Ενέργεια

Λαφαζάνης: Υπογράφουμε με Ρωσία σύντομα, με βάση το κοινοτικό δίκαιο

  • newsroom


«Ναι» σε όλους τους αγωγούς λέει ο υπουργός, στηρίζει τον TAP

της Ελένης Στεργίου

Στο γεγονός ότι η Ελλάδα ανταποκρίνεται πολύ θετικά και επιδιώκει να συνυπογράψει το συντομότερο δυνατόν στη βάση του κοινοτικού δικαίου την ανάπτυξη ενός αγωγού που θα μεταφέρει ρώσικο φυσικό αέριο από τα ελληνοτουρκικά σύνορα ως τα σύνορα Ελλάδας-ΠΓΔΜ και από εκεί στην κεντρική Ευρώπη, δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Παναγιώτης Λαφαζάνης, στους Ευρωπαίους ομολόγους του στο άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας της ΕΕ, που διεξάγεται στη Ρίγα.

Όπως υπογράμμισε, η κατασκευή αυτού του αγωγού θα ενισχύσει συμπληρωματικά με τον Βόρειο Αγωγό φυσικού αερίου την ασφάλεια τροφοδοσίας της ΕΕ και τη διαφοροποίηση των δρόμων διέλευσής του.

Ωστόσο, θέλησε να κάνει σαφές ότι είναι υπερ συνεργασιών, χωρίς εξαιρέσεις, τονίζοντας ότι «η ανάπτυξη όλων χωρίς εξαίρεση των αγωγών φυσικού αερίου και της ανεμπόδιστης διασύνδεσής τους μεταξύ των κρατών και των διαφόρων περιοχών, θα δώσει εξαιρετικά σημαντική ώθηση στην διαφοροποίηση των πηγών προμήθειας και των οδεύσεων φυσικού αερίου, αλλά και στη μέγιστη δυνατή μείωση των τιμών του σε όφελος των καταναλωτών και των οικονομιών».

Ανέφερε, δε, ότι «η Ελλάδα θεωρεί εξαιρετικά κρίσιμο θέμα για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης την ανάπτυξη των περιφερειακών αλλά και ευρωπαϊκών ενεργειακών συνεργασιών και διασυνδέσεων, οι οποίες όμως πρέπει να προωθούνται σε ισότιμη και αμοιβαία επωφελή βάση, χωρίς επικυριαρχίες, ηγεμονισμούς και αυθαίρετους αποκλεισμούς».

Ο κ. Λαφαζάνης υπογράμμισε, επίσης, ότι «επιδιώκουμε η Ελλάδα να καταστεί όσο το δυνατόν ένας αληθινός ενεργειακός κόμβος και ένας πλουραλιστικός ενεργειακός δρόμος από την Ανατολή προς τη Δύση και από τον Νότο προς το Βορρά. Θέλουμε η Ελλάδα να εφαρμόζει μία ανεξάρτητη, πολυδιάστατη και ανοιχτή ενεργειακή πολιτική, χωρίς προκαταλήψεις και τακτικές που θα υψώνουν τείχη και θα απομονώνουν χώρες».

Και συμπλήρωσε: «Θέλουμε μία ενεργειακή πολιτική που θα υποβοηθήσει με όσο το δυνατόν πιο χαμηλές ενεργειακές τιμές τις πιο αδύνατες οικονομίες. Μία ενεργειακή πολιτική που θα καταπολεμά ηγεμονισμούς και θα προωθεί τις περιφερειακές και ευρωπαϊκές συνεργασίες, με πλήρη σεβασμό στις εθνικές ιδιαιτερότητες και την ανάγκη εθνικής ευελιξίας».

Ο υπουργός τόνισε ότι έχει ήδη ξεκινήσει η υλοποίηση του «Νότιου Ευρωπαϊκού Διαδρόμου» φυσικού αερίου, μέρος του οποίου είναι ο αγωγός της Αδριατικής (ΤΑΡ) και ο οποίος διέρχεται από την Ελλάδα.

Υποστηρίζουμε θερμά την υλοποίηση του έργου και σ’ ό,τι αφορά στην ελληνική επικράτεια καταβάλλεται κάθε προσπάθεια για την ταχύτερη δυνατή προώθησή του, ώστε η υλοποίηση του TAP να γίνει μέσα στο χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί.

Ο κ. Λαφαζάνης πρόσθεσε ότι «η διασύνδεση του TAP με τη νοτιοανατολική Ευρώπη προχωρά με την προώθηση του αγωγού IGB στα σύνορα Ελλάδος-Βουλγαρίας, ένα έργο που υποστηρίζουμε και έχει ήδη ενταχθεί στα Έργα Κοινού Ενδιαφέροντος της ΕΕ, τα οποία έχουν ως στόχο την ανάπτυξη των ενεργειακών υποδομών διασύνδεσης σε περιφερειακό επίπεδο. Την επόμενη, μάλιστα, βδομάδα, θα συναντηθώ με τους ομολόγους μου από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, προκειμένου να συζητήσουμε την πρόοδο υλοποίησης του IGB και του λεγόμενου Κάθετου Διαδρόμου».

Απόρρητο Απόρρητο