Το «πράσινο» και σε επίπεδο χρηματοδότησης εξασφάλισε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας το μεγάλο έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής.

Συγκεκριμένα, μέσω χθεσινού εγγράφου προς το Υπουργείο Οικονομικών προτείνεται η τροποποίηση έργων στη ΣΑΕ 275/1 με αύξηση ορίου των πιστώσεων του Συγχρηματοδοτούμενου Σκέλους.

Μετά τις επικοινωνίες μεταξύ των δύο υπουργείων μέσω του εγγράφου της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών του ΥΠΕΝ καλείται η αρμόδια υπηρεσία του ΥΠΟΙΚ (Τμήμα Προϋπολογισμού Δημοσίων Επενδύσεων) να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για την τροποποίηση της ΣΑΕ 275/1 καθώς επίσης και στην περαιτέρω αύξηση του ορίου πιστώσεων του Συγχρηματοδοτούμενου Σκέλους κατά 150.000.000 ευρώ. Έτσι το Συγχρηματοδοτούμενο Σκέλος διαμορφώνεται από 1.069.542.128,57 ευρώ σε 1.219.542.128,57 ευρώ.

Η επιχορήγηση αφορά την «Αριάδνη Μονοπρόσωπη Α.Ε. Ειδικού Σκοπού» για το Έργο Διασύνδεσης της Κρήτης με το ΕΣΜΗΕ Φάση ΙΙ: Διασύνδεση ΣΡ ικανότητας 2x500MW, Κρήτη Αττική / 1ο στάδιο.

Με βάση τα αναφερόμενα στο έγγραφο το συνολικό ποσό της επιχορήγησης (προτεινόμενος και εγκεκριμένος προϋπολογισμός) ανέρχεται σε 313.273.796 ευρώ. Μέχρι την 1/1/2023 δεν υπήρχαν εκταμιεύσεις και για το 2023 προβλέπονται πιστώσεις ύψους 150.000.000 ευρώ (για το τρίτο τρίμηνο του έτους).

Παράλληλα, για το 2024 προβλέπονται πιστώσεις ύψους 163.273.796 ευρώ, με το γενικό σύνολο να διαμορφώνεται σε 313.273.796 ευρώ.

Το μεγαλύτερο ενεργειακή επένδυση

Η ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με την Αττική είναι η μεγαλύτερη ενεργειακή επένδυση, ύψους 1 δισ. ευρώ που πραγματοποιείται αυτή τη στιγμή στη χώρα, με την οποία ο ΑΔΜΗΕ θα ενσωματώσει πλήρως την Κρήτη στο ηπειρωτικό σύστημα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, έως το τέλος του 2024.

Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της εγκατάστασης των υποβρυχίων καλωδίων του έργου τον περασμένο Μάρτιο προχωρούν με ταχύ ρυθμό οι κατασκευαστικές εργασίες και στο χερσαίο τμήμα.

Υπενθυμίζεται ότι σε διάστημα 32 μηνών από την υπογραφή των συμβάσεων τον Ιούνιο του 2020, η Αριάδνη Interconnection πόντισε συνολικά περίπου 1.350 χλμ. ηλεκτρικών καλωδίων και καλωδίων οπτικών ινών μεταξύ της Κορακιάς Ηρακλείου και της Πάχης Μεγάρων. Το βάθος της εγκατάστασης στον βυθό του Αιγαίου έφτασε μέχρι και τα 1.200 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας.

Το project αυτό είναι η φυσική συνέχεια της μικρής διασύνδεσης Κρήτη – Πελοπόννησος και εξυπηρετεί τους ίδιους σκοπούς μέσω της περαιτέρω ενίσχυσης της ασφάλειας εφοδιασμού της νήσου μαζί με την ανάγκη αύξησης της ικανότητας απορρόφησης της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ.

Παράλληλα, αναμένεται να επιφέρει περαιτέρω σημαντική μείωση των χρεώσεων Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) για όλους τους καταναλωτές.

Το project αποτελείται από δύο υποέργα: Το πρώτο αφορά στη «Μελέτη, Προμήθεια και Εγκατάσταση καλωδίων και σταθμών ηλεκτροδίων για την ηλεκτρική διασύνδεση συνεχούς ρεύματος μεταξύ Κρήτης και Αττικής (2 x 500 MW)» και το δεύτερο στη «Μελέτη, Προμήθεια και Εγκατάσταση δυο Σταθμών Μετατροπής και ενός Υποσταθμού για την Ηλεκτρική Διασύνδεση συνεχούς ρεύματος μεταξύ Κρήτης και Αττικής (2 x 500 MW)»

Οι εργασίες μελέτης – κατασκευής από τους αναδόχους βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη. Συγκεκριμένα, όσον αφορά στους Σταθμούς Μετατροπής, έχει ολοκληρωθεί η παραγωγή του μεγαλύτερου μέρους του εξοπλισμού τους ενώ έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί οι εργασίες θεμελίωσης των κτιρίων και έχει ξεκινήσει η ανέγερση τους.

Αναφορικά με την πρόοδο του καλωδιακού τμήματος, έχει ολοκληρωθεί η παραγωγή όλων των τμημάτων των καλωδίων (υποβρύχιων και υπόγειων). Επίσης, έχει ολοκληρωθεί η πόντιση των δύο πόλων (Ανατολικού και Δυτικού, 2 x 336χλμ) βάσει χρονοδιαγράμματος καθώς και η πόντιση των οπτικών ινών στο σύνολό της.

Τέλος, προχωρά και η κατασκευή του υπόγειου τμήματος της όδευσης από το ΚΥΤ Κουμουνδούρου προς το σημείο προσαιγιάλωσης στην Αττική.

Διαβάστε ακόμη

Το πιο μοντέρνο μουσικό και γαστρονομικό φεστιβάλ του καλοκαιριού είναι στην Κρήτη

Γκρίφολς: Η ιστορία της οικογένειας που έφερε την επανάσταση στη φαρμακοβιομηχανία

ΔΕΣΦΑ: Διαγωνισμός για την αντιστάθμιση αερίου λειτουργίας του ΕΣΜΦΑ (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ