Λαχταριστή καρμπονάρα, αφράτα μαριτότσι, θεϊκό τζελάτο, μνημεία ανεκτίμητης αρχιτεκτονικής και ιστορικής αξίας, εμβληματικά έργα Τέχνης, υψηλή ραπτική και… ιπτάμενες κατσαρίδες.
Όλα τα παραπάνω χαρακτηρίζουν διαχρονικά, αλλά και ειδικά αυτή την περίοδο, την πρωτεύουσα της Ιταλίας, την Caput Mundi, Ρώμη.
Σκουπίδια και ζέστη δημιουργούν έναν εκρηκτικό συνδυασμό που ευνοεί την αναπαραγωγή των εντόμων, τα οποία εξαπλώνονται σε όλη την πόλη.
Τα προβλήματα διαχείρισης αποβλήτων είναι χρόνια στην πόλη και εκδηλώνονται με κάδους ασφυκτικά γεμάτους, σωρούς απορριμμάτων σε διάφορα κεντρικά σημεία, ακόμα και τεράστιας πολιτιστικής σημασίας, όπως το Κολοσσαίο. Υπολογίζεται ότι παράγονται καθημερινά σχεδόν 5.000 τόνοι αποβλήτων, ποσότητα που υπερβαίνει τη χωρητικότητα των διαθέσιμων εγκαταστάσεων επεξεργασίας και ανακύκλωσης.
Παρά τις προσπάθειες για αύξηση στο ποσοστό διαλογής, ο όγκος των παραγόμενων αποβλήτων παραμένει τόσο υψηλός που καθιστά δύσκολη την επίτευξη των στόχων των τοπικών αρχών. Κατά συνέπεια, πολλά είναι τα ζητήματα δημόσιας υγείας, καθώς τα σκουπίδια προσελκύουν τρωκτικά. Σύμφωνα, δε, με παλαιότερο δημοσίευμα της τοπικής εφημερίδας Il Messaggero, για κάθε έναν πολίτη αντιστοιχούν περίπου 4 αρουραίοι, ενώ συνολικά ο πληθυσμός τους εκτιμάται σε 10 εκατ. ξεπερνώντας δηλαδή τον αριθμό των κατοίκων της πρωτεύουσας.
Σαν να μην έφταναν τα προβλήματα με τα ποντίκια, η Ρώμη όπου καταγράφονται το τελευταίο διάστημα ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες έχει έρθει αντιμέτωπη με μία ακόμα ανεπιθύμητη εμφάνιση, αυτή των ιπτάμενων κατσαρίδων.
Το periplaneta americana είναι το μεγαλύτερο είδος ανάμεσα σε εκείνα της κοινής κατσαρίδας, με το μήκος της να φτάνει ακόμα και τα 4-5 εκατοστά. Έχει κοκκινο-καφέ αποχρώσεις και μπορεί να εξαφανιστεί αστραπιαία, μόλις αντιληφθεί απειλή. Παρά το μεγάλο της μέγεθος, εισχωρεί μέσα από ρωγμές, κάτω από πόρτες και θεωρείται ένα από τα πιο γρήγορα έντομα. Επιπλέον, τα ενήλικα άτομα διαθέτουν φτερά με τα οποία όχι μόνο πετούν, αλλά αλλάζουν κατεύθυνση στον αέρα και φτάνουν ακόμα και σε ύψος έξι μέτρων, με αποτέλεσμα να προσγειώνονται σε μπαλκόνια, ενώ… δε λένε όχι σε παράθυρα και τοίχους. Προτιμούν ζεστές και υγρές περιοχές, όπως υπόγεια, όπου οι θερμοκρασίες κυμαίνονται γύρω στους 30 βαθμούς.
Παρά το όνομά τους, οι αμερικανικές κατσαρίδες κατάγονται από την Αφρική και τη Μέση Ανατολή και εικάζεται ότι εισήχθησαν στις ΗΠΑ τον 17ο αιώνα μέσω της εμπορικής κίνησης.
Η ζέστη σύμμαχος για την ανάπτυξή τους
Οι υψηλές θερμοκρασίες που καταγράφηκαν το τελευταίο διάστημα στην ιταλική πρωτεύουσα πυροδότησαν την ταχεία εξάπλωσή τους. Η σύμβουλος περιβάλλοντος του δήμου της Ρώμης, Σαμπρίνα Αλφόνσι, σύμφωνα με το τοπικό δίκτυο Roma Today, εξήγησε ότι «μια παρατεταμένη περίοδος με θερμοκρασίες πιο ευνοϊκές για τον βιολογικό κύκλο τους αυξάνει την πιθανότητα αναπαραγωγής τους». Την ίδια στιγμή, η αμερικανική κατσαρίδα είναι ισχυρότερη συγκριτικά με άλλα είδη, επομένως αυξάνεται και διευρύνει την ακτίνα δράσης της, με την Αλφόνσι να αποδίδει σε αυτούς τους λόγους τη μεγαλύτερη παρουσία των εντόμων συγκριτικά με το παρελθόν.
Επιπλέον, σύμφωνα με την σύμβουλο δεν πρόκειται για εισβολή, όπως αναφέρεται σε δεκάδες δημοσιεύματα του ιταλικού Τύπου, αλλά για κατσαρίδες που έκαναν την εμφάνισή τους πρώτη φορά πριν περίπου 20 χρόνια, μαζί με άλλα χωροκατακτητικά είδη.
Μπορεί, πράγματι, να μην πρόκειται για νέο φαινόμενο, αλλά ο αριθμός τους αυτή την περίοδο είναι που κάνει τη διαφορά, με την παρουσία τους να είναι μαζική σε περιοχές που παλαιότερα δεν αντιμετώπιζαν ανάλογο πρόβλημα. Σε περιοχές όπως Πράτι, Μόντε Mάριο, Τορ Πινιατάρα, ολοένα συχνότερες είναι οι αναφορές για κατσαρίδες σε προσόψεις κτιρίων, σε βεράντες, ακόμα και σε σεντόνια που είναι απλωμένα για να στεγνώσουν, ενώ βίντεο έχουν αναρτηθεί που καταγράφουν έντομα να έχουν τρυπώσει σε ντουλάπια κουζίνας.

Εκστρατεία απεντόμωσης
Έπειτα από τις πολυάριθμες αναφορές το Τμήμα Προστασίας του Περιβάλλοντος ξεκινά παρεμβάσεις απεντόμωσης σε φρεάτια και αποχετεύσεις σε περιοχές όπου συναντώνται περισσότερες κατσαρίδες. Σύμφωνα με την Αλφόνσι, έχουν προγραμματιστεί 8.500 διαφορετικά σημεία απεντόμωσης με ειδικά προϊόντα που δρουν στο νευρικό σύστημα των εντόμων και τα θανατώνουν.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Κίνδυνος για την υγεία
Παρότι η σύμβουλος περιβάλλοντος με τις δηλώσεις της θέλησε να καθησυχάσει τους πολίτες υποστηρίζοντας ότι «δεν υπάρχουν κίνδυνοι για την υγεία των ανθρώπων που να συνδέονται άμεσα με την παρουσία αυτών των εντόμων», ο ηθολόγος Αντρέα Λουνέρτι μιλώντας στην Messaggero τονίζει ότι είναι «φορείς ασθενειών».
Εξάλλου, ζουν σε υπονόμους, απόβλητα και μπορούν να προκαλέσουν γαστρεντερολογικά προβλήματα, σαλμονέλωση, ή αλλεργίες.
Για αυτό το λόγο συστήνει στους πολίτες να δίνουν μεγάλη προσοχή στην αποθήκευση των τροφίμων.
«Το ψωμί και τα ζυμαρικά πρέπει να αποθηκεύονται σε γυάλινα ή σκληρά πλαστικά δοχεία. Τα έντομα έρχονται σε επαφή με βρωμιά και αν πλησιάσουν τα τρόφιμα, ο κίνδυνος μόλυνσης είναι μεγάλος, καθώς είναι φορείς ασθενειών», τόνισε ο Λουνέρτι.
Όσο για τη συνήθεια πολλών να τινάζουν το τραπεζομάντιλο με ψίχουλα και υπολείμματα φαγητού από το παράθυρο, ο ειδικός εξήγησε ότι τα σωματίδια οργανικού υλικού προσελκύουν τα έντομα, τα οποία μπορούν να φτάσουν στις κατοικίες ακόμα και αν αυτές βρίσκονται «στο δεύτερο ή τον τρίτο όροφο».
Ακριβώς η υψηλή συγκέντρωση οργανικού υλικού και η κακή διαχείρισή του είναι σύμφωνα με τον ειδικό, η αιτία για τη μαζική παρουσία της αμερικανικής κατσαρίδας, σε συνδυασμό με την έντονη ζέστη που παρατηρείται στην πόλη.
Διαβάστε ακόμη
Οικολογικά καύσιμα: Γιατί η ναυτιλία πατάει φρένο
ΡΑΑΕΥ: Άδεια αντλησιοταμίευσης στην Περιφέρεια Δ. Μακεδονίας (pic)
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα
Σχολίασε εδώ
Για να σχολιάσεις, χρησιμοποίησε ένα ψευδώνυμο.