Το μεγαλύτερο, στην ιστορία, έργο ηλιακής και αιολικής ενέργειας ετοιμάζει η Κίνα. Πρόκειται για ένα γιγαντιαίο project συνολικής ισχύος 450 GW, το οποίο θα κατασκευαστεί στην έρημο Gobi.

Η Gobi θεωρείται η πιο αφιλόξενη έρημος στον πλανήτη, ενώ καλύπτει 1.300.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα που την καθιστούν την πέμπτη μεγαλύτερη έρημο στη Γη και τη μεγαλύτερη στην Ασία. Εκτείνεται σε τμήματα της βόρειας και βορειοδυτικής Κίνας και της νότιας Μογγολίας, περιλαμβάνοντας αρκετές σημαντικές πόλεις κατά μήκος του «δρόμου του μεταξιού».

Το φιλόδοξο σχέδιο του Πεκίνου που ανακοίνωσε το περασμένο Σάββατο, όπως αναφέρει το Reuters, υψηλόβαθμος κρατικός αξιωματούχος, εντάσσεται στο πλαίσιο προσπαθειών ενίσχυσης της χρήσης ανανεώσιμης ενέργειας για την επίτευξη των στόχων της κλιματικής αλλαγής.

Ο Πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ έχει δεσμευτεί για αύξηση της συνολικής αιολικής και ηλιακής δυναμικότητας της χώρας σε τουλάχιστον 1.200 GW και να περιορίσει τις εκπομπές άνθρακα στο μέγιστο έως το 2030.

«Η Κίνα πρόκειται να κατασκευάσει τη μεγαλύτερη εγκατάσταση ηλιακής και αιολικής ενέργειας στην ιστορία, ισχύος 450 GW, σε περιοχές της ερήμου Gobi», δήλωσε ο He Lifeng, διευθυντής της Εθνικής Επιτροπής Ανάπτυξης και Μεταρρύθμισης (NDRC), στο περιθώριο του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου.

Η Κίνα είχε εγκαταστήσει 306 GW ηλιακών έργων και 328 GW αιολικών μέχρι το τέλος του 2021. Η κατασκευή περίπου 100 GW ηλιακών έργων βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη στην περιοχή της ερήμου.

Ο βασικός ρόλος του άνθρακα

Παραδέχθηκε επίσης ότι απαιτούνται μονάδες παραγωγής ενέργειας υψηλής απόδοσης με καύση άνθρακα και γραμμές μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας υπερυψηλής τάσης, προκειμένου να υποστηριχθεί η σταθερή λειτουργία του δικτύου εν μέσω μεγάλης κλίμακας εγκατάστασης ΑΠΕ.

Οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας με καύση άνθρακα μπορούν να δημιουργήσουν μια σταθερή παροχή ηλεκτρικού ρεύματος βασικού φορτίου στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η οποία μπορεί να κυμαίνεται ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες.

Το σχόλιο του επανέλαβε δήλωση του Αντιπροέδρου της χώρας Χαν Ζενγκ την περασμένη εβδομάδα ότι η Κίνα πρέπει να δώσει έμφαση στον “βασικό εγγυητικό ρόλο του άνθρακα για τον ενεργειακό εφοδιασμό”.

Η NDRC ανακοίνωσε στο σχέδιο εργασίας της για το 2022 που εκδόθηκε το Σάββατο ότι η Κίνα «θα συνεχίσει να αξιοποιεί τον μέγιστο και βασικό υποστηρικτικό ρόλο της παραδοσιακής ενέργειας, ειδικά της ενέργειας με καύση άνθρακα».