Τα φιλόδοξα σχέδια της δημάρχου του Παρισιού, Αν Ινταλγκό, για το έργο ανάπλασης, κόστους 1,4 δισ. ευρώ, του Σηκουάνα που θα τον μετατρέψει από τοξικό ποταμό για ψάρια και για ανθρώπους σε υδάτινο παράδεισο μέσα στην Πόλη του Φωτός, «ζήλεψε» ο Λονδρέζος ομόλογός της.

Τη στιγμή που η Ινταλγκό δηλώνει πεπεισμένη ότι ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2024 ο Σηκουάνας θα είναι καθαρός και θα μπορούν όλοι να κολυμπούν, αφού θα αρθεί η απαγόρευση κολύμβησης που ορίστηκε το 1923, ανάμεσά τους και η ίδια με τον πρωθυπουργό Μανουέλ Μακρόν, ο Σαντίκ Καν έχει ανάλογες βλέψεις για τον Τάμεση.

Μιλώντας στους Sunday Times ο Καν δήλωσε ότι σκοπεύει να μετατρέψει τα θαμπά, στις αποχρώσεις του καφέ, νερά σε σημείο ασφαλές για κολύμβηση.

Τόνισε, βέβαια, ότι αυτό θα δε συμβεί «από τη μια μέρα στην άλλη. Θα μας πάρει μερικά χρόνια για να το κάνουμε – αλλά το σπουδαίο είναι ότι υπάρχει όρεξη από τους Λονδρέζους» και υπολόγισε σε βάθος χρόνου 10 ετών την ολοκλήρωση του έργου.

Όπως είπε, εξάλλου, αυτό που χρειάζεται είναι απλώς πολιτική βούληση και αποφασιστικότητα για πραγματική αλλαγή.

«Θα δεσμευτώ ότι θα φέρω σε επαφή τις εταιρείες, τις κυβερνητικές υπηρεσίες και τους ακτιβιστές για να συνεργαστούν σε ένα 10ετές σχέδιο ώστε να γίνουν τα ποτάμια του Λονδίνου τόσο καθαρά ώστε να είναι ασφαλή για κολύμπι», συμπλήρωσε και αναφέρθηκε στην πρόοδο που έχει σημειωθεί στον καθαρισμό της ατμόσφαιρας στη βρετανική πρωτεύουσα, ο οποίος «ξεπέρασε τις προσδοκίες».

Βέβαια, το σχέδιο του Καν αναμένεται αρκετά πολύπλοκο, αφού το Λονδίνο βασίζεται σε ένα σύστημα αποχέτευσης 150 ετών που κατασκευάστηκε για πληθυσμό μικρότερο από το μισό του σημερινού του μεγέθους. Ως αποτέλεσμα, εκατομμύρια τόνοι ακατέργαστων λυμάτων καταλήγουν χωρίς καμία επεξεργασία στον Τάμεση κάθε χρόνο.

Η περιβαλλοντική οργάνωση River Action έπειτα από δειγματοληψία στο σημείο της γέφυρας Χάμερσμιθ ανακοίνωσε ότι τα επίπεδα του βακτηρίου Εσερίχια κόλι (E. coli) στον Τάμεση ήταν 10 φορές υψηλότερα από αυτά που η Υπηρεσία Περιβάλλοντος θεωρεί αποδεκτά για κολύμπι.

Οι ελπίδες για βελτίωση της κατάστασης εναπόκεινται στα εγκαίνια της λειτουργίας ενός «σούπερ υπονόμου» μήκους 25 χλμ. και αξίας 5,8 δισ. ευρώ, το ερχόμενο καλοκαίρι. Η σήραγγα Tideway θα συνδέσει 34 αγωγούς υπερχείλισης ομβρίων και θα εκτρέψει τα λύματα σε εγκατάσταση επεξεργασίας του ανατολικού Λονδίνου, μειώνοντας κατά συνέπεια την ποσότητα των αποβλήτων που διοχετεύονται στον ποταμό.

Η έξαρση στην ρύπανση των υδάτων αποδίδεται στην κακοδιαχείριση από την Thames Water, την ιδιωτική εταιρεία κοινής ωφέλειας που είναι υπεύθυνη για την παροχή νερού και την επεξεργασία λυμάτων για 15 εκατομμύρια ανθρώπους στο Λονδίνο και τη νοτιοανατολική Βρετανία.

Ωστόσο, η εταιρία βρίσκεται στο χείλος της κατάρρευσης με χρέη που αγγίζουν τα 17,5 δισ. ευρώ, ενώ αντιμετωπίζει αρκετά πρόστιμα και ρυθμιστικές έρευνες που συνδέονται με διαρροές, μόλυνση των λυμάτων και πληρωμές των μετόχων, οι οποίοι σύμφωνα με τον Guardian έχουν λάβει 7 δισεκατομμύρια λίρες σε μερίσματα από την ιδιωτικοποίηση. Οι τελευταίοι, μάλιστα, σε ανακοίνωσή τους ανέφεραν ότι «δεν είναι σε θέση» να παράσχουν επιπλέον 4 δισ. ευρώ επειδή η βρετανική ρυθμιστική αρχή Ofwat επέμενε σε όρους που δεν μπορούσαν να αποδεχθούν. Στο μεταξύ, ωστόσο, σύμφωνα με βρετανικά δημοσιεύματα είναι πιθανό η εταιρία να αυξήσει το λογαριασμό ύδρευσης σε 729 ευρώ ετησίως για να διορθώσει τις… διαρροές.

Ο Καν χαρακτήρισε τη στάση της εταιρείας «σοβαρά αμελή», υποστηρίζοντας ότι αποτελεί «άθλια διαφήμιση για την ιδιωτικοποίηση».

Η εφαρμογή των «πράσινων» πλάνων του δημάρχου, ωστόσο, θα εξαρτηθεί από το αποτέλεσμα των εκλογών της 2ας Μαΐου, όπου αναμένεται να κονταροχτυπηθεί με την υποψήφια των Συντηρητικών Σούζαν Χολ. Αν καταφέρει να αναδειχθεί νικητής στην εκλογική μάχη θα κληθεί να κάνει πράξει τις δεσμεύσεις του για την προστασία του περιβάλλοντος, στο πλαίσιο των οποίων έχει ανακοινώσει την επένδυση 34,8 δισ. ευρώ για δενδροφύτευση, ανάπλαση χώρων πρασίνου και επανεισαγωγή ζώων όπως νυχτερίδες και βίδρες στον Τάμεση..

Από μπατονέτες μέχρι ανθρώπινα οστά

Η περιβαλλοντική οργάνωση Thames21 σε συνεργασία με τη λιμενική αρχή του Λονδίνου (PLA) συγκεντρώνει τουλάχιστον 200 τόνους απορριμμάτων από τον Τάμεση κάθε χρόνο, με το μεγαλύτερο ποσοστό να αφορά σε σκουπίδια από πλαστικό.

Από παλαιότερη έρευνα που διεξήχθη για λογαριασμό της κατασκευαστικής Barratt London προέκυψε ότι την περίοδο 2015-2018 στον Τάμεση εντοπίστηκαν πλαστικές συσκευασίες τροφίμων (20%), μπατονέτες (16%), πλαστικά ποτήρια (9%), μπουκάλια (3%).

Ανάμεσα στα πιο ασυνήθιστα ευρήματα στα νερά ή τις όχθες του ποταμού συγκαταλέγεται ένα ανθρώπινο μηριαίο οστό, ένα μαχαίρι από τον 9ο αιώνα, ένα ανθρώπινο κρανίο που χρονολογείται πριν από περίπου 5.600 χρόνια, ανθρώπινα δόντια, αντικείμενα θρησκευτικής φύσης.

Πάντως, ακόμα και αν φαντάζει δύσκολο, κάτω από τις καφέ αποχρώσεις του νερού – το οποίο οι αρμόδιοι εξηγούν ότι δεν οφείλεται στην ρύπανση, αλλά στις τεράστιες ποσότητες ιζήματος και λάσπης που μεταφέρονται με την καθημερινή παλίρροια – ο ποταμός φιλοξενεί περίπου 125 διαφορετικά είδη ψαριών.

Τουλάχιστον 30 πνιγμοί σημειώνονται στον Τάμεση ετησίως

Πέρα από τη μόλυνση ένας ακόμα αποτρεπτικός παράγοντας για κολύμβηση είναι ο κίνδυνος πνιγμού που παρουσιάζει ο Τάμεσης. Σύμφωνα με τη βρετανική αστυνομία κάθε χρόνο ανασύρονται τουλάχιστον 30 νεκροί από τα νερά του ποταμού. Συνολικά 279 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους κατά την περίοδο μεταξύ 2012 και 2022, με τη λιμενική αρχή του Λονδίνου να εφιστά την προσοχή στους πολίτες τονίζοντας ότι τα ρεύματα που παρατηρούνται στον ποταμό, ο οποίος εκτείνεται σε μήκος περισσότερα από 320 χλμ., είναι τόσο ισχυρά που μπορούν να παρασύρουν ακόμα και τους πιο έμπειρους κολυμβητές, επομένως η αρμόδια αρχή καλεί σε περιορισμό σχετικής δραστηριότητας.

Το Βασιλικό Εθνικό Ίδρυμα Ναυαγοσωστών (RNLI) προειδοποιεί τους επίδοξους κολυμβητές και για έναν άλλο κίνδυνο: Την εξαιρετικά χαμηλή θερμοκρασία του νερού στον Τάμεση. Σύμφωνα με παλαιότερη έρευνα του ιστορικού ιδρύματος με έτος ίδρυσης το 1824, από τους μισούς ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους στα σημεία του ποταμού όπου καταγράφεται το φαινόμενο της παλίρροιας, δεν είχαν καν πρόθεση να μπουν στο νερό.

Ωστόσο, η ξαφνική επαφή τους με το κρύο νερό, ακόμα και τους θερινούς μήνες, θέτει σε σοβαρό κίνδυνο τον άνθρωπο προκαλώντας σοκ στον οργανισμό. Ενστικτωδώς, λοιπόν, ο άνθρωπος αρχίζει να κολυμπά γρήγορα και να ασθμαίνει, αντίδραση που μπορεί να αποβεί μοιραία καθώς, μεταξύ άλλων, αυξάνονται οι πιθανότητες εισροής νερού στους πνεύμονες και επιβαρύνεται η καρδιά. Η RNLI καλεί τους πολίτες αν βρεθούν σε τέτοια θέση να μην ακολουθήσουν το ένστικτό τους, αλλά να προσπαθήσουν να επιπλεύσουν έστω για 60-90 δευτερόλεπτα όσο διαρκεί συνήθως το σοκ από την επαφή με το παγωμένο νερό. Αυτό το σύντομο χρονικό διάστημα θα επιτρέψει στον κολυμβητή να ανακτήσει τον έλεγχο της αναπνοής, με τις πιθανότητες επιβίωσης να αυξάνονται σημαντικά.

Σοκ από το κρύο

Ο Μπρέντον Πρινς, πρώην ναυαγοσώστης κι ιδρυτής του Above Water, οργάνωση για την ασφάλεια στο νερό και την ευαισθητοποίηση σε θέματα πνιγμού, μιλώντας στην εφημερίδα The Standard σχολίασε την πρόθεση του δημάρχου του Λονδίνου κάνοντας λόγο για «ρομαντικό σκοπό», τονίζοντας εντούτοις ότι η πραγματικότητα του υδάτινου δικτύου της βρετανικής πρωτεύουσας είναι πολύ διαφορετική.

Αναφερόμενος στο ζήτημα της ασφάλειας εξήγησε ότι τουλάχιστον σε ποσοστό 50% των σχολείων δεν διδάσκεται κολύμβηση καθώς δεν υπάρχουν οι πόροι, επομένως αυξάνεται ο κίνδυνος πνιγμού στα παιδιά αν επιχειρήσουν να μπουν στα νερά του Τάμεση. Επιπλέον, για βουτιά στο… άγνωστο έκανε λόγο ο Πρινς καθώς κάτω από τη θαμπή επιφάνεια του ποταμού δεν ξέρει κανείς τι μπορεί να κρύβεται. «Λάσπη, αντικείμενα; Είναι εύκολο να βγεις από εκεί;», διερωτάται ο πρώην ναυαγοσώστης και τονίζει ότι αυτό το στοιχείο του αγνώστου εντείνει την αίσθηση του πανικού, όλα αυτά σε συνδυασμό με τη χαμηλή θερμοκρασία του νερού (ακόμα και χαμηλότερη των 15 βαθμών) οδηγεί μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα σε σοκ το σώμα.

«Το σοκ είναι δραματικό και για αυτό το λόγο το σώμα κλείνει τους διακόπτες. Είναι σαν να βάζεις το χέρι σου σε πρίζα. Το σώμα δε μπορεί να το διαχειριστεί. Για αυτό αγωνίζεσαι να αναπνεύσεις, τα χέρια και τα πόδια δεν λειτουργούν, πλησιάζουν στο κορμί, σχεδόν παίρνεις το σχήμα μπάλας μέσα σε δευτερόλεπτα. Φυσικά, δε μπορείς να κολυμπήσεις, δε μπορείς να αναπνεύσεις και εκεί συμβαίνει ο πνιγμός», εξήγησε ο Πρινς.

Photo: Pixabay

Διαβάστε ακόμη:

Lavipharm: Sale and Leaseback του εργοστασίου και εξαγορές νέων φαρμάκων ενόψει

Τουρισμός: Αυξημένες κατά 15,7% οι διεθνείς αεροπορικές και οδικές αφίξεις το α’ 3μηνο στα 2,8 εκατομμύρια (πίνακας)

Voria: Στόχος η εκκίνηση το 2024 για το project των €250 εκατ. στο Μαρούσι – Ολοκλήρωση στην 3ετία (vid)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ