Η κλιματική αλλαγή επιφέρει πολλά δεινά για την ανθρωπότητα. Ένα από τα πιο βασικά αποτελεί βεβαίως η συχνότερη εμφάνιση ακραίων καιρικών φαινομένων, είτε με τις πλημμύρες που σημειώνονται σε διάφορα μέρη του κόσμου, είτε με τις υψηλές θερμοκρασίες, την παρατεταμένη ξηρασία και τους συχνούς πολυήμερους καύσωνες, που φέρνουν τεράστιες πυρκαγιές, προκαλώντας παράλληλα τον θάνατο χιλιάδων ανθρώπων κάθε χρόνο σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Ένα ακόμη από τα πολλά κακά της κλιματικής αλλαγής είναι ότι σε αρκετές περιπτώσεις θέτει εκτός…τροχιάς και τα συστήματα μετεωρολογικής πρόβλεψης, καθιστώντας δυσχερέστερη την αποστολή τους.

Ένα πρόσφατο δείγμα αυτής της νέας κατάστασης έρχεται από την Αυστραλία, όπου νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ισχυρότατες καταιγίδες έπληξαν την ανατολική ακτή της χώρας, σκοτώνοντας τουλάχιστον εννέα ανθρώπους. Ακόμη και τώρα τα φαινόμενα συνεχίζονται στο νοτιοανατολικό Κουίνσλαντ, με καταστροφικές ριπές ανέμων, γιγαντιαίο χαλάζι και πλημμύρες, ενώ χιλιάδες νοικοκυριά παραμένουν χωρίς ρεύμα. Την ίδια ώρα ισχυροί καύσωνες αναμένονται για τις βορειοδυτικές περιοχές της Αυστραλίας.

Τα συστήματα… τρελαίνονται

Όπως προκύπτει όμως από τα γεγονότα, οι αρμόδιες μετεωρολογικές υπηρεσίες της χώρας δεν τα πήγαν καλά καθώς δεν παρείχαν έγκαιρες προειδοποιήσεις για τις θανατηφόρες καταιγίδες αυτής της εβδομάδας.

Εν μέσω γενικευμένης δυσαρέσκειας και κριτικής, ο υπουργός Γεωργίας της Αυστραλίας Murray Watt απάντησε ότι η κλιματική αλλαγή καθιστά δυσκολότερη την ακριβή πρόβλεψη των ακραίων καιρικών φαινομένων.

«Η κλιματική αλλαγή έχει αντίκτυπο. Τα μοντέλα που χρησιμοποιούμε παραδοσιακά πρέπει να αλλάξουν επειδή το κλίμα αλλάζει. Αυτό είναι κάτι για το οποίο γνωρίζω ότι η κυβέρνηση εργάζεται σκληρά, αλλά δυστυχώς, η πραγματικότητα είναι ότι η κλιματική αλλαγή σημαίνει πως θα ζήσουμε πιο απρόβλεπτες καιρικές συνθήκες», δήλωσε ο Watt στο ραδιόφωνο της Australian Broadcasting Corp. χθες Σάββατο.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, η μετεωρολογική υπηρεσία έχει δεχθεί επικρίσεις για την αποτυχία της να ενημερώσει εγκαίρως τους κατοίκους σχετικά με τις θανατηφόρες καταιγίδες των προηγουμένων ημερών μετά την εμφάνιση του τροπικού κυκλώνα Jasper στο Κουίνσλαντ. Ο Watt, ο οποίος είναι επίσης υπουργός Διαχείρισης Εκτάκτων Αναγκών, αποδέχθηκε τις επικρίσεις λέγοντας ότι «η μετεωρολογία δεν είναι μια τέλεια επιστήμη».

Ή αλλάζουμε… ή βουλιάζουμε

Όλα αυτά δείχνουν ότι βρισκόμαστε σε ένα οριακό σημείο, καθώς στο άμεσο μέλλον θα απαιτηθούν βαθιές αλλαγές ώστε οι μετεωρολογικές υπηρεσίες σε όλο τον κόσμο να προσαρμόσουν τα μοντέλα τους στις νέες… απρόβλεπτες συνθήκες.

Σε διαφορετική περίπτωση, πολύ σύντομα η πρόβλεψη των ακραίων καιρικών φαινομένων, που γίνονται όλο και συχνότερα, θα εξελιχθεί σε «δύσκολο σταυρόλεξο», με σοβαρό αντίκτυπο για την έγκαιρη και αποτελεσματική προειδοποίηση των πολιτών και τον, κατά το δυνατόν, περιορισμό των καταστροφών και κυρίως των ανθρώπινων απωλειών.

Με άλλα λόγια, εδώ ισχύει κυριολεκτικά το «ή αλλάζουμε ή βουλιάζουμε»…

Διαβάστε ακόμη  

JP Morgan: Oι προβλέψεις για οικονομία, ελληνικά ομόλογα και μετοχές το 2024 – Το κρίσιμο Roadshow στις 17-19 Ιανουαρίου 

Τιμολόγια ρεύματος: To 2024 φέρνει νέα δεδομένα – Τι προσφέρουν οι 4 εναλλακτικές επιλογές

Έξι καθηγητές ετοιμάζουν κυτταρικό κρέας και στην Ελλάδα (pics)   

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ