιχεία.
Το σύστημα μπαταριών (κυψέλες, στοιχεία και ράφια) θα στεγάζεται σε ειδικά container με κατάλληλη αντοχή στη φωτιά και θα προστατεύονται επαρκώς από ένα σύστημα ανίχνευσης και πυρόσβεσης. Τα container μπαταριών θα ρυθμίζονται ώστε να διατηρούν τη σωστή θερμοκρασία περιβάλλοντος για τη λειτουργία του συστήματος.
Το σύστημα αποθήκευσης θα αποτελείται επίσης από συσκευές διαχείρισης ισχύος και ενέργειας του συστήματος μπαταριών και τη σύνδεση με το εθνικό δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας:
Μονάδα μετατροπής αμφίδρομων DC / AC (PCS)
Μετασχηματιστές ισχύος MΤ / ΧΤ
Πίνακες ισχύος ΜΤ
Τοπικό σύστημα διαχείρισης και ελέγχου της διάταξης μπαταρίας (Σύστημα διαχείρισης μπαταριών “BMS”)
Τοπικό σύστημα διαχείρισης και ολοκληρωμένου ελέγχου της μονάδας (Plant SCADA)
Ηλεκτρικός εξοπλισμός (ηλεκτρικοί πίνακες, μετασχηματιστές) για σύνδεση με το εθνικό δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας.
Για τις ανάγκες του έργου, ήτοι για τη μεταφορά και εγκατάσταση του απαραίτητου εξοπλισμού, αλλά και για την πρόσβαση στο χώρο εγκατάστασης των Σ.Α.Η.Ε., θα χρησιμοποιηθεί το κύριο οδικό δίκτυο και οι δημοτικές οδοί της περιοχής που συνορεύουν με το γήπεδο.
Η εγκατάσταση των Σ.Α.Η.Ε. θα συνδεθεί στον αδειοδοτημένο Κ.Υ.Τ. σε θέση περί τα 800 μέτρα δυτικά του έργου και θα συνδέεται με τον υποσταθμό μέσω καλωδίων 33 kV ενώ δεν θα έχει πρόσθετη υποδομή γραφείου/ λειτουργίας / συντήρησης, καθώς θα χρησιμοποιηθούν εκείνα του υποσταθμού.
Σε μεταγενέστερο αδειοδοτικό στάδιο, κατά την έκδοση Προσφοράς Σύνδεσης από τον αρμόδιο διαχειριστή του δικτύου (ΑΔΜΗΕ/ΔΕΔΔΗΕ), θα καθοριστούν με λεπτομέρεια τα απαιτούμενα έργα διασύνδεσης του Υ/Σ.
Όπως τονίζεται, ο Σταθμός θα αποτελείται από μπαταρίες ιόντων λιθίου επειδή είναι εξαιρετικά ασφαλείς, εύκολες στην εγκατάσταση και λόγω των τεχνικών χαρακτηριστικών τους θα λειτουργήσουν καλά σαν συστήματα αποθήκευσης ενέργειας για την υποστήριξη της σταθερότητας του δικτύου. Επομένως, κάθε container θα περιέχει πολλά racks μπαταρίας, σύστημα HVAC ή κλιματισμού, σύστημα ανίχνευσης και καταστολής πυρκαγιάς (που χρησιμοποιεί αδρανές αέριο), σύστημα διαχείρισης μπαταρίας και άλλα ηλεκτρικά εξαρτήματα που απαιτούνται για τη διαχείριση των μπαταριών.
Ακόμη, τα εμπορευματοκιβώτια είναι τυπικού μεγέθους μήκους 6,058 m x πλάτους 2,438 m x ύψους 2,89 m. Το σύστημα HVAC, που θα διαθέτει κάθε container, θα αποτελείται από έναν αριθμό μονάδων κλιματισμού και εξαερισμού, παρέχοντας τόσο θέρμανση όσο και ψύξη για τη διατήρηση των εσωτερικών συνθηκών σύμφωνα με τις απαιτήσεις του εξοπλισμού. Τέλος, η κατασκευή της υπόγειας γραμμής θα ακολουθεί, σε όλο της το μήκος, την όδευση του υφιστάμενου οδικού δικτύου.
Η Greenvolt Power

Η Greenvolt Power δραστηριοποιείται σε 19 αγορές, στον τομέα των έργων ΑΠΕ μεγάλης κλίμακας, με εξειδίκευση στην χερσαία αιολική ενέργεια, την ηλιακή ενέργεια και την αποθήκευση ενέργειας. Ιδιαίτερα στον τομέα του energy storage, με χαρτοφυλάκιο έργων BESS συνολικής ισχύος 1,4 GW, κατατάσσεται στους leaders στην ανάπτυξη εγκαταστάσεων αποθήκευσης μεγάλης κλίμακας στην Ευρώπη.
Σύμφωνα με το «βιογραφικό» της, διαθέτει πολυετή εμπειρία στην υλοποίηση έργων ΑΠΕ και αποθήκευσης ενέργειας στην Ευρώπη, την Ασία και τις ΗΠΑ, παρέχοντας ολοκληρωμένες υπηρεσίες – από την προετοιμασία του έργου έως τη διαχείριση των τελικών εγκαταστάσεων.
Ο πολυεθνικός όμιλος που ελέγχεται από την KKR, έχει παρουσία σε ΗΠΑ, Ρουμανία, Πορτογαλία, Πολωνία, Ιταλία, Κροατία, Ουγγαρία, Γερμανία, Δανία, Γαλλία, Ινδονησία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ισπανία, Σερβία, Βουλγαρία, Ισλανδία, Ιαπωνία, Νότια Κορέα καθώς και στην Ελλάδα.
Στην Ελλάδα
Στη χώρα μας εισήλθε από το 2019 και έκτοτε έχει ιδρύσει σειρά θυγατρικών εταιρειών. Η Ελλάδα αποτελεί μία από τις βασικές αγορές της, με χαρτοφυλάκιο που περιλαμβάνει 715 MW σε ηλιακά, 198 MW σε αιολικά και 20 MW σε έργα αποθήκευση ενέργειας μέσω μπαταριών. Βασικοί διαχειριστές του ελληνικού βραχίονα είναι σήμερα ο Σπύρος Μαρτίνης (Chief Strategy & Investment Officer του Greenvolt Power Group) και ο Νικόλαος Καραΐσκος.

O Σπύρος Μαρτίνης (φωτ.) είναι κορυφαίο στέλεχος της ενεργειακής αγοράς με μακρά και πολυεθνική εμπειρία, έχοντας θητεύσει προηγουμένως για 14 χρόνια στην EDP Renewables, καθώς και στις Ocean Winds και Quantum Energy Partners.
Διαβάστε ακόμη
Performance Technologies: Μπαίνει σε νέες κάθετες αγορές – «Βλέπει» εξαγορές στο ΑΙ
Η λίστα της εβδομάδας: 10 εμπειρίες που αξίζουν
Aιφνιδιαστική καρατόμηση του αρχηγού του στρατού των ΗΠΑ με εντολή Χέγκσεθ
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα
Σχολίασε εδώ
Για να σχολιάσεις, χρησιμοποίησε ένα ψευδώνυμο.