Ακόμη και σε συνθήκες ενεργής προσαρμογής, η κλιματική κρίση ενδέχεται να προκαλέσει αισθητή πτώση στην παραγωγή βασικών τροφίμων, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Nature». Οι αποδόσεις σε καλλιέργειες όπως καλαμπόκι, σόγια, σιτάρι και ρύζι αναμένεται να μειωθούν, ενώ η ημερήσια απώλεια σε θερμίδες αντιστοιχεί στην παράλειψη ενός πρωινού γεύματος για εκατομμύρια ανθρώπους.
Η έρευνα αναφέρει ότι αν και η αλλαγή γεωργικών πρακτικών και η αύξηση των εισοδημάτων μπορούν να περιορίσουν τις απώλειες κατά 25% έως το 2050 και 33% έως το 2100, δεν επαρκούν για την πλήρη αντιστροφή των αρνητικών επιπτώσεων.
Ο Άντριου Χούλτγκρεν, επικεφαλής της μελέτης και περιβαλλοντικός οικονομολόγος στο Πανεπιστήμιο του Ιλινόι, τόνισε ότι σε σενάρια έντονης υπερθέρμανσης, η παγκόσμια γεωργική απόδοση μειώνεται κατά 25% παρά την προσαρμογή. «Δεν πρόκειται για καταστροφή, αλλά σίγουρα δεν είναι και αισιόδοξο σενάριο», σημείωσε.
Οι γεωργοί υπό πίεση, η επιστήμη με ερωτήματα
Οι αγρότες βρίσκονται ήδη στην πρώτη γραμμή των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής, με ακραία καιρικά φαινόμενα να πλήττουν τη σοδειά τους. Ωστόσο, οι επιστήμονες δυσκολεύονται να αποτιμήσουν ακριβώς το μέγεθος της επίδρασης, λόγω αβεβαιοτήτων ως προς το πώς και πότε θα προσαρμοστεί η γεωργική παραγωγή – π.χ. με αλλαγή εποχών φύτευσης, ειδών καλλιεργειών ή καλλιεργητικών τεχνικών.
Η μελέτη στηρίχθηκε σε στοιχεία από 12.658 περιοχές σε 54 χώρες και τα δεδομένα αυτά ενσωματώθηκαν σε μοντέλα που προσομοιώνουν την παραγωγή υπό σενάρια κλιματικής αλλαγής. Συγκρίθηκαν με μια υποθετική εξέλιξη κατά την οποία η υπερθέρμανση είχε σταματήσει νωρίς, στις αρχές του 2000.
Στο πιο ακραίο σενάριο, η παραγωγή σόγιας μειώνεται έως και 26% ως το 2100 – παρά τις προσπάθειες προσαρμογής, τα υψηλότερα εισοδήματα και την αυξημένη συγκέντρωση διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα. Ένα πιο ρεαλιστικό σενάριο προβλέπει πτώση 16% για τη σόγια, 8,3% για το καλαμπόκι και 7,7% για το σιτάρι. Το ρύζι ήταν η μόνη καλλιέργεια που παρουσίασε αύξηση, κατά 4,9%.
Οι φτωχότεροι επηρεάζονται πρώτοι, αλλά όχι μόνο
Με τον παγκόσμιο πληθυσμό να αγγίζει τα 10 δισεκατομμύρια μέχρι το 2100, η ζήτηση για τρόφιμα θα εντείνει τις πιέσεις. Οι επιπτώσεις θα είναι πιο βαριές για τις φτωχότερες χώρες, αλλά σύμφωνα με τον Χούλτγκρεν, «ακόμη και οι πλούσιες “σιτοβολώνες” του πλανήτη δεν θα μείνουν ανεπηρέαστες».
Ο Τζόνας Γιάγκερμεϊερ από το Columbia Climate School, συν-συγγραφέας της έρευνας, υπογράμμισε ότι η μελέτη δεν ενσωματώνει τεχνολογίες που δεν έχουν ακόμη εφαρμοστεί. Αυτό την καθιστά πιο απαισιόδοξη σε σχέση με μελέτες που βασίζονται σε θεωρητικά μοντέλα φυσικών διεργασιών, τα οποία συχνά υποεκτιμούν τις δυσκολίες στην πράξη.
Ο Εχσάν Έϊσι Ρεζαέϊ από το Κέντρο Leibniz επεσήμανε ότι τα εμπειρικά δεδομένα της μελέτης παρέχουν έναν απαραίτητο ρεαλισμό. «Δεν μπορούμε να στηριζόμαστε στην ιδέα ότι θα προσαρμοστούμε τέλεια. Η αλήθεια μάλλον βρίσκεται ανάμεσα στην αισιοδοξία και την απαισιοδοξία», σχολίασε.
Διαβάστε ακόμη
Γιώργος Προκοπίου: Πώς εκπαιδεύει τους Κινέζους να ναυπηγούν τα VLCC υπερ-δεξαμενόπλοια
Ποιοι γλιτώνουν φόρους με τον νέο Τελωνειακό Κώδικα
Nestlé Ελλάς: Η δικαστική μάχη για τα πρόστιμα 22 εκατ ευρώ, τα μερίσματα και ο πήχης για φέτος
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα
Σχολίασε εδώ
Για να σχολιάσεις, χρησιμοποίησε ένα ψευδώνυμο.