Σε αποφασιστική φάση μπήκε η Διάσκεψη για το Κλίμα στη Γλασκώβη. Oι προσδοκίες για τολμηρές αποφάσεις με στόχο τον περιορισμό της κλιματικής αλλαγής αυξάνονται.

Μια ματιά στις Άλπεις και τους πάγους που συνεχώς λιώνουν με τη σταδιακή άνοδο της θερμοκρασίας λόγω του φαινομένου του θερμοκηπίου, μπορεί να πείσει και τους πλέον δύσπιστους. 40 χιλιόμετρα από τη λίμνη Γκάρντα βρίσκεται ο ορεινός όγκος Ανταμέλο, στις νότιες Άλπεις, με τον μεγαλύτερο συμπαγή πάγο στην Ιταλία. Αγαπητός προορισμός σε ορειβάτες, όπως ο Φράνκο Καπιτόνιο. 67 χρονών που έρχεται συχνά, αλλά δεν είναι όπως παλιά.

«Ο πάγος ήταν συμπαγής, σκληρός, ήταν πολύ ωραία. Ακόμη και το καλοκαίρι η θέα δεν ήταν τόσο αποθαρρυντική όσο σήμερα που τα ¾ της κορυφής καλύπτονται από γκρίζα λάσπη. Ήταν πάντα λευκός, ακόμη και το καλοκαίρι», λέει.

Κάθε χρόνο, όπως εκτιμούν οι ειδικοί, εξανεμίζονται 14 εκ. κυβικά μέτρα νερού, όσο 5.600 πισίνες ολυμπιακών διαστάσεων. Η περιβαλλοντική οργάνωση Legambiente κρούει τον κώδωνα κινδύνου εδώ και καιρό. Η περιοχή ζει από τον τουρισμό, αλλά η άνοδος της θερμοκρασίας έχει φέρει τα πάνω-κάτω, όπως λέει ο Γκίντο Κάλβι, διευθυντής του πάρκου Ανταμέλο.

«Το βασικό πρόβλημα είναι η ασφάλεια των ανθρώπων», λέει.

«Με τη συνεχή άνοδο της θερμοκρασίας και το λιώσιμο του κάτω στρώματος των πάγων προκαλείται μια σειρά από μετακινήσεις της ορεινής μάζας που οδηγεί σε σοβαρές κατολισθήσεις, οι οποίες έχουν επιπτώσεις στις κοιλάδες που απλώνονται κάτω, στις κοινότητες».

Σε αυτά τα σημεία έχουν τοποθετηθεί κάμερες για να προειδοποιούνται εγκαίρως οι ορειβάτες.

Διαβάστε περισσότερα στην DW