Σε άμεσες κινήσεις προχωρά το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την αντιμετώπιση του φαινομένου μαζικής θανάτωσης αργυροπελεκάνων στην περιοχή των Πρεσπών.

Υπενθυμίζεται ότι τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται ραγδαία εξέλιξη του φαινομένου το οποίο αποδίδεται από τους επιστήμονες στη γρίπη των πτηνών, με αποτέλεσμα τη μαζική θνησιμότητα των αργυροπελεκάνων, ιδιαίτερα στην Μικρή Πρέσπα. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι χθες τουλάχιστον 1.000 πτηνά έχουν καταμετρηθεί νεκρά.

Το φαινόμενο ανησυχεί ιδιαίτερα τους επιστήμονες για το μέλλον του αναπαραγωγικού πληθυσμού που φωλιάζει στην Πρέσπα και μετακινείται προς αναζήτηση τροφής σε γειτονικές λίμνες όπως της Κερκίνης, της Χειμαδίτιδας, της Ζάζαρης, της Καστοριάς αλλά και της λίμνης Πολυφύτου στην Κοζάνη.

Με απόφαση της Γενικής Διεύθυνσης Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος (Τμήμα Διαχείρισης Άγριας Ζωής και Θήρας) του ΥΠΕΝ που εκδόθηκε το Σάββατο 12 Μαρτίου προς όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες δίνεται άδεια έρευνας για τη διερεύνηση της αιτίας θανάτωσης αργυροπελεκάνων (Pelecanus crispus) στην περιοχή των Πρεσπών, καθώς και τη συλλογή και απομάκρυνση νεκρών πελεκάνων από τις αποικίες φωλιάσματος και τις γύρω περιοχές στη λίμνη Μικρή Πρέσπα.

Η έρευνα θα πραγματοποιηθεί από τις υπηρεσίες της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, σε συνεργασία με τον οικείο Φορέα Διαχείρισης και την Δ/νση Δασών Φλώρινας. Στην άδεια περιλαμβάνονται και οι εργασίες απομάκρυνσης των νεκρών ατόμων αργυροπελεκάνων από τους χώρους φωλιάσματος από εξειδικευμένα συνεργεία και η εν συνεχεία ασφαλής για τη δημόσια υγεία υγειονομική διαχείριση τους, σε συνεργασία με τις αρμόδιες Κτηνιατρικές Αρχές.

Σκοπός της έρευνας είναι η συστηματική συλλογή και η εν συνεχεία εξέταση των δειγμάτων νεκρών αργυροπελεκάνων, από την περιοχή των Πρεσπών και η υποστήριξη των διαδικασιών με μικρές τεχνικές παρεμβάσεις κοπής του καλαμιώνα για τη διάνοιξη των απολύτως απαραίτητων διαδρόμων για τις ανάγκες προσέγγισης των εστιών.

Όπως αναφέρεται στη σχετική απόφαση, η περιοχή των Πρεσπών φιλοξενεί μια μεγάλη αποικία αργυροπελεκάνων. Μετά τον εντοπισμό εκατοντάδων νεκρών ατόμων είναι απαραίτητη για λόγους δημόσιας υγείας η συλλογή τους, η διαπίστωση των αιτιών του θανάτου τους και η υγειονομική διαχείριση των νεκρών ζώων.

Για το σκοπό αυτό θα συνεργαστούν οι αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας με την οικεία Μονάδα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών, την Εταιρία Προστασίας Πρεσπών και την οικεία Δασική Αρχή (Δ/νση Δασών), προκειμένου να σχεδιαστεί και να υλοποιηθεί το σχέδιο δειγματοληψίας για τη διερεύνηση των αιτιών θανάτου των ζώων και το σχέδιο επέμβασης άμεσης απομάκρυνσης των νεκρών ατόμων με την κατά προτεραιότητα συλλογή και απομάκρυνση από τους χώρους φωλιάσματος και από την ευρύτερη περιοχή όλων των νεκρών πουλιών από εξειδικευμένο και πιστοποιημένο συνεργείο συλλογής και διαχείρισης υγειονομικού υλικού, καθώς και το επίπεδο των απαραίτητων μικρών τεχνικών παρεμβάσεων (κοπής) στον καλαμιώνα για τη διάνοιξη μικρών διαδρόμων για την προσέγγιση στα νεκρά άτομα.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Εταιρίας Προστασίας Πρεσπών, από νεότερη καταμέτρηση που έγινε με drone οι νεκροί αργυροπελεκάνοι, στην Μικρή Πρέσπα έφτασαν τους 1.000. Στη λίμνη Χειμαδίτιδα, που βρίσκεται 60 χλμ. νοτιότερα και πλησίον του Αμυνταίου, καταγράφηκαν 60 νεκροί αργυροπελεκάνοι και στη γειτονική Ζάζαρη 12. Επίσης σύμφωνα με την ενημέρωση από δίκτυο εθελοντών και συνεργαζόμενων φορέων της Καστοριάς, οι νεκροί αργυροπελεκάνοι στην ακριτική λίμνη ανέρχονται στους 52 και στη λίμνη Κερκίνη στους 33.

Οι κινήσεις που έχουν δρομολογηθεί πρέπει να γίνουν άμεσα ώστε να ελαχιστοποιηθεί η διασπορά του ιού ενόψει του δεύτερου κύματος αποδημητικών, υδρόβιων και αρπακτικών που φτάνουν σε ένα μήνα στην περιοχή. Οι επιστήμονες πιθανολογούν ότι ο ιός της γρίπης των πτηνών μεταφέρθηκε στην Πρέσπα από τις πάπιες και τις χήνες που καταφθάνουν στα μέσα Νοεμβρίου από τις λίμνες του βορρά.

Διαβάστε ακόμη:

Το τρενάκι του τρόμου σε αγορές και επενδυτές

«Καυτερές» τιμές: Στα 3.90€ το τυλιχτό σουβλάκι και στα 3€ το καλαμάκι (vid) 

Μύκονος: «Χορός» νέων αφίξεων και επιχειρήσεων στο νησί των Ανέμων (pics)