Ένα σημαντικό «άλμα» από τον τομέα της γαλακτοβιομηχανίας στην αγορά ενέργειας επιχειρεί η οικογένεια Κολιού η οποία ελέγχει τη γνωστή ομώνυμη εταιρεία παραγωγής τυριών και γιαουρτιού.

Στην πραγματικότητα βέβαια δεν πρόκειται για κάποιου είδους «μετάβαση», αλλά για την παράλληλη δραστηριότητα και στην ενεργειακή αγορά που προωθείται μέσω της εταιρείας “Mediterranean Life Συμμετοχών, Εμπορική, Βιομηχανική και Αξιοποίησης Ακινήτων», η οποία όπως και η «Κολιός Α.Ε.» εδρεύει στο Πολύκαστρο Κιλκίς.

Επικεφαλής και των δύο εταιρειών είναι ο Νικόλαος Κολιός, ο οποίος πλαισιώνεται και στις δύο περιπτώσεις από άλλα μέλη της οικογένειας του, όπως η κόρη του Μαίρη Κολιού.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι εδώ και λίγο καιρό είχε προετοιμαστεί το έδαφος σχετικά με το ενεργειακό εγχείρημα, με τη διοίκηση της γαλακτοβιομηχανίας να φέρεται αποφασισμένη να επενδύσει στις ΑΠΕ. Ένα πρώτο βήμα έγινε το Νοέμβριο του 2021 όταν η «Κολιός» υπέγραψε σύμβαση με την «Αέναος Ενεργειακά Συστήματα» για την κατασκευή φωτοβολταϊκού σταθμού με το πρόγραμμα Net-Metering, ισχύος 1 MW, ως μια κίνηση μείωσης του ενεργειακού κόστους.

Παράλληλα, όμως, τόσο στην «Κολιός» όσο και στη Mediterranean Life υπήρξαν τροποποιήσεις καταστατικού οι οποίες «έδειχναν» προς την κατεύθυνση ουσιαστικής συμμετοχής στο χώρο των ΑΠΕ.

Έτσι, στην «Κολιός» η σχετική τροποποίηση αποφασίστηκε τον Δεκέμβριο του 2021 και αποτυπώθηκε στο άρθρο 3 του καταστατικού της εταιρείας που περιγράφει τον σκοπό της επιχείρησης. Εκεί εκτός από την βιομηχανική επεξεργασία και εμπορία γάλακτος, των παραγώγων, συναφών ή παρεμφερών ειδών αυτού, την παραγωγή και εμπορία τυροκομικών προϊόντων, καθώς και κάθε είδους τροφίμων και ποτών, την αντιπροσώπευση οίκων εσωτερικού και εξωτερικού που παράγουν ή εμπορεύονται τα παραπάνω, την παραγωγή γάλακτος πρωτογενώς, αλλά και την παραγωγή άλλων προϊόντων του πρωτογενούς τομέα, προστέθηκαν «η παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος καθώς και οι υπηρεσίες εμπορίου (πώλησης)ηλεκτρικού ρεύματος».

Αντίστοιχα, στην Mediterranean Life η τροποποίηση του καταστατικού δρομολογήθηκε τον Αύγουστο του 2022, οπότε στον μέχρι τότε σκοπό της εταιρείας, που περιλάμβανε από την παραγωγή και εμπορία τροφίμων και ποτών, μέχρι την κατασκευή ηλεκτρομηχανολογικών έργων, την εμπορία μηχανολογικού εξοπλισμού βιομηχανικών μονάδων και μηχανημάτων παραγωγής τροφίμων, αλλά και την αξιοποίηση και εκμετάλλευση ακινήτων, προστέθηκε και εδώ ««η παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος καθώς και οι υπηρεσίες εμπορίου (πώλησης)ηλεκτρικού ρεύματος».

Το φωτοβολταϊκό στο Κιλκίς

Στο πλαίσιο αυτής της επέκτασης της δραστηριότητας, η Mediterranean Life υπέβαλε στη ΡΑΕ, στις 29 Ιουνίου 2022, αίτηση για χορήγηση βεβαίωσης παραγωγού ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταικό σταθμό, εγκατεστημένης ισχύος 31.917 MW και μέγιστης ισχύος παραγωγής 31.917 MW στη θέση Λιμνότοπος της Δημοτικής Ενότητας Πολυκάστρου Κιλκίς.

Η ΡΑΕ με χθεσινή απόφασή της ενέκρινε τη σχετική αίτηση, δίνοντας τη βεβαίωση παραγωγού, οπότε το επόμενο διάστημα αναμένονται οι κινήσεις για την υλοποίηση της σημαντικής αυτής επένδυσης.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η «Κολιός» συμπληρώνει φέτος μια διαδρομή 74 ετών στην εγχώρια αγορά γάλακτος. Μια διαδρομή με πολλά σημαντικά βήματα εξέλιξης, αλλά και ατυχείς στιγμές όπως η εμπλοκή της με την ΑΓΝΟ, η οποία οδηγήθηκε σε πτώχευση.

Αυτή η πορεία ξεκίνησε το 1948 όταν ο Δημήτριος Κολιός άρχισε την οργανωμένη παραγωγή κασεριού στο Πολύκαστρο. Το κασέρι “του Κολιού” έγινε γρήγορα γνωστό και περιζήτητο σε όλη τη Μακεδονία και τη Θράκη, ενώ στη συνέχεια κατέκτησε και την αγορά της Αθήνας.

Το 1964 η ατομική επιχείρηση μετατράπηκε σε ομόρρυθμη εταιρεία και το 2000 σε ανώνυμη ενώ το 2002 ολοκληρώθηκε η κατασκευή του νέου εργοστασίου στο Λιμνότοπο Πολυκάστρου Κιλκίς, με καλυμμένη επιφάνεια 46.000 τ.μ., σε έκταση 180 στρεμμάτων. Στην ίδια έκταση, κατά πληροφορίες, πρόκειται να αναπτυχθεί και το φωτοβολταικό πάρκο των 32 MW.

Η «Κολιός», μέσω μεγάλων επενδύσεων, εξελίχθηκε σε μια καθετοποιημένη επιχείρηση που περιλαμβάνει από τη συλλογή πρώτης ύλης (γάλακτος) από τους παραγωγούς και τη μεταποίηση και παραγωγή τυροκομικών προϊόντων μέχρι την πώληση και τη διανομή τους.

Σήμερα θεωρείται μια από τις μεγαλύτερες και πιο καλά εξοπλισμένες μονάδες παραγωγής τυριών στην Ευρώπη, ενώ κατέχει ηγετική θέση στην παραγωγή τυριών στην Ελλάδα και την πρώτη θέση στις εξαγωγές Φέτας Π.Ο.Π.

Διαβάστε ακόμη

Πώς βλέπουν τώρα τις τάσεις για το εγχώριο real estate κορυφαία στελέχη του κλάδου

Πώς μια βίλα αξίας 4,5 εκατ. ευρώ (με νοικάρη τον Καμμένο) πουλήθηκε 1,1 εκ. ευρώ, η γρουσουζιά που έσπασε στην Ελλάκτωρ και το διαζύγιο στην Τρ. Αττικής

Πλειστηριασμοί: Ποια είναι τα τέσσερα νέα σφυριά σε Μύκονο και Βόρεια Προάστια (pics)