Βίδρες, αγριόγατες ψαράδες, μοσχογαλίδες, μακάκοι, νυχτερίδες… ήταν μόνο λίγα από τα 700 «νέα» είδη που ανακάλυψαν ερευνητές στα μαγκρόβια δάση της Καμπότζης, με την ομάδα να δηλώνει «έκπληκτη» για το εύρος της βιοποικιλότητας σε μία περιοχή που απειλείται από την αποψίλωση, την ρύπανση των υδάτων από ζιζανιοκτόνα, την παραγωγή ξυλάνθρακα, την εκτροφή γαρίδας που οδηγούν στη διάβρωση του πλούσιου οικοσυστήματος και την καταστροφή των ενδιαιτημάτων των ζώων.

Παρά τις προκλήσεις που αντιμετωπίζονται, ωστόσο, η επιστημονική ομάδα με επικεφαλής την βιολόγο Στέφανι Ρογκ της Fauna & Flora International, η οποία χρηματοδότησε τη μελέτη, εκφράζει την αισιοδοξία της ότι τα είδη άγριων ζώων που καταγράφηκαν μπορεί να μην είναι τα μοναδικά. Η Ρογκ μιλώντας στον βρετανικό Guardian είπε χαρακτηριστικά: «Πιστεύουμε ότι έχουμε μόλις αρχίσει να εξερευνούμε τη βιοποικιλότητα. Αν μπορούσαμε να ερευνήσουμε την περιοχή σε ακόμη μεγαλύτερο βάθος, θα βρίσκαμε 10 φορές περισσότερα, είμαι σίγουρη».

Photo: Facebook/ Fauna & Flora

Μια από τις σημαντικότερες ανακαλύψεις είναι η αγριόγατα ψαράς, Prionailurus viverrinus. Με μέγεθος λίγο μεγαλύτερο από την κοινή γάτα, με στιβαρή σωματική διάπλαση και κοντά άκρα, σε αντίθεση με τα συμπαθή κατοικίδια είναι δεινή κολυμβήτρια. Τα ειδικά διαμορφωμένα πόδια και νύχια της την καθιστά εξαιρετική κυνηγό με προτίμηση στα ψάρια και τα τρωκτικά. Η στρατηγική της είναι αλάνθαστη: Παραμονεύει πίσω από τις πυκνές ρίζες των δέντρων και όταν εντοπίζει τον στόχο της επιτίθεται.

«Είναι πολύ σπάνιο να δει κανείς αγριόγατα ψαρά και τις ανακαλύψαμε χάρη στις λήψεις που απαθανάτισαν οι φωτογραφικές μας», συμπλήρωσε η ερευνήτρια εξηγώντας ότι η φύση των μαγκρόβιων δασών δε διευκολύνει την πρόσβαση στον άνθρωπο καθώς καλύπτονται από ρίζες και λάσπη και για αυτό το λόγο αποτελούν πολύτιμα καταφύγια για τόσα είδη ευάλωτων ζώων.

Photo: Facebook/ Fauna & Flora

Ένα ακόμη πιο σπάνιο ζώο, η βίδρα με τη τριχωτή μύτη, φωτογραφήθηκε από τις ειδικές φωτογραφικές μηχανές που τοποθετήθηκαν σε σημεία-κλειδιά. Η Lutra sumatrana χρησιμοποιεί τις τρίχες γύρω από τη μύτη της για να εντοπίζει τη λεία της, όπως καρκινοειδή, μαλάκια και άλλα πλάσματα.

Πρόκειται για την σπανιότερη βίδρα στην Ασία, καθώς βρίσκεται στα πρόθυρα της εξαφάνισης και αυτό προκαλεί ανησυχία στους ειδικούς, με την Ρογκ να τονίζει ότι αν σταδιακά εξαφανιστούν τα είδη που ζουν στα μαγκρόβια, τότε «σιγά-σιγά θα χαθεί η λειτουργία του δάσους».

Η ομάδα, η οποία στηρίζεται από την Οικολογική Ένωση Fishing Cat, εντόπισε σε συνεργασία με το υπουργείο Περιβάλλοντος της Καμπότζης 74 είδη ψαριών και 150 είδη πτηνών. Μεταξύ αυτών, 15 έχουν ταξινομηθεί ως σχεδόν απειλούμενα ή απειλούμενα σύμφωνα με τον Κόκκινο Κατάλογο της Διεθνούς Ένωσης για τη Διατήρηση της Φύσης (IUCN).

Photo: Facebook/ Fauna & Flora

«Βρήκαμε νεαρά μπαρακούντα, λουτιανίδες και σφυρίδες. Η περιοχή είναι σημαντικός τόπος αναπαραγωγής για τα ψάρια και παρέχει στις τοπικές κοινότητες τροφή, καθώς και απόθεμα για την εμπορική αλιεία», πρόσθεσε η Ρογκ.

Στον επίσημο λογαριασμό της οργάνωσης στο Facebook αναφέρεται ότι τα μαγκρόβια δάση λειτουργούν ως βασικός βιότοπος και πηγή τροφής για πολλά είδη και αποτελούν σημαντικό σύμμαχο στον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής, καθώς απομακρύνουν τεράστιες ποσότητες άνθρακα από την ατμόσφαιρα. «Δυστυχώς, εξαφανίζονται με ανησυχητικό ρυθμό. Πιστεύεται ότι το 20% των μαγκρόβιων στον κόσμο έχει καταστραφεί από τη δεκαετία του 1980. Η προστασία και η αποκατάσταση των δασών είναι απαραίτητη για την επιβίωση ολόκληρου του οικοσυστήματός τους και του πλανήτη μας», τονίζει η οργάνωση.

Photo: Facebook/ Fauna & Flora

Αναλυτικότερα, τα δάση αυτού του τύπου εντοπίζονται στο δέλτα των ποταμών και σε περιοχές με υφάλμυρα ύδατα, ενώ συναντώνται μόνο σε περιοχές στις οποίες παρατηρείται το φαινόμενο της παλίρροιας. Επιπλέον, λειτουργούν ως φυσικό «ανάχωμα» κατά των τσουνάμι και των σφοδρών καταιγίδων.

Photo: Commons.wikimedia/ Prionailurus_viverrinus/ Kelinahandbasket

Διαβάστε ακόμη 

Εξονυχιστικοί έλεγχοι σε βάθος πενταετίας σε επαγγελματίες που αμφισβητούν το τεκμήριο

Υψηλές… πτήσεις στις τιμές των καυσίμων- Πασχαλινή έξοδος με την αμόλυβδη πάνω από 2 ευρώ (πίνακες)

Η τελική λύση για τακτοποίηση ρυθμίσεων που χάθηκαν λόγω εκπρόθεσμων δόσεων

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ