“Η Ελλάδα και η Κύπρος δεν είναι προτεκτοράτα, ούτε παρίες της Ευρώπης. Η Ελλάδα και Κύπρος αποτελούν τη Νοτιοανατολική ζώνη της Ευρώπης”. Αυτό τόνισε ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας Παναγιώτης Λαφαζάνης, μετά τη συνάντηση που είχε με τον ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρο Κυπριανού, ο οποίος δεν έχει σταματήσει να στέλνει τα μηνύματά του προς την Ευρώπη.

Ο κ. Λαφαζάνης υπογράμμισε ότι “με τον φίλο και τον σύντροφο Άντρο Κυπριανού και τον σύντροφο Γιώργο Λουκαΐδη μας δόθηκε η ευκαιρία να έχουμε μια πολύ ουσιαστική συζήτηση και να ανταλλάξουμε απόψεις για την κατάσταση στην Κύπρο και τις δυνατότητες που υπάρχουν για εφαρμογή προοδευτικών πολιτικών, σε μια κατεύθυνση που να ανταποκρίνεται στα συμφέροντα τόσο της Ελλάδας όσο και της Κύπρου, του Ελληνικού και του Κυπριακού λαού”.

Ο υπουργός τόνισε με έμφαση ότι “η Ελλάδα και η Κύπρος δεν είναι προτεκτοράτα, ούτε παρίες της Ευρώπης. Η Ελλάδα και Κύπρος αποτελούν τη Νοτιοανατολική ζώνη της Ευρώπης. Η Ευρώπη δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς το Νοτιοανατολικό δυναμικό της. Αυτή την ώρα, τόνισα, ότι χρειάζεται ο πιο στενός και ουσιαστικός συντονισμός Ελλάδας και Κύπρου, για να αντιμετωπίσουμε τα κρισιακά φαινόμενα, και να ανοίξουμε θετικές διεξόδους”.

Έκανε λόγο για ένα συντονισμό Ελλάδας και Κύπρου, ο οποίος “θα γίνει όσο το δυνατόν πιο ουσιαστικός και αποτελεσματικός, θα μπορούσε να ενδυναμώσει όχι μόνο το οικονομικό δυναμικό τους αλλά και το γεωπολιτικό τους βάρος, προκειμένου να αναβαθμίσουν τη διαπραγματευτική τους θέση στο πλαίσιο της Ευρώπης” και πρόσθεσε ότι “αυτός είναι ένας δρόμος ο οποίος νομίζω ότι απέναντί του δεν υπάρχει εναλλακτική πολιτική και ανταποκρίνεται στη θέληση και του Ελληνικού λαού και του Κυπριακού λαού, οι οποίοι δοκιμάζονται αυτή την περίοδο από τις κατεστημένες νεοφιλελεύθερες Ευρωπαϊκές μνημονιακές πολιτικές”.

Ο κ. Κυπριανού, έκανε λόγο για μία “ουσιαστική συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων για τα μείζονα ζητήματα τα οποία αυτή τη στιγμή απασχολούν τις χώρες μας, την Ελλάδα και την Κύπρο”.

“Έχω ενημερώσει πρώτα βέβαια τον Υπουργό για τις μη εξελίξεις στο Κυπριακό, για τις πληροφορίες που υπάρχουν αναφορικά με το ενδεχόμενο επανέναρξης των διαπραγματεύσεων και ξεκαθάρισα ακόμα μια φορά ότι για το ΑΚΕΛ σωστή λύση στο Κυπριακό, λύση βασισμένη στα συμφωνημένα πλαίσια, είναι προτεραιότητα. Λύση στο Κυπριακό, σωστή λύση –να το τονίσω άλλη μια φορά- θα μας βοηθήσει να αντιμετωπίσουμε και τα προβλήματα της οικονομίας”, υπογράμμισε ο κ. Κυπριανού και πρόσθεσε ότι “βέβαια, οριστική αντιμετώπιση των προβλημάτων της οικονομίας, θα προκύψει μόνο με την αλλαγή των πολιτικών σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Δεν είναι δυνατόν να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες και τα προβλήματα εάν δεν υπάρξει αλλαγή πολιτικής, όπως ασκείται αυτή τη στιγμή από τους κυρίαρχους κύκλους στην Ε.Ε. Και θεωρώ ότι είναι υποχρέωσή μας να συνεργαστούμε, όλοι όσοι επιδιώκουμε μια τέτοια αλλαγή”.

Πρόσθεσε, επίσης, ότι “ιδιαίτερα στην Ευρώπη, οι κοινοί δεσμοί Ελλάδας και Κύπρου επιβάλλουν τη μεγαλύτερη μεταξύ μας συνεργασία, έτσι ώστε να μπορέσουμε αποτελεσματικά να δώσουμε εναλλακτικές επιλογές στους λαούς μας. Θεωρώ ότι είναι υποχρέωση των Κυβερνήσεων να διεκδικούν προς όφελος των λαών τους. Και αυτό ζητούμε εμείς από την Κυβέρνηση στην Κύπρο και γι’ αυτό στηρίζουμε τις προσπάθειες που καταβάλλονται από την Ελληνική Κυβέρνηση.

Αυτό τον διάλογο θα τον συνεχίσουμε. Θεωρώ ότι επιβάλλεται να τον συνεχίσουμε, γιατί χρειάζεται να διαμορφώσουμε, ακριβώς, κάποιες εναλλακτικές προτάσεις, έτσι ώστε τεκμηριωμένα, πειστικά, να μπορέσουμε να πείσουμε και τους λαούς να στηρίξουν αυτές τις προσπάθειες για να περάσει ένα ισχυρό μήνυμα προς εκείνους οι οποίοι ηγούνται αυτή τη στιγμή της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ανταλλάξαμε σίγουρα απόψεις και για τα ενεργειακά ζητήματα. Αυτό ήταν το πρώτο θέμα που συζητήσαμε, καθώς αυτό το Υπουργείο είναι Υπουργείο Ενέργειας”.